Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeff Bezos dosegnuo rub svemira

Moramo rješavati probleme na Zemlji, ali i osvajati prostore

Billionaire businessman Jeff Bezos and pioneering female aviator Wally Funk emerge from their capsule
Foto: BLUE ORIGIN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/5
21.07.2021.
u 17:02

Ovo mi je najbolji dan u životu!, vikao je Bezos nakon spuštanja sa sto kilometara visine

Jeff Bezos, najbogatiji čovjek na svijetu, jučer je boravio u svemiru u društvu Olivera Daemena, koji s 18 godina postaje najmlađi čovjek u svemirskom prostoru, te pilotkinje Wally Funk, koja s 82 godine postaje najstarija osoba u svemiru općenito. K tome je New Shepard, u kojem je letio još i Bezosov brat Mark, dosegnuo i planiranih sto kilometara visine iznad mora – visinu iznad Karmanove linije, koja se u većem dijelu znanstvene zajednice smatra granicom svemira. Dakle, riječ je o visini 20-ak kilometara višoj od one do koje su se nedavno vinuli VSS Unity i Richard Branson.

Karmanova linija

Bezos je sve shvatio ozbiljno pa, kada već nije mogao biti prvi komercijalni letač u svemir, onda je barem postavio mali niz rekorda koji će teško netko srušiti u bližoj budućnosti. I sve se to moglo pratiti na internetskoj stranici Bezosova Blue Origina, gdje su se na ekranu vrtjele vrijednosti brzine cijelog sustava rakete New Shepard i za nju pričvršćene kapsule, u kojoj su bila privezana nova četiri astronauta. Sve je teklo bez i najmanjeg zastoja. U jednom se trenutku New Shepard odvojio od kapsule te je počeo padati natrag prema Zemlji. Bio je to prilično napet trenutak jer “zadatak” rakete bio je da sigurno sleti na sletni poligon. Iako je ovo ponovljeno više puta već prije, ipak je ovo prvi put da je raketa nosila kapsulu s ljudskom posadom. Zatim je nakon nekoliko minuta s ruba svemira počela padati i kapsula. No prije toga čuli su se ushićeni uzvici putnika.

Ovo mi je najbolji dan u životu! – vikao je Jeff Bezos, kojega su u oduševljenju pratili i ostali suputnici, očito zatečeni prizorima s visine veće od sto kilometara, gdje se nalazi Karmanova linija.

– Ovo je putovanje bilo nevjerojatno! Zar ne, Wally? – obratio se sada službeno najstarijoj astronautkinji, a ona mu je uzvratila.

– Pa naravno! Dojmova nije nedostajalo ni Marku Bezosu, koji je pri slijetanju rekao: – Tako mi je nevjerojatno dobro!

Oliver Daemen posebna je priča. Poznato je da je jedno mjesto na prvom letu Bezosove tvrtke Blue Origin ponuđeno na aukciji. Dosegnulo je cijenu od 28 milijuna dolara, koji su završili u Bezosovoj zakladi Club for the Future te u 19 neprofitnih organizacija posvećenih istraživanju svemira. Međutim, pobjednik aukcije ostaje nepoznat, ime mu nije objavljeno, čak nema ni nekih nagađanja. A sada Blue Origin nastoji uvjeriti javnost da je dobitnik odgodio let jer mu se – nije uklapao u raspored. I tako se otvorilo mjesto za mladog Daemena, koji je trebao biti na drugom letu. I onda su još iz Blue Origina potvrdili da je mladi sin jednog nizozemskog financijskog tajkuna sudjelovao u aukciji pa je sada ispalo kao da je na njoj i pobijedio. Slijetanje je bilo doista meko, kapsulu su usporili padobrani, da bi se onda aktivirali usporivači i prizemljili je.

Ispravljena nepravda

Sama raketa New Shepard ostvarila je i nešto što se zove MaxQ, maksimalno opterećenje zbog ostvarene brzine penjanja. I uspješno se vratila na tlo. Svi putnici zaradili su astronautska krila koja se dobivaju za let u svemir. Pogotovo je to važno za Wally Funk, koja je 1961. godine prošla gotovo cijeli astronautski program ostvarujući neke rezultate bolje i od samog Johna Glenna, no odlučeno je pred kraj programa da let u svemir ostaje rezerviran samo za muškarce. Sada je ta nepravda ispravljena. Sljedeća je točka za Blue Origin nova raketa New Glenn, koja bi trebala biti znatno snažnija od New Sheparda, ali i lander za Mjesec koji treba koristiti NASA. Cilj je kompanije kolonizacija svemira, no i u Blue Originu znaju kako je do toga još daleko te će ovakvi turistički letovi ostati rezervirani samo za najbogatije. Također, Bezos je prije ključnog leta upitan i nije li razboritije da svoje bogatstvo usmjeri prema rješavanju problema na Zemlji.

– Moramo činiti oboje. Imamo dosta problema na Zemlji, ovdje i sada, kojima se moramo baviti, ali uvijek moramo gledati i prema budućnosti. Uvijek smo tako radili kao vrsta i kao civilizacija – zaključio je najbogatiji čovjek na svijetu.

Ključne riječi

Komentara 2

CO
coolman
17:55 21.07.2021.

Kap dolje bakici!

SI
sisavac
07:07 22.07.2021.

bezosu, ti zbilja misliš da je lakše na marsu nešto raditi, nego na zemlji? ima li zbilja takvih koji u to vjeruju? ono, trebaš zbilja u glavi imati teško kamenje pa da vjeruješ da na marsu lakše budeš nešto imao, živio, nego na zemlji. ako se i klima na zemlji promijenit na gore, to se neće dogoditi u par desetaka godina, već kroz 1-5 mlrd godina. a do onda mi više biološki kao vrsta nećemo postojati. zato, ne nasjedajte likovima tipa bezosa, gatesa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije