Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRKVA O IZBORIMA

Mons. Želimir Puljić: Čini se da napredujemo u demokraciji

Želimir Puljić
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/5
10.11.2015.
u 11:14

"Onima koje su birači izabrali želimo puno snage, mudrosti i sloge"

I vodstvo Katoličke crkve oglasilo se svojim službenim stavom o završenim izborima. Dakako, u svome stilu, Crkva ne komentira izravno rezultate pojedinih stranaka ili koalicija, no mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, otvarajući jutros jesensko zasjedanje HBK, rekao je kako su "parlamentarni izbori koji su iza nas, pokazali uobičajene prednosti i nedostatke".

­ Čini se ipak da nam društvo napreduje u usvajanju pravila demokracije. Onima koje su birači izabrali želimo puno snage, mudrosti i sloge u obnašanju časnog posla u Parlamentu i u Vladi RH – rekao je mons. Puljić, otvarajući redovito biskupsko zasjedanje.

­ Prije tri tjedna završila je Biskupska sinoda o ''pozivu i poslanju obitelji u Crkvi i u suvremenom svijetu''. Papa Franjo je u svom osvrtu na njezino održavanje rekao u audijenciji prošle srijede kako je to ''bio milosni događaj''. Jer, ''obitelj je velika škola u kojoj se uči uzajamnom darivanju i opraštanju... jer, tada nanesene rane ozdravljaju, brak biva čvršći, a obitelj jača te je kadra odolijevati udarima malih i velikih zala''. Stoga je, kaže papa, ''održana sinoda o obitelji iznova je oživjela našu nadu''. Na sinodi je kao delegat u ime HBK sudjelovao mons. Antun Škvorčević koji će nas već ovoga prijepodneva izvijestiti kako o odvijanju sinode, tako i o zaključcima njezinoga rada – nastavio je on i dodao da će biskupi razgovarati "kako nam nam naši blaženici, sveci i mučenici mogu biti prigoda za novu evangelizaciju koju su svojevremeno poticali sveti Ivan Pavao II., papa u miru Benedikt XVI, te posebice papa Franjo svojom pobudnicom ''Radost evanđelja'' koju je objavio u studenom prošle godine. 

Po svojoj karitativnoj dimenziji Crkva na vidljiv način svjedoči da je ona ''zajednica braće i sestara koju Otac ljubi''. A ''intimna je narav Crkve, piše Benedikt XVI. (Intima Ecclesiae Natura), ''ne samo naviještati Riječ i dijeliti svete sakramente, nego i služiti braći u nevolji. A to su: siromašni, stari, bolesni, napušteni i rubni, invalidi i udovice, prognanici i izbjeglice''. U tom vidu čut ćemo izvješće našeg Caritasa o svemu što se učinilo i čini diljem Hrvatske u ovom turbulentnom vremenu dolaska i prolaska silnog broja izbjeglih obitelji s Bliskog istoka i drugih zemalja – najavio je mons. Puljić, osvrnuvši se i na dva motuproprija pape Franje kojima je reformirao kanonski postupak za parnice proglašenja ništavosti ženidbe.

­ Biskupi će biti upoznati s prijevodom i potvrdom spomenutih motuproprija: ''Mitis Iudex Dominus Iesus'' i ''Mitis et misericors Iesus''. U samom naslovu ovih dokumenata imamo pridjev ''blag i milosrdan''. Baš u duhu najavljene Godine milosrđa, koju je papa Franjo najavio 11. travnja 2015. uručivanjem bule ''Lice milosrđa''. Biskupi će biti upoznati s pismom kao i sa samim obredom početka Svete godine, kako u Rimu, tako i u partikularnim crkvama diljem svijeta. A u izvanrednoj Svetoj godini Papa pozvao sve neka ''u znaku zajedništva cijele Crkve'' radosno čine duhovna i tjelesna djela milosrđa – rekao je mons. Puljić.

>> Bozanić: Inicijative za jačanje gospodarstva moraju imati snagu u stvarnosti

Komentara 7

BH
bijela_hrvatska
12:59 10.11.2015.

Poštovani monsinjore...neobično vas cijenim ali kao vjernik želio bih vam dati jedan savjet: nemojte previše raditi na tome da se dopadnete svima (uključujući i bezbožnu protu-katoličku i u velikoj mjeri protu-hrvatsku "partiju"), jer znate kako se ono veli: "tko s vragom tikve sadi..." Bolje se vi držite svog vjernog hrvatskog vjerničkog stada...jer čopor je gladnih vukova oko njega i jedva čekaju da ga pastiri napuste, pa da isprobaju kandže i zube na njemu...Hvala.

Avatar Vrijeme
Vrijeme
07:00 11.11.2015.

Vi napredujete u demokraciji? Da niste dobili ukor, jos bi vatre bacali sa oltara. Sramite se!

OB
Objektivno...
07:44 11.11.2015.

Nedostatak izbora je što nije uvjerljivo pobijedio onaj koga je Crkva između redova preporučivala svome stadu. Kara Marko bi trebao analizirati i koliko je glasova vjernika izgubio i baš zbog te sramotne promidžbe apolitične crkve. Idite u miru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije