Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODRŠKA RIJEČKOM NADBISKUPU UZINIĆU

Mons. Marin Barišić: Nikad me nisu zvali 'preuzvišeni', nego samo 'oče nadbiskupe'

Splitsko- makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio svečano uskrsno bogoslužje u katedrali Sv. Dujma
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/3
01.12.2022.
u 13:16

„Mons. Franić nas je odgajao kao Crkvu u tome duhu i vjerujem da je i biskup Mate Uzinić, koji je ponikao u toj istoj Crkvi, bio nadahnuti tim istim duhom kada je donio ovakvu odluku“, rekao je mons. Barišić, kojega ni mons. Uzinić, dok je primjerice bio rektor bogoslovnog sjemeništa u Splitu, nije oslovljavao s „preuzvišeni“, nego s „oče nadbiskupe“.

U mirovinu sam otišao s 'oče nadbiskupe - rekao nam je splitsko-makarski nadbiskup u miru mons. Marin Barišić, potaknut objavom odluke riječkog nadbiskupa mons. Mate Uzinića da se svećenici u njegovoj nadbiskupiji više međusobno ne oslovljavaju u korespondenciji titulama 'velečasni', 'prečasni', 'monsinjore' ili 'preuzvišeni'.

- Nikada me nitko od svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije nije nazvao preuzvišenim gospodinom. Uvijek su me oslovljavali s 'oče nadbiskupe'. Riječ 'preuzvišeni' koristili oni koji bi mi se obraćali sa svojevrsnom porugom, a titulu monsinjora koristili su isključivo novinari - rekao nam je mons. Barišić, dodajući kako je svemu tome zaslužan njegov prethodnik splitsko-makarski nadbiskup mons. Franje Franić, koji je zastupao i širio duh Drugog vatikanskog koncila.

- Mons. Franić nas je odgajao kao Crkvu u tome duhu i vjerujem da je i biskup Mate Uzinić, koji je ponikao u toj istoj Crkvi, bio nadahnuti tim istim duhom kada je donio ovakvu odluku - rekao je mons. Barišić, kojega ni mons. Uzinić, dok je primjerice bio rektor bogoslovnog sjemeništa u Splitu, nije oslovljavao s 'preuzvišeni', nego s 'oče nadbiskupe'.

Inače, mons. Marin Barišić u mirovini je od svibnja ove godine, a trenutačno se nalazi na bolničkom liječenju.

Komentara 1

AI
airbender
14:29 01.12.2022.

Trebaš čuti kako bih te ja zvao...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije