Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRVENI TRG PONOSA

Moskovska parada trijumfa: Ruska vojska pokazala da je globalna sila

Proslava Dana pobjede u Moskvi
Foto: REUTERS
1/19
09.05.2019.
u 19:47

Parada se ovaj put fokusirala na disciplinu, organizaciju i uvježbanost postrojbi, a ne na predstavljanje nove opreme

Među ostalim arsenalom koji se danas provezao Crvenim trgom predstavljena su i oružja koja su dokazana u nedavnim sukobima. Tako je pokazan i sustav S-400 koji je Moskva postavila u Siriji nedugo nakon što je jedan ruski zrakoplov srušen na tom području. Od trenutka kada je S-400 ondje postavljen, Rusija je u potpunosti kontrolirala zračni prostor u tom dijelu svijeta.

S-400 je toliko moćan da se smatra kako ne postoji zrakoplovstvo koje može opstati na prostoru koji ovaj raketni sustav kontrolira na području od nekoliko stotina kilometara.

Crveni trg u Moskvi jučer je bio poprište velike vojne parade kojom je Rusija obilježila Dan pobjede, 74. obljetnicu pobjede nad fašizmom. Vojna parada nije samo vrhunac svečanosti obilježavanja najvećeg i najvažnijeg ruskog nacionalnog praznika, sjećanja na pobjedu u Velikom domovinskom ratu kako Rusi nazivaju Drugi svjetski rat, već je i prilika za pokazivanje vojne moći i vojne tehnologije koja se razvija u ruskim tvornicama.

Proslava Dana pobjede u Moskvi
1/14

Prošle godine tako je predstavljen cijeli niz noviteta u pripremi ruske namjenske industrije, poput novih verzija tenka T-14 Armata opremljenog automatskom oružanom stanicom bez ljudske posade ili oklopnoga transporter K17 Boomerang. Ovoga puta stvar je bila malo drugačija. Ruska vojska nije predstavljala dosad neviđene tehnologije, već je prvenstveno prezentirala svoju disciplinu, organiziranost i snagu kojom raspolaže.

Novo zapovjedno vozilo

Gotovo četiri tisuće vojnika raznih rodova vojske, od kopnenih postrojbi, preko mornarice i zrakoplovstva, specijalnih postrojbi do jedinica za svemirsko ratovanje prodefiliralo je središnjim trgom Kremlja pred tisućama gledatelja, a tehniku je predstavljalo oko 190 vozila raznih tipova i namjena. Od logističkih kamiona, preko tenkova do lansirnih rampi na kojima su se nalazile interkontinentalni nuklearni projektili, kao i protuzračni sustavi poput čuvenog S-400, najboljeg protuzračnog sustava današnjice.

Kopnene postrojbe bile su oboružane automatskim puškama AK-12, novim jurišnim puškama koncerna Kalašnjikov koje ubrzano postaju glavno oružje ruskih kopnenih postrojbi. Riječ je o puškama koje se izrađuju u kalibru 5,45 mm, što je odmak od dosadašnjeg standardnog kalibra 7,62 za jurišne puške ruske proizvodnje. Druga velika novost koja je predstavljena na jučerašnjoj paradi bila je pak gotovo u potpunosti civilna stvar. Naime, po prvi put na paradi se pojavila nova ruska limuzina Aurus u kabriolet verziji. Riječ je o automobilu u kojem se inače vozi predsjednik Putin, no ovaj model bez krova posebno je dorađen za parade. Umjesto prednjeg suvozačeva sjedala ima mjesto za stajanje, s kojeg zapovjednik parade pozdravlja uzvanike na tribinama. Umjesto Aurusa, u ovu je svrhu do sada služio luksuzni ZIL iz sovjetske ere.

Proslava Dana pobjede u Moskvi
1/19

Zajednička odgovornost

Za razliku od prijašnjih godina, na svečanoj tribini ovaj put nije bilo stranih delegacija i gostiju iz inozemstva. Na neki način ovogodišnja je parada služila tako kao “proba” za sljedeću godinu jer je Moskva već najavila da će 2020. na 75. obljetnicu pobjede nad nacističkom Njemačkom parada biti veća i grandioznija nego ikada prije.

Sam Vladimir Putin promatrao je paradu s tribine okružen veteranima Drugoga svjetskog rata koji su mahom nosili odlikovanja.

– Rusija je otvorena za suradnju sa svima onima koji su spremni boriti se protiv terorizma, neonacizma i ekstremizma. Učinili smo sve, i činit ćemo i dalje sve kako bi osigurali visoku razinu spremnosti naših oružanih snaga. Pozivamo sve države svijeta da shvate našu zajedničku odgovornost u stvaranju sigurnosnog sustava koji je učinkovit i jednak za sve – poručio je Putin u svome govoru.

Iako ove godine na Crvenom trgu nisu prikazani novi, neviđeni oružani sustavi niti sustavi komunikacije, ruska vojska poslala je jasnu poruku da je riječ o globalnoj vojnoj velesili. Na paradi je sudjelovalo je 13.000 vojnika i pokazao je više od 130 komada oružja.

VIDEO Što se krije u torbi koju nosi Putinov tjelohranitelj

Ključne riječi

Komentara 89

Avatar Dalmatia14
Dalmatia14
22:18 09.05.2019.

sad je red na Rusima pomoci oslobodjenju Tracije i Konstantinopola. Konstantinopol je inace Nicejsko Rimsko krscansko sveto misto ka i Rim. Stari i Novi Rim, to su jedina 2 sveta mista Nicejskog Rimskog krscanstva. ja san siguran da ni musleman ne bi trpija da je Meka ili Medina okupirana od krscana, pa je sramota ca judi koji se krscanima zovu trpe muslemansku okupaciju krscanskog svetog mista.

Avatar Dalmatia14
Dalmatia14
22:09 09.05.2019.

evo sad prilike da Rusi naoruzaju Bugare, Grke i Srbe pa zajednickijem snagama napasti Turke i oslobodit Konsntinopol konacno. Turci inace imaju svoju nativnu zemlju u centralnoj Aziji i danas, zove se Turkmenistan. Turcin kako u Anatoliji tako u Traciji koja udumljuje Konsantinopol okupator. turcin je azijatski okupator bas ca je i Horvat s karpata srednjoeuropski okupator i to triba gazit i gonit s Haemus Monsa.

Avatar Ironman0105
Ironman0105
22:29 09.05.2019.

Ruska vojska je globalna sila od vremena Nevskog, kad su satrli Nijemce. Preko Napoleona, Kurska,Lavockina, Jak-ova, Khalasnjukova, MiG-a 19, 21, 29, 35, Suhoja, SS 200 I naprednijih...do novih Tupoljeva itd. Ne pisite gluposti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije