Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raspisan novi natječaj

MORH će zaposliti 550 vojnika i mornara već do listopada!

morh
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
18.08.2016.
u 10:43

MORH nije iznenada postao veliki poslodavac, nego se zapošljava onoliko vojnika koliko se mjesta unutar sustava oslobodi

Javni natječaj koji je Ministarstvo obrane objavilo u zadnjem broju Narodnih novina novo zapošljavanje nudi za 550 vojnika/mornara s početkom službe 4. listopada 2016. MORH nudi potpisivanje ugovora na četiri godine, a probni rok traje 6 mjeseci. U svibnju je MORH sličnim natječajem već popunio 250 mjesta, što odgovara planu koji je odobrila Vlada, a prema kojemu će se ove godine zaposliti čak 800 vojnika i mornara.

Rekordna 2014.

Radi se, međutim, o podmlađivanju postojeće strukture u vojsci, a MORH nije iznenada postao veliki poslodavac, nego se zapošljava onoliko vojnika koliko se mjesta unutar sustava oslobodi. Radi usporedbe, prema podacima MORH-a u djelatnu vojnu službu u 2015. godini primljeno je 550 vojnika/mornara, 2014. rekordnih 936 te 2013. njih 450. Služba je u 2015. služba prestala za 614 vojnika, 2014. godine za 826, 2013. godine 282 vojnika. Od 2015. vojnici potpisuju profesionalni četverogodišnji ugovor, a prije su uglavnom primani na neodređeno vrijeme tako da od kraja 1990-ih do 2005. prijema gotovo da nije bilo. Znatan broj tih vojnika još je u službi i završavaju je uglavnom s pravom na mirovinu, objašnjavaju u MORH-u. Ističu da “rok trajanja” za vojnika u prosjeku iznosi dva ili tri ugovora pa, ne napreduju li prema dočasnicima ili časnicima, završit će karijeru vojnika u desetak godina. Rok za prestanak važenja tog zakona o radu na neodređeno produljen je do kraja 2019. godine zbog brojnosti tih vojnika koji su u četrdesetim godinama života, kad njihova vojna karijera ide prema kraju.

– Ali svakako nije riječ o prestarim vojnicima, a znatan broj njih obavlja kritične poslove za koje je nužna znatna obuka i iskustvo (pirotehničari, vozači teških kamiona, oklopnih vozila i tenkova), ističu u MORH-u. Prosječna neto plaća djelatnog vojnika, inače, iznosi oko 4500 kuna. Vojnici sada potpisuju ugovore na četiri godine, no što ako požele raskinuti ugovore ranije, ima li sankcija?

– U slučaju da vojnik želi ranije napustiti službu, ugovorom je predviđeno da će za svaki mjesec ranijeg raskida nadoknaditi štetu u protuvrijednosti mjesečne neto plaće – kažu u MORH-u.

Deficitarni kadrovi

Većina od ovih 550 ponuđenih ugovora odnosi se na vojnike i popunjavanje u profesionalnim gardijskim brigadama. Na mornare se odnosi nešto više od 2 posto od tog broja. HRM je manje brojnosti u odnosu na ostale dijelove Oružanih snaga, ali su zbog tehničke naravi mornarice razmjerno zastupljeniji časnici i dočasnici pa je ukupan broj mornara u odnosu na ukupan broj vojnika oko 1:17. Premda je riječ o javnom natječaju, on se odnosi na one sa završenim dragovoljnim vojnim osposobljavanjem, a uvjeti natječaja su još srednja stručna sprema te najviše navršenih 27 godina života do kraja 2016., s time da se mogu prijaviti i oni koji imaju višu stručnu spremu od tražene. Iz postojećeg sastava vojnika obučit će se 250 dočasnika i 38 časnika. Osim toga, vojska s tržišta rada traži 22 kandidata za časnike za deficitarne struke, najviše liječnike i meteorologe.

Ključne riječi

Komentara 12

DU
Deleted user
11:00 18.08.2016.

4500 kn za rad vikendima, blagdanima, bez naknade za prekovremene sate. Hrana gora nego u zatvoru a smještaj kao za svinje. Udaljen od kuće i po 500 km bez putnih troškova. Ne daj bože da što izgubiš ili potrgaš od opreme na vježbi dolazi ti na naplatu! Itd....

DU
Deleted user
11:35 18.08.2016.

4 500 kn Sramota! Kao konobari u kafićima. Mafijaši i "lokalni šerifi" puno više plaćaju svoju ilegalnu vojsku! Zato nam i je tako uneređeno društvo.Slično je i sa policajcima,državnim odvjetnicima i inim !

EN
enigma898
11:02 18.08.2016.

Otpustili su iz sustava nekoliko stotina vrhunski obučenih i sposobnih dočasnika u dobi od 40-ak godina, pada kvaliteta u OSRH, a mirovinski sustav se opterećuje isplatom mirovina ljudima koji su mogli biti u sustavu još 10-ak godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije