Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPTUŽENI ZBOG MALVERZACIJA SA ZEMLJIŠTEM

Montirali lažne zgrade na zemljište kako bi povećali vrijednost nepostojećih nekretnina. Šteta 14,1 milijun kuna

Supetar na Braču
Foto: Miranda Cikotic/Pixsell
1/3
24.05.2022.
u 16:27

Riječ je o skupini koja je u listopadu lani uhićena u Splitu, a sada su optuženi

Protiv šest osoba, koji se terete za malverzacije sa zemljištem i ishodovanjem građevinskih dozvola za atraktivne lokacije u bračkim uvalama, posebice na području Milne, na parcelama koje nikada nisu bile građevinske, USKOK je podigao optužnicu. Tereti ih se za zloporabu položaja i ovlasti, krivotvorenje isprava...

Riječ je o skupini koja je u listopadu lani uhićena u Splitu, a sada su optuženi Snežana Bralić (63), nekadašnja voditeljica županijskog Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo ispostave u Supetru, Tonči Kelam (51),  Emil Zlatar (36), geodet s Brača, Dinko Grgurević (51), arhitekt iz Splita, Željko Babić (34), geodet iz Splita i Anton Mikačić (34), geodet iz Splita.

Prema optužnici, tereti ih se da su djela počinili od  2. travnja 2014. do 28. siječnja 2019. u Supetru, Splitu i Žrnovnici. Prema optužnici S. Bralić se  tereti da  je Kalemu na njegovo traženje odobrila  njegove zahtjeve da  mu se izda najmanje pet rješenja za parcele u uvalama Spacamiža i Smokvina na kojima uopće nije bilo nekretnina.  Njega se tereti da je tako htio pribaviti pravo na ozakonjenje nepostojećih zgrada  čime mu je omogućeno  višestruko povećanje vrijednosti navedenih nekretnina.

Jedan, sad pokojni geodet, te Zlatar i Grgurević su, prema optužnici, na arhitektonskim snimkama izvedenog stanja lažno ucrtavali da se na Kelamovim nekretninama nalaze manje nezavršene zgrade raznih gabarita iako su znali da ih tamo nije bilo već su na nekretninama bile montirane makete zgrada od knaufa i kartona. Tako izrađene snimke su predavali ovlaštenom inženjeru geodezije, koji ih je potpisivao i ovjeravao, ne sumnjajući u njihovu točnost. Potom bi takve snimke dali Kelamu, a on bi ih predao Snežani Bralić, koja bi ih rasporedila sebi u rad. Sastavila bi zapisnike u kojima je lažno navodila  da je provela očevide na tim nekretninama i da je utvrdila da stanje na terenu odgovara priloženim snimkama. Navela bi  i da je poslala pozive za uvid u spis za vlasnike susjednih čestica koje graniče s česticom Kelama i članova njegove obitelji, no te pozive nije dostavljala strankama objavom na oglasnoj ploči već je potpisivala i pečatirala rješenja o izvedenom stanju. Time je, kako ju se tereti, omogućila Kelamu, da si  poveća vrijednost nekretnina i pribavi  nepripadajuću imovinsku korist od 14,1 milijun kuna.

Kelam se tereti i da je u studenom 2018. Zastražišću na Hvaru  tražio da mu firma u kojoj je radio Mikačić izradi geodetsku snimku izvedenog stanja za potrebe ishođenja rješenja o izvedenom stanju nezakonito izgrađene nekretnine, a formalni podnositelj je bio Kelamov otac. Mikačić i Babić su obavili geodetsko snimanje nekretnine u Milni, a Kelam je Mikačiću dao i nekoliko fotografija nepoznate zgrade te tehničko izvješće o obavljenom snimanju te ih je ovaj uvezao i napravio geodetsku snimku izvedenog stanja. Iako je znao da ne smije, potpisao ih je i ovjerio pečatom firme u kojoj je radio.

Komentara 1

PH
Petarstijena-HR
21:29 24.05.2022.

U zatvor s kriminalcima i dugogodišnje zatvorske kazne,kao opomena drugima da to ne pokušaji raditi !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije