Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Monti predstavio mjere štednje i odrekao se premijerske plaće

Samo od poreza na stanove, posebno luksuzne i vikendice, u državne će blagajne ući 12 milijardi eura
05. prosinca 2011. u 09:59 12 komentara 3 prikaza
mario monti
Foto: AFP/PIXSELL

Talijani će u mirovinu moći sa 42 godine radnog staža, a Talijanke sa 41 godinom. Uvodi se porez na stanove, na luksuz, a porez na promet (PDV) od rujna 2012. godine porast će sa 21 na 23 posto. Tom petom mjerom poravnavanja proračuna u jednoj godini vlada premijera Marija Montija namjerava u državne blagajne unijeti dodatnih 24 milijarde eura.

Montijeva vlada, nakon što je sinoć prihvatila mjere s kojima je zatim upoznala javnost na konferenciji za novinare, iznijela je danas u Parlamentu svoj program. Monti, koji je danas razgovarao i sa stranim novinarima u Rimu, dekret teških mjera nazvao je sintagmom "spasi Italiju".

Samo od poreza na stanove, posebno luksuzne i vikendice, u državne će blagajne ući 12 milijardi eura. Vlada ne može ukinuti provincije, administrativnu upravu koja je između regije i općine, jer je za takvo što potreban ustavni zakon, ali je u dekretu "spasi Italiju" unijela rezove vijećnika. Pokrajine će predstavljati samo predsjednik.

Premijer Mario Monti tvrdi da su mjere štednje neophodne kako bi se spasilo Italiju i u želji da pomogne svojoj zemlji najavio je da će se odreći vlastite plaće.

Ministri u Montijevoj vladi neće moći primati dvije plaće, profesorsku, na primjer, i ministarsku, nego samo jednu. No, predviđene su i druge uštede u administraciji. Od tri mirovinske institucije stvorit će se samo jedna. Kao jedna od mjera u borbi protiv utaje poreza uvodi se obveza da se neće moći plaćati u gotovini iznose veće od 500 eura. Zatim će biti još veća kontrola nad bankarskim računima.

Burzama se sviđaju Montijeve mjere. Porasla je vrijednost dionica, a razlika između vrijednosti talijanskih i njemačkih državnih obveznica je smanjena. I dok iz Europe stižu pohvale Montiju, talijanski sindikati pripremaju se na štrajk. Posebno su nezadovoljni mirovinskom reformom te drže da će se mjere štednje obrušiti uglavnom na one koji već plaćaju poreze, a ne na one koji ih izbjegavaju platiti.

BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • Fal91:

    Ovi naši izborni pobjednici najavljuju mjere štednje na način da će uzeti od slabijih a ne dirati bogate.Ne shvaćaju da će na način da smanje mirovine i plače još dublje gurnuti Hrvatsku u krizu. Bogatima će i dalje biti dobro.Zato ... prikaži još! su u tolikom broju došli sinoć čestitati \"pobjednicima\".

  • Toni50:

    ušteda od 20 milijardi eura Monti predstavio mjere štednje i odrekao se premijerske plaće. To je pravo...

  • nidjomidjo:

    O jadan oće moć preživjet od prvog do prvog bez plaće sad??