Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nadbiskup koadjutor riječki

Mons. Mate Uzinić o pedofiliji: Zlostavljača ne možemo odriješiti grijeha dok se ne prijavi policiji!

Dubrovnik: Predstavljena manifestacija „Kršćansko lice kulture“
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/3
23.09.2021.
u 09:14

U raspravi bilo je postavljeno pitanje kako će svećenik postupiti sa zlostavljačem koji mu ispovijedi svoji grijeh, koji je ujedno i kazneno djelo

Zlostavljačima djece tj. pedofilima svećenik ne smije dati odrješenje grijeha na ispovijedi dok zlostavljač ne prijavi svoje kazneno djelo policiji. Rekao je to na Teološko pastoralnom seminaru Riječke metropolije na temu „Zaštita maloljetnika i ranjivih skupina kao pastoralni prioritet“ mons. Mate Uzinić, nadbiskup koadjutor riječki.

Naime, u raspravi bilo je postavljeno pitanje kako će svećenik postupiti sa zlostavljačem koji mu ispovijedi svoji grijeh, koji je ujedno i kazneno djelo. Točnije, može li mu dati tzv. uvjetno odrješenje grijeha.

„Napravit ću paralelu između nekoga tko ispovijeda krađu i da bi dobio odrješenje, mora nadoknaditi štetu. U ovom slučaju to je isto. Nije dobro samo se ispovjediti. Potrebno je nadoknaditi štetu, a nju se može nadoknaditi samo ako se napravi taj korak samoprijave i ako se suoči ne samo s grijehom, nego i zločinom koji je počinio. Dakle nije pitanje može li mu se dati odrješenje, a da ga se ne prijavi nakon toga, nego mu se ne smije dati odrješenje. To je moj stav“, rekao je mons. Mate Uzinić o toj delikatnoj temi.

Izlaganja i rasprava mogu se pogledati u cijelosti na YouTube stranicama Riječke nadbiskupije, kao i dva svjedočanstva zlostavljanih mladih osoba, s kojima je razgovarao liječnik i magistar dubinske psihologije svećenik vlč. Đuliano Trdić, odnedavno novi rektor splitske bogoslovije.

Komentara 1

JM
Jmjm
10:16 23.09.2021.

Uzinicu,kako odrijesiti grijehe onima tvojim iz Crkve kojih je najvise a Vi iz Crkve ih branite jer ovo zemaljski zakon ne vazi za Vas odabrane

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije