Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UMIROVLJENJE BRIGADIRA BURČULA

MORH reagirao na optužbe s Pantovčaka: 'Očito je da Ured Predsjednika RH ne poznaje zakon'

Split: Predsjednik Milanović sudjelovao na 30. obljetnici ustrojavanja HRM
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/2
21.10.2021.
u 19:29

"Ministarstvo obrane oštro demantira tvrdnju Ureda Predsjednika da ministar obrane laže kada govori o tome da je zakon po kojem je brigadir Burčul umirovljen i da je taj Zakon po tvrdnji Ureda Predsjednika donesen 1999.", navodi se, između ostalog, u priopćenju

Ministarstvo obrane demantiralo je večeras priopćenje koje je ranije danas objavio Ured predsjednika Zorana Milanovića, u sklopu kojeg je objavljen i dokument, za kojeg s Pantovčaka tvrde da dokazuje da ministar obrane Mario Banožić laže s ciljem opravdavanja svoje odluke o prijevremenom umirovljenju zapovjednika PZB-e Elvisa Burčula.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Akt koji je objavio Ured PRH od načelnika Glavnog stožera OSRH admirala Roberta Hranja je datiran s danom 11. listopada 2021., ali nije ga toga dana zaprimio Kabinet ministra nego onako kako je rekao u svojoj izjavi ministar obrane. Načelnik Glavnog stožera OSRH bio je upoznat sa stavom ministra obrane o predloženom imenovanju kao što je ministar javno komunicirao.

Glavni stožer OSRH je 14. listopada 2021., donio Rješenje kojim se brigadir Elvis Burčul stavlja izvan dužnosti na raspolaganje s danom 15. listopada 2021. zbog isteka imenovanja na dužnost zapovjednika Počasno-zaštitne bojne.

Ministarstvo obrane oštro demantira tvrdnju Ureda Predsjednika da ministar obrane laže kada govori o tome da je zakon po kojem je brigadir Burčul umirovljen i da je taj Zakon po tvrdnji Ureda Predsjednika donesen 1999.

Očito je da Ured Predsjednika Republike Hrvatske ne poznaje zakonske propise iz područja obrane i OSRH što je i razumljivo jer nije poslodavac Oružanim snagama Republike Hrvatske. Riječ je o Zakonu koji je donesen u vrijeme Vlade kojoj je na čelu bio Zoran Milanović 2013. godine i koji je mijenjan i dopunjavan 2015., 2016., 2018. i  2019. godine. I po tom Zakonu brigadiru Elvisu Burčulu prestala je djelatna vojna služba s mogućnošću ostvarivanja prava na starosnu mirovinu po Zakonu o pravima iz mirovinskog osiguranja djelanih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba. Ovdje nije riječ o prijevremenom umirovljenju već o časniku koji je imao više od 40 godina mirovinskog staža i ostvaruje pravo na punu starosnu mirovinu sukladno navedenom Zakonu. 

Nije točna tvrdnja da je jedan uzorni časnik preko noći potjeran iz Hrvatske vojske. Takve tvrdnje su neprimjerene, neutemeljene i proizvoljne te nemaju uporišta u zakonima u području obrane. Ministarstvo obrane ističe da je svatko dužan držati se Ustava i zakona i izričite odredbe članka 216. Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske kojim je propisano da je prijam i prestanak službe u OSRH u nadležnosti Ministarstva obrane."

>> VIDEO Zoran Milanović o ministru Banožiću i smjeni brigadira

Komentara 13

Avatar horuk
horuk
20:14 21.10.2021.

Ne razumijem zbog cega uopce diskutiraju sa el bahatim. Pa vidi se da je covjek konstantno neuracunljiv. Toliko nepostivanja institucija, pravne drzave i zdravoga razuma od njega i sada on nekoga proziva da ne govori istinu.

KA
karlodrago
20:18 21.10.2021.

Zoki zamolio Plenkija da mu pusti Doronića za sudca VHS-a i dodao da neće više vajlati gluposti .Obećanje ludom vjerovanje opet Zoki po starom.

RI
Ribnik112
20:23 21.10.2021.

Kome se to i zašto pgoršava stanje iz minute u minutu - kako bi se reklo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije