Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blase Joseph Cupich:

"Moramo biti transparentni i odgovorni"

Blase Joseph Cupich
Foto: PA/Pixsell
21.10.2018.
u 13:54

Potrebna je transparentnost glede zlostavljanja maloljetnika od strane svećenika, kazao je nadbiskup Chicaga kardinal Blase Joseph Cupich

Potrebna je transparentnost glede zlostavljanja maloljetnika od strane svećenika, kazao je nadbiskup Chicaga kardinal Blase Joseph Cupich tijekom konferencije za novinare na koncu trećeg tjedna rada Biskupske sinode o mladima koja završava 28. listopada. Glede seksualnog zlostavljanja maloljetnika koja su počinili članovi Crkve postoji veliki bijes, ali i velika tuga, te moramo biti transparentni.

- Ako od mladih tražimo da budu transparentni, onda to moramo biti i mi. Moramo biti transparentni i odgovorni - kazao je Cupich i podsjetio kako će se u veljači u Vatikanu na poziv pape Franje okupiti svi predsjednici biskupskih konferencija na razgovoru o bolnom pitanju zlostavljanja mladih.

Mons. Peter Andrew Comensoli, nadbiskup Melbourne (Australija), naglasio je kako se od prvog dana rada Sinode govorilo o seksualnom zlostavljanju, te kako nije dovoljno samo tražiti ispriku. Nije toliko važna riječ isprike ili priznanja krivice, već treba učiniti sve da se tako što ne ponovi, naglasio je Comensoli.

Kardinal Cupich je zatim kazao kako su mnogi mladi zabrinuti za svoju budućnost, a kardinal John Ribat, nadbiskup Port Moresbya (Papua Nova Gvineja), je dodao kako je slušati mlade, njihova iskustva, vrlo obrazovno iskustvo, pravi blagoslov.

Mons. Alain de Raemy, pomoćni biskup Losanne, Ženeve i Friburga, naglasio je kako Crkva mora prihvatiti sve.

- Nitko ne smije biti isključen. Svi su dobrodošli - kazao je Raemy i dodao kako se na Sinodi govorilo i o homoseksualnosti. Važno je imati pristup prihvata, kazao je Raemy i naglasio kako “poznaje homoseksualne osobe koje žele shvatiti što za njih konkretno znači živjeti Evanđelje. Ne žele da ih predstavljaju samo organizacije LGBT. Žele da se Crkva brine i o njima”.

Komentara 1

SS
S.Savić
23:15 21.10.2018.

Problem je u time što homoseksualci i pedofili imaju ključne pozicije u katoličkoj crkvi - vrag je znao da samo iz nutra može uništiti katoličanstvo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije