Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
europska komisija

Moratorij na prodaju zemlje strancima produljen za tri godine

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/3
17.06.2020.
u 14:08

Krajem lipnja trebalo je isteći prijelazno razdoblje kojim je zabranjena kupnja, no Ministarstvo tvrdi da još nismo spremni

Europska komisija usvojila je odluku kojom se produljuje prijelazno razdoblje tijekom kojega državljani Europske unije ne mogu stjecati vlasništvo nad poljoprivrednim zemljištem u Hrvatskoj. Odluka je objavljena u službenom glasilu Europske unije danas, 17. lipnja 2020., priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

– Odlukom Europske komisije osigurava se dodatno razdoblje od tri godine koje treba iskoristiti za puno iskorištenje potencijala poljoprivrede vraćanjem što je moguće više poljoprivrednih površina u proizvodnu funkciju – kazali su iz Ministarstva.

Podsjećaju kako je ugovorom o pristupanju Europskoj uniji Hrvatskoj odobreno prijelazno razdoblje od sedam godina tijekom kojega vrijedi zabrana prodaje poljoprivrednog zemljišta državljanima drugih država članica EU. Prijelazno razdoblje, koje ističe krajem lipnja ove godine, utvrđeno je kako bi se spriječio rast cijena poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj nakon pristupanja EU, a do kojega bi moglo doći zbog veće kupovne moći državljana pojedinih država članica. Time bi se otežalo stjecanje poljoprivrednog zemljišta za hrvatske poljoprivrednike i usporilo nužno restrukturiranje poljoprivrednog sektora.

Tvrde kako je Ministarstvo poljoprivrede pripremilo prošle godine argumentirani zahtjev EU te odgovarajuće analize kojima se potvrđuje da tržište poljoprivrednog zemljišta nije spremno za potpunu liberalizaciju te je zatraženo produljenje prijelaznog razdoblja zbog zaštite interesa hrvatske poljoprivrede.

Komentara 1

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
15:15 17.06.2020.

dobro da im nismo prodali Banke te Rusima slavoniju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije