Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVISILI NAKNADU SA 400 na 700 EURA

Sve manje ročnika u Hrvatskoj vojsci: Mladi ne žele na dragovoljni vojni rok

Požega: Predsjednik Milanović na svečanoj prisezi 34. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
06.06.2023.
u 10:32

Jedna od novih mjera u javnim natječajima za prijam na vojničke dužnosti su specificirana mjesta službe čime je kandidatima pružena mogućnost da izraze koji rod i službu žele odabrati, kao i mjesto službe za koje se prijavljuju – navodi se u odgovoru MORH-a

Ministarstvo obrane prepoznalo je određene promjene u trendovima smanjenog interesa mladih za službu u Hrvatskoj vojsci, a razloge slabijeg interesa možemo tražiti u aktualnoj sigurnosnoj i društveno-političkoj situaciji u svijetu nakon ruske invazije na Ukrajinu te geografski bližoj izazovnoj sigurnosnoj situaciji u okruženju. Navodi se to u odgovoru koji su nam iz Službe za odnose s javnošću MORH-a poslali na naš upit zašto je u posljednjih nekoliko godina dragovoljnih ročnika sve manje i što poduzimaju da se zaustavi taj negativan trend.

Brojke kažu kako je u četiri naraštaja tijekom 2021. godine dragovoljnom vojnom osposobljavanju pristupilo između 197 i 243 ročnika. U prvom naraštaju 2022. bilo je 169, u drugom 75, u trećem 104, a u četvrtom 85 ročnika. Ove je godine u prvom naraštaju obuci pristupio 91, a u drugom samo 56 dragovoljnih ročnika, prvi je pisao Večernji list.

U MORH-u priznaju kako je iz navedenih podataka vidljiv smanjen broj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, ali i ističu kako navedeni broj ročnika koji pristupe dragovoljnom vojnom osposobljavanju te na koncu Hrvatskoj vojsci omogućava popunu Oružanih snaga RH.Također napominju kako će 13. lipnja ove godine Oružanim snagama RH pristupiti 116 vojnika, odnosno mornara u djelatnu vojnu službu.

VEZANI ČLANCI:

Navode kako je 24. veljače ove godine na snagu stupio novi Pravilnik o dragovoljnom vojnom osposobljavanju kojim je propisano povećanje novčane naknade za ročnike s 400 eura neto na 700 eura neto za svaki mjesec uspješno izvršenog programa obuke.

- Ministarstvo obrane proaktivnim i kontinuiranim mjerama i projektima usmjerenim na mlade, vojni poziv nastoji prezentirati kao atraktivno i dinamično zanimanje koje nudi brojne mogućnosti za školovanje, usavršavanje, razvijanje novih znanja, obuku i napredovanje, pri čemu se stavlja naglasak da je riječ o dinamičnom zanimanju koje pruža brojne mogućnosti za stjecanje jedinstvenih iskustava te da pripadnici Oružanih snaga doprinose miru i solidarnosti u zajednici – poručuju iz Ministarstva obrane.
Ističu i kako Ministarstvo obrane kao dobar poslodavac kontinuirano nastavlja stvarati i dograđivati kvalitetno okružje za rad te ulaže u poboljšanje uvjeta za život i rad djelatnika. Tako je, dodaju, od 2016. do danas, za vrijeme Vlade Andreja Plenkovića, plaća djelatnih vojnih osoba kontinuirano rasla svake godine.

- Jedna od novih mjera u javnim natječajima za prijam na vojničke dužnosti su specificirana mjesta službe čime je kandidatima pružena mogućnost da izraze koji rod i službu žele odabrati, kao i mjesto službe za koje se prijavljuju – navodi se u odgovoru koji nam je poslala Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

 

Jeste li za povratak obaveznog vojnog roka?

Iz ministarstva podsjećaju kako je dragovoljno vojno osposobljavanje prvi uvjet kojim se stječu osnovna vojna znanja i vještine. Naime, ročnici se pripremaju i osposobljavaju za izvršavanje zadaća u postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske, što je ujedno i uvjet za prijam u djelatnu vojnu službu  i ugovornu pričuvu. Za dragovoljno vojno osposobljavanje kandidati se mogu prijaviti tijekom cijele godine. Informacije o programu dragovoljnog vojnog osposobljavanja dostupne su na službenoj stranici Ministarstva obrane, a više podataka može se dobiti u Službi za poslove obrane MORH-a ili Područnom odsjeku za poslove obrane.

VIDEO Jandroković posjetio 3. hrvatski kontingent u Litvi

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar TheJack
TheJack
14:23 08.06.2023.

Ne brinite. Internet bojna uvijek pripravna.

SE
Serengeti
20:56 06.06.2023.

Mladi nisu ludi. Svi vide kako se u Ukrajini vodi proxy rat. Nitko ne želi ići sutra na front u Ukrajinu ili prekosutra na Tajvan.

OG
omerdicervin54@gmail.com
16:47 06.06.2023.

Trebalo bi bar sest mjeseci obuke da se omladina upozna sa vojnim obavezama za nedaj bože to je moje mišljenje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije