Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEČ - DVIJE

Monopoliziranje povijesti

17.05.2006.
u 19:05

Još prije dvadesetak godina misliti, a onda, ne daj Bože, i javno kazati, da je i Bleiburg hrvatska povijest, značilo je izdvojiti se iz ideološkog jata, učiniti od sebe obojenu pticu. Značilo je to izvrgnuti se progonu uvijek budnog crvenog jata. I danas spominjanje Bleiburga nekima ide na živce. Kao što je nekoć izazivalo bijes, a potom i hajku subnorovaca, danas jednako jedi i preostale subnorovce okupljene u SAB-u.

Ali to što se dogodilo potpredsjednici Sabora Đurđi Adlešić, nakon njezina sabovcima nepoćudna govora u Bleiburgu, zapravo je mačji kašalj prema onome kako su nekada borci proganjali svoje neistomišljenike, kako bi i nju vijali da je nešto slično rekla dok su drmali Hrvatskom. Bleiburg tada za njih i za crvenu sljedbu nije niti postojao. A i onda kada je mrzovoljno priznato da je ipak postojao, traži(lo) se da se o njemu govori kako počiniteljima Bleiburga paše. Pa i danas. Kao da je hrvatska povijest i dalje njihovo ideološko leno!

Danas se busaju da je, zahvaljujući njima, stvorena Hrvatska! Kao da baš oni imaju monopol na hrvatski antifašizam! August Cesarec krvavim noktom na zidu ustaškog zatvora piše: "Živjela sovjetska Hrvatska!" Ostale hrvatske antifašiste, znane kao hrvatska lijeva inteligencija, ustaše ubijaju u Kerestincu. Hebranga u Beogradu likvidiraju partijski ortodoksi, protivnici bilo kakve hrvatske samostalnosti.

Nakon Hrvatskog proljeća hrvatski antifašisti, nastavljači ideja hrvatske ljevice, završavaju po zatvorima ili bivaju stjerani u šutac, a početkom 90-ih stvaraju Hrvatsku. Cijelo to vrijeme protive im se antifašistički boljševici. Da se njih pitalo, nikad ne bi bilo Hrvatske. A za spomen Bleiburga i danas bi se išlo k inspektoru.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije