Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobuna pregradskih praktikantica za medicinske sestre

‘Moramo na praksi biti već u 6.30 sati, a nemamo prijevoza’

Medicinske sestre
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
1/3
29.10.2014.
u 12:00

Zašto smo prisiljeni plaćati razne taksije kako bi naša djeca došla do bolnice? Zašto nam morate isprazniti ionako već prazne džepove - pitaju se ogorčeni roditelji

Roditelji učenika koji pohađaju Srednju školu u Pregradi za zanimanje medicinska sestra, nezadovoljni su jer njihova djeca na praksu u zagorsku Opću bolnicu na Bračak u Zaboku moraju dolaziti već u 6.30 sati ujutro, a nemaju osiguran autobusni prijevoz da bi stigli na vrijeme. Stoga se iz mjesta udaljenih i po 40-ak kilometara, primjerice iz Huma na Sutli, moraju sami snalaziti za prijevoz.

Zašto imaju taj smjer?

- Zašto SŠ Pregrada uopće ima taj smjer, ako učenicima nije u stanju osigurati praksu? Pitamo se zbog čega je nametnuta takva ranojutarnja praksa u kojoj smo mi prisiljeni plaćati razne taksije kako bi naša djeca došla do bolnice. Sve je u ovom slučaju prepušteno nama da se sami dogovorimo o prijevozu i da nam isprazne ionako prazne džepove. Moraju li zbog eventualnog kašnjenja i opravdane nemogućnosti dolaska na vrijeme, više medicinske sestre prijetiti našoj djeci da neće biti ocijenjena - pitaju se roditelji.

Ravnateljica SŠ Pregrada Vilmica Kapac odgovorila nam je da učenici osim u Općoj bolnici na Bračku praksu realiziraju i u drugim medicinskim i ustanovama socijalne skrbi u Zagorju i Zagrebu.

- U svim navedenim ustanovama vježbe počinju u 7 sati ili kasnije. U 6.30 sati održano je samo 15 dana vježbi u Zaboku s obzirom da se odnose na poslove koji se i obavljaju u navedeno vrijeme. Treba naglasiti da i u tih 15 dana nisu svi učenici trebali doći u 6.30 već u 7 ili 7.30 sati, ovisno o raspoređenosti po drugim radilištima. Također i sva ostala nastava tijekom cijele školske godine planirana za iza 7 sati, odnosno u vrijeme koje učenici s obzirom na prijevoz mogu poštovati i to u svim ustanovama u kojima se ista i održava - rekla je Vilmica Kapac.

Sanacijski upravitelj Opće bolnice u Zaboku Ivan Švajger kaže da SŠ Pregrada u suradnji s Općom bolnicom Zabok organizira obavljanje učeničke prakse na svojim stacionarnim odjelima.

Sami su odabrali medicinu

- Termine i program praktične nastave odredila je SŠ Pregrada. Opća bolnica Zabok omogućila je da učenici imaju najbolje moguće uvjete, da se praksa odvija kvalitetno prema standardima i kurikulumu za srednje škole koje je donijelo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa te da njezino obavljanje ni na koji način ne utječe na uobičajeni ritam rada Bolnice. Smatram i da pravovremeni i redovit dolazak na radno mjesto ne bi trebalo predstavljati problem ovim mladim ljudima, jer su oni odabrali medicinu kao svoj životni poziv. Opća bolnica Zabok ne može rješavati probleme i utjecati na promjenu linija i voznih redova javnog prijevoza - rekao je Švajger.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije