Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Američki avioni F-16 prvi put na Plesu

Zajedničke letačke aktivnosti pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i 148. Fighter Wing-a Nacionalne garde Minnesote.
05. travnja 2019. u 21:17 68 komentara 9347 prikaza
Američki vojni zrakoplovi F-16 sletjeli u vojarnu na Plesu
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Nakon prošlogodišnjeg posjeta potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića Nacionalnoj gardi Minnesote u svibnju 2018. godine i na poziv ministra, u Hrvatsku dolaze pripadnici 148. Fighter Wing-a Nacionalne garde Minnesote s dva američka višenamjenska borbena aviona F-16.

F-16 Barak ANALIZA Nakon fijaska sa F-16 Vlada mora do kraja godine izabrati nove avione

Prilikom ulaska u zračni prostor Republike Hrvatske američke avione F-16 dočekala su dva aviona MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te dopratili do Zrakoplovne baze na Plesu.

Američki F-16 na Plesu | Autor : MORH/Josip Kopi Foto: MORH/Josip Kopi

Ovo je prvi put da američki avioni F-16 dolaze u 91. zrakoplovnu bazu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarnu "Pukovnik Marko Živković" na Plesu, gdje će boraviti od 5. do 8. travnja 2019. godine.

Pripadnici 148. Fighter Wing-a Nacionalne garde Minnesote dolaze u posjet 91. zrakoplovnoj bazi HRZ-a u sklopu bilateralne obrambene suradnje Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država te partnerstva Republike Hrvatske i Savezne Države Minnesote.

Krila Oluje Gosti Frecce Tricolori VIDEO Puhalo jako jugo: Pogledajte nove letačke akrobacije Krila Oluje

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić rekao je kako će naši piloti s pripadnicima Nacionalne garde Minnesote uvježbavati taktike, tehnike i procedure prema NATO standardima te održati nekoliko radionica. Istaknuo je kako se suradnja s Nacionalnom gardom Minnesote odvija već dugi niz godina i kako je Savezne Države Minnesota bila naš sponzor.

Američki vojni zrakoplovi F-16 sletjeli u vojarnu na Plesu
1 / 15
Američki vojni zrakoplovi F-16 sletjeli u vojarnu na Plesu

Zapovjednik 148. Fighter Wing-a brigadir Christopher Blomquist rekao je kako je sa svojim kolegama Hrvatsku posjetio više puta, no sada prvi put u zrakoplovu F-16.

„Naša država je partner Hrvatskoj od 1996., a Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu želimo pomoći u modernizaciji. Dovođenje zrakoplova F-16 je gesta kojom želimo pokazati koliko nam ova suradnja s Hrvatskom i Hrvatskom vojskom znači,“ poručio je brigadir Blomquist, te najavio zajedničke letove avionima MiG-21 i F-16 tijekom idućih dana.

 

Zapovjednik Eskadrile borbenih aviona pukovnik Christian Jagodić istaknuo je kako je posjet 148. Fighter Wing-a nastavak dugogodišnje suradnje.

„Po prvi puta su došli avionima i mi im zahvaljujemo na tome. Drago nam je što ćemo imati priliku uvježbavati sve ono o čemu smo dosad samo pričali,“ rekao je pukovnik Jagodić.

 

Pilot Eskadrile borbenih aviona natporučnik Šime Alić, jedan od dva pilota koji je dočekao u zračnom prostoru Republike Hrvatske formaciju od dva američka zrakoplova F-16, istaknuo je kako mu je to podiglo motivaciju i dalo poticaj za daljnji razvoj.

„Vidjeti tako superioran avion u zraku pored našeg MiG-a 21 je jako lijepo iskustvo. Iz svakog leta se može puno naučiti. Sutra ćemo provoditi zajedničku vježbu i nadam se da ćemo još više naučiti kroz razgovor s pilotima i kroz letenje“, zaključio je natporučnik Alić dodavši kako je dragocjeno bilo koje iskustvo koje američki piloti prenesu pilotima Eskadrile borbenih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

 

Zajedničke letačke aktivnosti pripadnika HRZ-a i pripadnika 148. Fighter Wing-a Nacionalne garde Minnesote planirane su tijekom ovog vikenda u zračnom prostoru Republike Hrvatske.

SVEMOĆ UDBE
Bivši agent Udbe progovorio za Večernji: Priče o službi nisu mit, znam tko danas drma Hrvatskom
A1 Hrvatska
ČINE PRAVU STVAR
Oni su dokaz da je Solidarno naše Novo Normalno
  • samobalic:

    A kada ce nasa "ratna eskadrila" da ode na americke vojne poligone i da ucestvuju u ratnim treninizima na americkom tlu,s americkim zrakoplovima i nasim naravno.

  • Slavonskarakija:

    Bravo. Konacno obuka i uskoro stize Americka tehnologija. Konacno. Hvala Bogu. I na clanstvu u NATO. Dosta je vise ruskih kanti i izdaje. Bravo HV i Hrvatsko Ratno Zrakoplostvo. Sta bi bez Amerike ?!

  • ljutko:

    Amerikancima dati u Udbina bazu za f 16 onih najnovih