Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U OČEKIVANJU ALARMA

Mosquito može, ali i mjesta za mlade da ne moraju u parkove

igraliste
Dominik Grguric/PIXSELL
24.10.2011.
u 10:38

Istraživanje
 pokazalo: Želja da se pokažu važnima najčešći je uzrok “vikend-uništavanja”

Dok vladajući još važu razloge za i protiv Mosquita, uređaja koji bi zvukom nečujnim za starije od 25 godina trebao pomoći u borbi protiv vandalizma na školskim i vrtićkim igralištima, mladi Karlovčani poručuju: Nemamo ništa protiv ako to neće ugrožavati i one koji s uništavanjem gradske imovine nemaju veze, no bolje bi bilo da nam uredite mjesto za okupljanje! Tako Sanja Zanki, predsjednica Savjeta mladih grada Karlovca, podsjetivši da se radi o pomalo čudnoj, u Hrvatskoj još nepoznatoj spravi, kaže da bi alarm mogao biti učinkovit bude li postavljen na pravim mjestima.

 A sloboda kretanja?

– Da oko vrtića i škola jer tamo noću nema tko što raditi, ali ne na prostorima gdje je dopušteno javno okupljanje jer tako bismo gubili slobodu kretanja. Pri sprečavanju nasilja treba paziti da ne bi svi mladi patili zbog vandala pojedinaca – smatra Zanki.

 Sličnog su mišljenja i maturantice Gimnazije Karlovac, koje su, s kolegama i profesoricom psihologije i pedagogije Sanjom Gosta Jerman, na uzorku od 807 ovdašnjih srednjoškolaca istraživale oblike i uzroke destruktivnog ponašanja mladih za vikend-izlazaka. Većina ispitanih, 58 posto, smatra da se mladi takvim ponašanjem želje pokazati važnima.

 – Ovakav bi alarm mogao djelovati, pa bolje išta nego ništa, ali dođe li na igralište netko pijan, koliko će mu takav zvuk smetati – pita se Josipa Šibenik.

 I Marina Starčević misli da bi uređaj mogao biti djelotvoran, ali...

 – Što s onima koji tim prostorom samo šetaju? Mladi nemaju kamo, zato idu u parkove. Treba im klub gdje bi se okupljali – kaže, dodajući da je i tu želju pokazalo istraživanje.

 Prevencija prije svega

 Prof. Gosta Jerman pomalo je skeptična prema novom sredstvu u borbi s vandalima.

 – Dok se ne proba, možemo samo nagađati. Čini mi se to agresivnom metodom, ne znamo koliko je ispitana škodljivost, a i bojim se da će oni koji uništavaju naći način kako prevariti alarm. Puno bi učinkovitija bila prevencija i ulaganje u sadržaje za koje znamo da će privući mlade – zaključuje.

Komentara 2

PO
poluprovokator
11:09 24.10.2011.

Kad \"znalci općeg smjera\" iz vlasti donose odluke o svemu strašno je. 16kHz i koja snaga? 2kW? Uticaj na noćne ptice i mladi par koji se upravo zbližava i treba postati stup društva za koju godinu...? Rješenje je motivacija ii sadržaj a ne restrikcija i represija!!!

Avatar nekakav
nekakav
07:23 25.10.2011.

ti \'klubovi\'.. kakvo bi to mjesto trebalo biti? oni, uglavnom delikventi, misle da su to mjesta u kojima je sve čisto kad dođu, svira muzika (kakva? ne paše svima jedna...), ima svjetla, mjesta za sjesti, stajanje, plesanje... bilo je takvih klubova već u našoj zemlji. i zašto ih nema više, tj. zašto su se ugasili? zašto bi mi porezni obveznici plaćali održavanje takvih prostora, grijanje, struju, tim \'mladima\' koji su to sve porazbijali, uništili? ako je otvoreno, otvoreno je svima. a ne samo gimnazijalkama. dajmo si u glavi malo posložimo stvari, i recimo javno da nemamo djecu, nego delikvente! kako drukčije to nazvati? svatko kad ima šansu, on pokaže pravo lice. jednostavnije bi bilo da policija radi svoj posao, i hvata mlade pijance po parkovima u vrijeme kad nemaju što raditi vani sami, i starcima dere kazne. kad starci neće imati para za kazne, neće ni mladima višedavati za opijanje, drogiranje, mobitele kojima snimaju tučnjave i ležanje po parkovima i alje proslijeđuju. rez mora biti, samo nitko ga ne želi napraviti. sad su ovi izbori, poslije drugi... rješenje? nema rješenja, osim da se roditelji počnu baviti svojom djecom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije