Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razriješili Oreškovića

Most i SDP raspuštaju Sabor? Oporba tvrdi da ima 77 potpisa

Milanović Karamarko
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/10
17.06.2016.
u 08:00

Milanović bi izbore što prije, Most i manjinci skloniji su tome da se ipak održe u rujnu

Vlada je pala i time je počeo teći rok od 30 dana u kojima HDZ i kandidat za mandatara Zdravko Marić moraju doći predsjednici s dokazom da imaju najmanje 76 zastupnika s kojima će sastaviti novu Vladu. No, pitanje je hoće li HDZ za to imati i šansu jer je, ako je vjerovati zastupnicima, jučer u Saboru prikupljeno 77 potpisa za raspuštanje Sabora.

Tu su potpisi bivše koalicije Hrvatska raste, IDS-a, HDSSB-a, HRID-a, Stipe Petrine, Ivana Vilibora Sinčića iz Živog zida te Mosta. Nezavisna zastupnica Gordana Rusak poručila je da je spremna dati potpis ako se skupi dovoljna većina. Problem je što je Mostu očito draže da izbori budu u rujnu nego u srpnju pa je pitanje hoće li oni svoje potpise predati predsjedniku Sabora. I manjinci se zalažu za nove izbore, ali čini se da su i oni skloniji tome da budu u rujnu, no toliko ljudi koji se zalažu za nove izbore jasna su poruka HDZ-u koji tvrdi da će okupiti novu većinu.

O ekonomiji, ni riječ o SOA-i

Nakon četiri i pol sata rasprave, Hrvatski sabor jučer je sa 125 glasova podržao opoziv premijera Tihomira Oreškovića, a time i cijele Vlade, 12 Mostovih zastupnika i tri laburista glasovali su protiv opoziva, dok je dvoje HDSSB-ovaca bilo suzdržano. Laburisti su objasnili da su protiv opoziva jer ne žele držati ljestve HDZ-u u njegovoj akciji rušenja premijera kojeg su sami doveli na vlast.

– Sve optužbe protiv mene su lažne i neosnovane, postao sam prepreka jer nisam podlegao pritisku da na čelno mjesto SOA-e postavim one koji po mojim ocjenama nisu ispunjavali osnovne uvjete za taj posao – poručio je jučer premijer Tihomir Orešković braneći se u Saboru od optužbi HDZ-a iznesenih u zahtjevu za njegov opoziv. Podsjetimo, u tom su obrazloženju premijera optužili da se bavio kadroviranjem u represivnom aparatu, da je držao političku napetost u državi u interesu stjecanja osobne političke moći te za pokušaj uspostave kancelarske diktature uz pomoć represivnog aparata. Međutim, jučer ni riječi o tome, barem iz usta HDZ-ovaca.

Zahtjev za opoziv u ime HDZ-a obrazložio je Ivan Šuker koji je sad već bivšeg premijera ocijenio ključnim krivcem za nefunkcioniranje Vlade, a posebno mu je zamjerio otkazivanje sjednice Vlade u posljednji tren. No on tu nije govorio o SOA-i koju mu u obrazloženju zamjeraju, već o ekonomskoj situaciji u državi. – Prije dva tjedna, ministar financija vratio se iz Londona s porukom da su investitori predložili veću kamatnu stopu za zaduživanje. Ono što je u principu prelomilo kod nas u HDZ-u odluku da gospodin Orešković ne radi svoj posao dobro jest sjednica Vlade koja se taj dan trebala održati. Ministar financija je vjerojatno usmeno izvijestio predsjednika Vlade što se dogodilo. Po mojem mišljenju, predsjednik Vlade morao je tada započeti sjednicu konstatacijom što se dogodilo u Londonu. I tako poslati poruku svima koji su u tom trenutku mogli ili nisu mogli funkcionirati da nemaju pravo da svi hrvatski građani plaćaju veću kamatnu stopu – objašnjavao je Šuker. HDSSB-ovac Branimir Glavaš podsjetio ga je da je prvi razlog za smjenu koji je HDZ navodio SOA, ali Šuker se na tu temu cijeli dan nije obazirao.

Orešković je zastupnicima poručio kako je u Hrvatsku došao s najboljim namjerama da pomogne državi, no da su neki očito imali drukčije interese.

Malo sam tužan

– Ostat će zabilježeno da je ova Vlada pala radi osobnih interesa pojedinaca. Pokušao sam to spriječiti i to je moja jedina krivnja. Svoju dužnost predsjednika Vlade obavljao sam časno i u najboljim interesima RH. Ponosim se svime što sam učinio kao predsjednik Vlade, a za sve propuste prihvaćam svoju odgovornost. Mogu mirno reći da sam dao sve od sebe – poručio je Orešković te zaključio kako se nada da će Hrvatska pronaći pravi put i da ćemo ostvariti naš potencijal.

Nakon opoziva, Orešković je priznao da je malo tužan jer vjeruje da se moglo napraviti više. – Ovaj vikend ću se malo odmoriti, biti s obitelji, malo stati na loptu. Nogomet je, sad ćemo svi malo stati na loptu i onda ćemo vidjeti gdje smo – poručio je Orešković ne želeći jasno odgovoriti vidi li se na novim izborima na listi s Mostom.

Tehnički potpredsjednik Vlade Božo Petrov poručio je da je Most spreman za izbore i da samo treba dogovoriti kada će oni biti. – Vjerujem da će biti kasnije jer su u svim normalno uređenim državama izbori najesen, nikada preko ljeta – poručio je Petrov te zaključio da će predsjedniku Sabora predati svojih 12 potpisa za raspuštanje Sabora “u trenutku kada se postigne dogovor kada će se održati sljedeći izbori”.     

Komentara 115

MI
microlion
08:31 17.06.2016.

"Nezavisna zastupnica Gordana Rusak poručila je da je spremna dati potpis ako se skupi dovoljna većina." I ova je tobože doktor znanosti? Ako se skupi dovoljna većina potpis Gordane Rusak nije ni potreban.

MI
mirrro
08:29 17.06.2016.

teško ti se nama hrvatima pored ovakvih politicara koji zavadaju svoj narod

Avatar -HLEBINAC-
-HLEBINAC-
08:35 17.06.2016.

Kako je moguće takvo šarlatanstvo ??? Zašto bi to bio uopće nekakav skandal ? Pa nigdje ne postoji ta mogućnost glasovanja za raspuštanje Sabora, niti u kakvim zakonima, niti u pravilnicima, niti u statutima, niti u poslovnicima a niti u Ustavu !!! Prema tome ispadaju smiješni oni koji to traže jer znači da nisu informirani !!! Dakle jasno je da to spada u domenu šarlatanstva i gluposti a predsjednik Sabora bi ispao isti kada bi to uzeo u razmatranje !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije