Naslovnica Vijesti Svijet

Montgomery Nikolićev lobist za 7500 eura mjesečno

Gdje on dođe pada vlast - Kao veleposlanik ili lobist aktivno je oblikovao vlast u Bugarskoj, Hrvatskoj i Srbiji
02. lipnja 2012. u 08:00 20 komentara 20 prikaza
'obzor-11.06...2009,dubrovnik william montgomery na cavtatskoj rivi Photo: Zvonimir Pandza/Vecernji list'
Foto: Zvonimir Pandža/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Svega i svačega na Balkanu, kaže Charles Crawford, nekadašnji britanski diplomat sa stažem i u Beogradu, osvrćući se na pobjedu Tomislava Nikolića. Priznaje, nije je očekivao, Tadić, onaj s vaterpolskim ramenima, bio bi bolji izbor nego ovaj “tipičan, srpski oportunist staroga kova” koji je vrludao od hard core nacionalističkih do umjerenih stajališta političkog centra, onih probavljivih europskom društvu. Nije previše optimističan.

Tajni sastanci

– Teško je zamisliti da bi čak i Bill Montgomery mogao uvjeriti Nikolića da prekine srpske konstipirane postjugoslavenske državne procese – kaže Charles Crawford. A ako neće Montgomery, tko će, zapitali bi se oni koji su pratili karijeru toga američkog diplomata, a sada i lobista i savjetnika, čiji je klijent i Nikolić. Suradnju su zanijekali iz Srpske napredne stranke, no ugovor koji posjedujemo jasno kaže kako su (bili) u poslovnom odnosu – Montgomery je, kako je ispunio u upitniku 6. listopada 2010., uvedenom u registar američkog Ministarstva pravosuđa, potpisao kako će SNS savjetovati do polovice sljedeće godine u osmišljavanju politike prema SAD-u te lobirati za njezin imidž. Za te usluge, navodi se, dobiva 7500 eura početkom svakog mjeseca. Kolika je zaista bila Montgomeryjeva uloga u pripremi za predsjedničke izbore, teško je reći i njegovim poznanicima. “Znate, ona njegova bolest, rak, opet ima problema s tim”, samo su natuknuli. No, ne slažu se u ocjeni njegova utjecaja na Balkanu.

Američki je specijalac zadužen za svrgavanje Amerikancima nepoželjnih, kažu neki. Bugarska, Hrvatska, Srbija, navode mu ratni put. Nakon Daytona, Amerikanci gase dva žarišta – režim u Beogradu i onaj Tuđmanov u Zagrebu. U Zagrebu je, čim je stigao 1997. godine, prisjećaju se neki sudionici, okupio političku elitu i izravno ih upitao misle li sasjeći veze s dijasporom. Sastanci tajni, uživanje javno – bio je moto para Montgomery u Hrvatskoj. Sa suprugom Lynne brzo su okupili kliku – unatoč tomu što je supruga znala zaplesati na stolovima, ta je nova politička i medijska elita, lijevo orijentirana, koja je i preuzela vlast na trećesječanjskim izborima, miljama bila udaljena od rigidne, i za američki ukus riskantne “nikada ne znaš kad bi mogli posegnuti za salvetom” hadezeovske Hrvatske.

Dobre veze sa svima

Usporedo, podrivao se Milošević, teledirigirano iz balkanskog ureda u Budimpešti, sa Zoranom Đinđićem kao drugim krajem osovine. Pad Miloševića bio je samo finalni akt. Kako se Dayton tresao, tako je i diplomatska karijera Montgomeryja išla kraju. Neki navode apokrifnu priču da ju je dokrajčio ispad supruge prema njegovoj tajnici, no nije važno. Montgomery se usidrio na Balkanu, udomio, dobre veze sa svima – pa je tako, kažu neki, i počeo raditi s braćom Karić, a onda i za Nikolića. No, ima onih koji smatraju kako je njegova uloga preuveličana.

– Dok smo bili u Beogradu, bio je vrlo profesionalan i efikasan američki veleposlanik: mnogo je znao, radio, bio kreativan. Impresionirala je njegova senzibilnost da sagleda drukčija stajališta i spremnost da pomogne svima u regiji da se pokrenu – kaže Crawford. Ali gdje on dođe, vlast pada.

– Ma, molim te – odvraća:

– U tom je razdoblju bilo nezamislivo uputiti se kao veleposlanik u bilo koju državu u regiji, a da unaprijed ne očekujete da će se vlast izmijeniti.

Čekalo se da Bugari malo odahnu U Bugar

Čekalo se da Bugari malo odahnu

U Bugarskoj je, kažu, polako pripremao promjenu vlasti uz pomoć uglađenog, protjeranog cara Simeona II. na mjesto premijera. Čudna zvjerka, kako je samog sebe nazvao Simeon, dok smo prije dvije godine razgovarali, čekao je do 1996. da se službeno vrati u Bugarsku jer je “htio dati Bugarima vremena da malo odahnu i dođu k sebi”.

Zanimljivo, Simeonov povratak i početak političke karijere aristokrata koji smatra da je kraljevina savršenija tvorevina od demokratskog društva, koincidirao je s Montgomeryjevim mandatom u Sofiji, od 1993. do 1996. godine.

RBA
INVESTIRANJE JE PRIRODNO
Kako je to živjeti pored Dunje? U svakom slučaju, potaknula me na razmišljanje – koji je moj cilj?

A1 izdvaja za Vas

  • -obrisani-:

    znao sam......nisu bez veze oni iz EU tri sata ranije čestitali i ovaj tomislav....čudnoga imena za jednog srpskog desničara ,on će i kosovo prodati .....sve je dogovoreno i ništa se narod ne pita.... banana državice

  • mikrogrizzly:

    Tadić je izgubio izbore za bukvalno "nozdrvu" odnosno mizerna je bila razlika od par postotaka i analitičari to objašnjavaju uglavnom apstinencijom bolje stojećih birača i urbanih slojeva, a kao posljedicu izvjesnog stupnja razočaranja u Tadićeva obećanja koje nije ispunio. Znači, ... prikaži još! tako nešto se uopće ne može namjestiti, pa ni iz pravca Montgomery kojeg su kao pit bull-a američke diplomacije poslali prvo u ZG da "ugriza za potkoljenicu" pok. Tuđmana jer ovaj nije mogao smisliti finog i pristojnog Galbraitha (fraza: to antihrvatsko pašče). Pa su onda uputili bezobzirnog Montgomery! A koji je ostao savjetnik i kum nekih poslovnih magnata u tzv. regionu jer je zafrknuo IRS (američke poreznike) za golem novac pa mu više nije bilo povratka. Naposljetku se i liječio u ZG, na Jordanovcu, jer više ne smije u SAD!

  • -obrisani-:

    Iz članka ispada da je W. Montgomery bio alfa i omega svega što se događalo na Balkanu, a posebice u Hrvatskoj, možeš misliti. Inaće dotični bi prodao i Obamu za pare što sve govori o njemu, u odnosima sa Nikolićem ... prikaži još! može se reći: Našao wc papir guzhicu.