Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Molitva je spašavala Stepinca u Lepoglavi

“Kad vam otmu sve, ostat će vam dvije ruke, sklopite ih na molitvu pa ćete onda biti najjači!” jedna je od povijesnih misli hrvatskog kardinala blaženika
06. veljače 2013. u 12:00 690 prikaza
Stepinac
Foto: Večernji list

Večernjakov “Stepinčev molitvenik”, koji će naši čitatelji u nedjelju, na Stepinčevo, dobiti na dar, izlazi pod geslom “Kad vam otmu sve, ostat će vam dvije ruke, sklopite ih na molitvu pa ćete onda biti najjači!” Jedna je to od povijesnih misli blaženog kardinala Alojzija Stepinca, kojoj se vjernici utječu onda kad im je molitva u životu najpotrebnija.

Sam kardinal Stepinac svoje je najteže dane, one provedene u zatvoru u Lepoglavi, gdje je nevin robijao nakon sramotne presude, prožeo molitvom i dubokom vjerom. Točnije, “viteška izdržljivost o kojoj svjedoči dosadašnje dokumentirano promatranje nadbiskupova života i ponašanja u Lepoglavi ima svoj duboki korijen u njegovu unutarnjem životu, u njegovu razmatranju i sjedinjenju s Bogom”, kako piše jedan od njegovih najpoznatijih biografa o. Aleksa Benigar.

Duh mu je bio slobodan

Vođen svjetlom svete vjere, piše Benigar, koja mu je bila jaka obrana protiv svakog malodušja, shvatio je da se stadu Kristovu ne služi samo riječju i djelima pastirske službe nego i na drugi način. “Prostorno rastavljen od njega, lišen slobode i nasilno ušutkan, moći će mu – možda i uspješnije – koristiti vrućom i pouzdanom molitvom i šutljivom patnjom. Svom svećenstvu i vjernicima bivao je na taj način sve bliži. Duh mu je bio slobodan”, piše Benigar i navodi podatak da kad god bi Stepinac izlazio iz svoje ćelije u šetnju, gledao bi barokni zvonik župne crkve, nekadašnje pavlinske samostanske crkve. Gledao je i upirao svoj pogled u križ na vrhu tornja i razmišljao kako taj križ ondje stoji već stoljećima. Kojekakva burna vremena prošla su a da ga nisu pomaknula s mjesta, on neprestano “pokazuje put kojim se ide u nebo”.

Strpljivo trpio

“Sve ste mi oduzeli, ali jedno niste, da kao Mojsije dižem ruke k nebu”, govorio je Stepinac u Lepoglavi, gdje su mu nudili slobodu samo kad bi barem malo pokleknuo i odrekao se svojih načela, no nije ni za milimetar odstupao.

Progonstvo je strpljivo trpio i ono je “dizalo njegovu dušu do velikih duhovnih visina, koje su mu predstavljale sve zemaljske stvari kao ništetne, jer su prolazne”. Tako mu je u razmatranjima pomagala i jedna misao iz Svetoga pisma – 12. stih 89 psalma: “Nauči nas dane naše brojiti, da steknemo mudro srce”.

>> Biblija i Časoslov od kojih se blaženik Stepinac nije odvajao

Molitveni zagovori putem internetaNa ula

Molitveni zagovori putem interneta

Na ulazu u prijašnji Stepinčev muzej, koji je bio u Nadbiskupskom dvoru iza zagrebačke katedrale, još uvijek se nalaze tisuće pločica sa zahvalama za uslišenje molitvi i zagovora kardinalu Stepincu. Danas, u vrijeme interneta, vjernicima je omogućeno da svoje molbe, nakane i zagovore šalju putem weba, pa se tako na internetskim stranicama Glasa Koncila nalazi Knjiga molitava, uslišenja i zahvala, gdje su stotine i stotine vjernika ostavile svoja svjedočanstva.

5G pokreće gospodarski rast u Hrvatskoj
5G ATLAS HRVATSKOG TELEKOMA
Kakve koristi donosi 5G mreža?
Plodine
Boravak u prirodi
Roditelji, pažnja! Uz ove savjete vaša djeca će uživati, a vi popiti kavu na miru