Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Izbori 2015.

Most je dosljedan s idejom trojne vlade, a ostali igraju

Ta pusta konzistentnost dovela je Božu Petrova u situaciju da je morao lagati pred medijima
21. prosinca 2015. u 13:36 34 komentara 1807 prikaza
Božo Petrov
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Od HDZ-ove instalacije do SDP-ovih lutki na koncu, komentirao je Most kako su ih sve političari, analitičari i mediji nazivali otkad su postali izborno iznenađenje.

Od tada, već mjesec i pol dana, oni inzistiraju na tripartitnoj Vladi i to je nešto u čemu su ostali dosljedni, dok su SDP i HDZ, odnosno dvije velike koalicije okupljene oko njih cijelo vrijeme s Mostom pregovarale s figom u džepu.

Jasno je od prvog dana da lijeva i desna opcija ne žele zajednički u Vladu, ali ne žele ni odustati od šanse da budu na vlasti. Pa igraju, taktiziraju, dolaze na pregovore, pristaju na većinu uvjeta. U jednom trenutku je predsjednik SDP-a Zoran Milanović odustao od pregovora, no idući dan se vratio. U subotu navečer odustao je šef HDZ-a Tomislav Karamarko, a hoće li se i on vratiti, otkrit ćemo danas. Ono u čemu Most nije dosljedan jest to ponovno otvaranje vrata HDZ-u.

Istina, otvorili su ih već jednom i SDP-u, međutim čelnik Mosta Božo Petrov jasno je u subotu nakon odlaska Domoljubne koalicije rekao da za njih više nema povratka. U manje od 24 sata ta odluka se mijenja, a ova politička saga kojoj se ne nazire kraj se nastavlja.

Most taj preokret objašnjava svojom velikom željom za tripartitnom Vladom koja jedina može postići toliku razinu konsenzusa da se baš sve tražene reforme mogu provesti, i tu im se mora priznati da su konzistentni. Međutim, zahvaljujući tome Božo Petrov doveo se u situaciju da je javno pred medijima lagao. Političar koji je kampanju gradio na tome da je drukčiji od svih prije njega i koji se zalagao za poštenje u politici, nije si smio dopustiti laž, pogotovo ne u trenutku kada su svi iscrpljeni od “hoću-neću” politike koja traje tjednima i kada se napokon dočekuje vijest koja ukazuje na neko rješenje.

Jasno, on nije sam u Mostu i odluke donose zastupnici i Nacionalno vijeće, no na to je trebao misliti i u trenutku dok je govorio da je strankama objašnjeno kako onaj koji ne potpiše sporazum ispada iz priče.

>>Tomislav Karamarko: Ako je Mostu bitna samo vlast, sastavit će Vladu sa SDP-om

Milan Bandić
Večernji doznaje
Umro je Milan Bandić!
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • Bulaba:

    Kako je Most dosljedan s idejom tripartitne vlade i općenito s bilo kojim idejama, kad se sve dogovorio s kukurikavcima i to isključivo za fotelje? Petrov premijer u vladi stručnjaka? Za što je Petrov točno stručan?

  • Zagreb Zagreb:

    Most je nista, prasina na cipelama.

  • Zagreb Zagreb:

    Ipak i ta prasina na cipelama nas sramoti