Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Milost suda

"Molim vas za blažu kaznu jer će propast moja tvrtka s konjima"

'U.S citizen Lori Berenson, jailed in Peru on terrorism charges, is seen behind bars in a concrete cell in Lima in this March 22, 2001 file photo. A Peruvian court granted parole on May 25, 2010 to Be
'MARIANA BAZO'
14.08.2010.
u 15:15

Kada dospiju iza rešetaka s pravomoćnim presudama na koje se ne mogu žaliti, osuđenici traže milost pozivajući se na sve moguće i nemoguće razloge

Kada ostanu sami iza zatvorskih rešetaka sa svojim grijesima i pravomoćno izrečenim kaznama na koje više nemaju mogućnost žalbi, osuđenicima ostaje samo nada da će se slobode domoći prije ako Vrhovni sud prihvati njihov zahtjev za izvanredno ublaživanje kazne ili ako ih pomiluje predsjednikova komisija za pomilovanja. Zatvorenici se u zahtjevima pozivaju na sve moguće zakonske razloge, pa nabrajaju svoje dijagnoze i bolesti supruga, roditelja, djeda, bake, tetke, djecu kojoj su potrebni, sudjelovanje u Domovinskom ratu, žale se da im obitelji žive u teškim socijalnim prilikama i još štošta što im se čini da bi moglo ublažiti kaznu.

Nove okolnosti

Ali presude pokazuju da milost Vrhovnog suda nije lako dobiti. M. V., koja je kao samohrana majka lani osuđena zbog podvođenja na devet mjeseci zatvora i trenutačno je u požeškom zatvoru, poslala je živopisan zahtjev Vrhovnom sudu. Tražila je blažu kaznu jer je zasnovala obitelj i s mužem osnovala tvrtku koja se bavi uzgojem i treniranjem trkaćih konja, školom jahanja, sudjeluje na natjecanjima pa njezino izbivanje s posla dovodi u pitanje opstanak tvrtke u kojoj je jedina zaposlenica! Dodala je i da joj se dijete nalazi kod oca, s kojim je u lošim odnosima.

No, Vrhovni sud ju je ovo ljeto podsjetio da je za suđenja tvrdila da joj je dijete u dobrim odnosima s ocem, dok njezina novoosnovana tvrtka za konje nije za suce bila razlog za ublaživanje kazne. Inače, Vrhovni sud može ublažiti kaznu ako su nakon pravomoćne presude za osuđenika nastupile nove okolnosti ili ako sud za izricanja presude nije znao za njih, a očito je da bi ublažile kaznu... No, neki osuđenici očito ne pročitaju tu odredbu dvaput ili se ponadaju da će se sud baš njima smilovati pa šalju kojekakve zahtjeve koje sud brzo odbije ili se pozivaju na okolnosti zbog kojih su već blaže kažnjeni. Presude pokazuju da se kazne ublažavaju onima koji se ili sami teško razbole da im je ugrožen život ili se nema tko dobro brinuti za njihovu djecu dok su oni u zatvoru.

Jedna promijenjena odluka

Tako je Vrhovni sud ove godine ublažio kaznu za tri mjeseca zatvora J. G., pravomoćno osuđenom u Šibeniku zbog teških krađa, i to s 2 godine i pet mjeseci na dvije godine i dva mjeseca jer su mu žena i kći, koja se nije bila niti rodila kada je on odlazio u zatvor, bolesni. Žena zbog epilepsije i noćnih napadaja nije sposobna sama se brinuti o kćeri, koju čeka operacija na srcu.

 

Ključne riječi

Komentara 21

ST
Stjepan
16:22 14.08.2010.

Summum ius, summa iniuria - Najvetce pravo (znade biti) najvetca nepravda. Previsse stroga primjena zakona chesto chini nepravdu, .... Corruptissima re publica plirimae leges - Kad je drzzava najpokvarenija, ima najvisse zakona,... Svaka slichnost s partizanskim (chitaj chetnichkim) pravosudjem (chitajaj krivosudjem) u Hrvackoj nije sluchajna.

AA
Aartur
16:28 14.08.2010.

Na sva pomilovanja bi trebalo staviti moratorij, sve dok se stopa kriminala u Hrvatskoj ne počne značajnije smanjivati. Kriminalci su postali toliko bahati da se prema institucijama ove države ponašaju drsko čak i iz zatvora, što je najbolje vidljivo iz ovih tragikomičnih molbi za pomilovanje.

DH
dalibor.hren
08:43 15.08.2010.

Hebali ju konji!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije