Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvo u rusiji

Moskva započela masovno cijepljenje protiv koronavirusa Sputnikom V

Cjepivo
Reuters/PIXSELL
05.12.2020.
u 10:57

Dob onih koji se cijepe ne prelazi 60. Ljudima s postojećim bolestima, trudnicama i onima koji boluju od respiratornih bolesti nije dopušteno cijepljenje.

Moskva je u subotu započela s distribucijom cjepiva Sputnik V u 70 klinika, što je prvo masovno cijepljenje protiv zaraze koronavirusom u Rusiji, priopćila je gradska radna skupina za borbu protiv koronavirusa. Radna skupina je rekla da će rusko cjepivo najprije biti dostupno liječnicima i drugim zdravstvenim radnicima, učiteljima i socijalnim radnicima jer su pod najvećim rizikom zaraze.

"Radite u obrazovnoj ustanovi i imate prioritet za besplatno covid-19 cjepivo", pisalo je u sms poruci koju je u subotu ujutro primio jedan Moskovljanin, učitelj iz osnovne škole. Moskva, epicentar zaraze koronavirusom u Rusiji, zabilježila je 7993 novih slučajeva preko noći, što je povećanje od 6868 dan ranije, i puno više od 700 zaraženih u jednom danu početkom rujna. 

"Tijekom posljednjih pet sati, 5000 ljudi prijavilo se za cijepljenje - učitelji, liječnici, socijalni radnici, oni koji danas najviše riskiraju svoje zdravlje i živote", napisao je gradonačelnik Sergej Sobjanin na svojoj web stranici u petak.

Dob onih koji  se cijepe ne prelazi 60. Ljudima s postojećim bolestima, trudnicama i onima koji boluju od respiratornih bolesti nije dopušteno cijepljenje.  Rusija je razvila dva cjepiva protiv covida-19, Sputnik V koji podupire Ruski državni investicijski fond i drugo cjepivo koje je razvio Sibirski Institut Vektor, dok se finalna testiranja za oba cjepiva tek trebaju završiti.

Znanstvenici su izrazili zabrinutost zbog brzine kojom je Rusija radila, redovito dajući zeleno svjetlo svojim cjepivima i organizirajući masovna cijepljenja prije nego što bi bila okončana testiranja sigurnosti i učinkovitosti. Cjepivo Sputnik V daje se u dvije doze, s time da se druga doza daje 21 dan nakon prve. Moskva je krajem ožujka zatvorila sva javna mjesta uključujući i parkove i kafiće, s izuzetkom dostave, dok je policija patrolirala na ulicama tražeći one koji krše pravila. Mjere su, međutim, ublažene sredinom lipnja.

Rusija je u subotu ukupno prijavila novih 28.782 slučajeva, u danu s najviše oboljelih, zbog čega se ukupna brojka zaraženih u zemlji popela na 2.431.731, što je četvrti najveći broj zaraženih u svijetu. U listopadu, određene restrikcijske mjere poput učenja na daljinu za srednjoškolsku djecu i 30 postotno ograničenje broja uredskih radnika, ponovno su stupile na snagu.

Ključne riječi

Komentara 11

RI
rimac444
14:02 05.12.2020.

Naravno sve na doborovoljnoj bazi, kao što su na doborovoljnoj bazi milijuni odlazili u Sibir

MP
miroslav.petkovic.7564
15:05 05.12.2020.

Citam kmecanje tu domaci Amerikanaca.Sta kazu oni. Rusija dobila utakmicu trazite formulu od njih zamolite ih.Pobjedise eno i izgleda i Francuska Hoce Sputnjik V Madarska vec kupuje licencu neslusa Brisel sad kmecanje.Domaci Amerikanci ucite od Rusa znatee i sami daje Biologija, Fizika Kemija, Matematika tu su Rusi naj jaci.Ako ne vjerujete meni ukucajte ime Grigora Jakovljevica Pereljmana on ce vam objasnit Matematika je njegov fah.

MP
miroslav.petkovic.7564
14:46 05.12.2020.

Bravo za Rusiju dobila utakmicu sad joj cjeli svjet gleda u leda.Moraju ucit od njih. EU je zakocila Pfizer i Modernu nesto skripi.Svi od Rusa trazit formulu.Do Bozica vjerovatno bit ce gotov i Vektor iz N Sibirska.Vektor ce moci cjepit ljude starije od sezdeset pet god.Sputnjik V kaze najmanje dvi godine pacijent ce bit zasticen.Pfizer Moderna rekose samo cetri mjeseca..Ovi koji pisu jeli besplatan prevoz do bolnica.Ovdje karta kosta samo cetri ipol kune u metrou.Metro je razgranat po Moskvi 550 kilometara najdublja stanica je na dubini do dvjesto metara.S tom kartom mozes preci tih 550 kilometra od cetri ipol kune.S obzirom da ne izlazis van iz metroa. Svi penzioneri imaju besplatan prevoz. .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije