Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi rok 2015.

MOL: Ne postoji čarobni štapić koji bi spasio rafineriju Sisak

Proizvodnja u RNS počela, ali strah od zatvaranja ostaje
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
10.12.2014.
u 10:23

I Uprava RNS smatra da se u Sisku mora nastaviti proizvodnja

MOL će, kao većinski vlasnik, Upravi INA-e predložiti razvijanje Rafinerije nafte Rijeka, a nova opcija za zatvaranje Siska je kraj prvog kvartala 2015. godine.

Protiv prenamjene

Zaključak je to nedavnog sastanka Radničkog vijeća INA-e s Viktorom Bengtom Oldsbergom, Izvršnim direktorom SD Rafinerije i marketing i drugim predstavnicima tvrtke. U Stožeru za obranu sisačke Rafinerije i očuvanje radnih mjesta kažu kako već postoje i planovi o otkazima za oko tisuću radnika RNS i STSI-a. I tom je prilikom, kako kažu u Stožeru, Oldsberg potvrdio kako sisački pogon nije profitabilan i kako se mora zatvoriti. Nakon toga, dodao je, odlučit će se o prenamjeni rafinerije, koja bi prema najavama najvjerojatnije trebala postati skladište naftnih derivata.No s tim se ne slažu radnici, sindikati i Stožer za obranu, a, kako doznajemo, ni Uprava Rafinerije nafte Sisak. U priopćenju Stožera radnicima, rečeno je kako svi oni zajedno žele da RNS ostane kakva je sada, s jedinom ulogom prerade nafte i naftnih derivata, što podrazumijeva i zadržavanje svih radnih mjesta, pozicija i radnika Rafinerije. Stožer je protiv prenamjene Rafinerije. Na pitanje o mogućem aromatskom kompleksu u sisačkoj rafineriji Oldberg je rekao “Razumijem Vaše očajničko nastojanje da spasite rafineriju, ali ne postoji čarobni štapić koji bi spasio RNS. Domaće tržište je prezasićeno, a i ono na području bivše Jugoslavije isto”.

Proizvodnja započela

Inače, nakon višemjesečnog zastoja i obavljenog redovnog remonta, Rafinerija nafte u Sisku opet je počela prerađivati naftu. Iako službene potvrde o tome nema, pretpostavlja se kako će proizvodnja trajati najmanje mjesec dana.I vezano uz proizvodnju Stožer se obratio radnicima. “Sve vas molimo da u ovom trenutku budete maksimalno koncentrirani i savjesni. Bilo kakav incident u kretanju postrojenja bio bi voda na mlin onima koji nas žele zatvoriti. Svjesni smo da smo dobri i stručni radnici, pa je danas, više nego ikada, to potrebno i dokazati”, stoji, uz ostalo, u priopćenju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije