Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljedica presude

MOL gubi upravljačka prava u Ini?

Ina
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Autor
Marko Biočina
14.06.2014.
u 13:37

Arbitraža - 
Konačna odluka o sporu Vlade i MOL-a bit će donesena u Ženevi.

Potvrdom presude u slučaju Ina/MOL protiv Ive Sanadera vlasnički prijepori o upravljanju hrvatskom nacionalnom naftnom kompanijom ulaze u novi period.

Kako se neslužbeno doznaje od izvora bliskih vrhu hrvatske Vlade, nakon što presuda bude i službeno objavljena, Državno odvjetništvo zatražit će od hrvatskog suda izricanje privremene mjere suspenzije upravljačkih prava koja su proizašla iz izmjena Međudioničarskog ugovora u Ini dogovorenih u mandatu Ive Sanadera, a koji su prema sada pravomoćnoj presudi bili posljedica korupcijskog aranžmana Sanadera i šefa MOL-a Zsolta Hernadija.

Pravni automatizam

Bude li takav zahtjev prihvaćen, sporni ugovor bit će stavljen izvan snage pa će se kompanijom upravljati temeljem zadnje vrijedeće verzije ugovora, one sklopljene još 2003. godine, kada je dominantnu ulogu u tvrtki imala hrvatska Vlada, a MOL pravo kontrole perifernih segmenata poslovanja poput financija. Takav režim upravljanja tvrtkom trebao bi potrajati do razrješenja pravnog postupka poništenja Međudioničarskog ugovora. Temeljem vrijedećih sporazuma između Vlade i MOL-a taj postupak vodit će se prema hrvatskom pravu pred arbitražnim sudištem Međunarodne trgovinske organizacije UNCITRAL, na kojem je Vlada već pokrenula arbitražnu tužbu protiv MOL-a. Vlada će sporni Međudioničarski ugovor pokušati srušiti temeljem dviju osnova – njegove krimogenosti i štetnosti za interese Republike Hrvatske.

Pravomoćna presuda u slučaju Sanader svakako će biti jak adut u dokazivanju prve osnove, dok će se povezana štetnost dokazivati kompleksnim studijama kojima će Vlada nastojati dokazati kako je Ina pod upravljanjem MOL-a – u režimu koji je korupcijski dogovoren sa Sanaderom – funkcionirala loše i suprotno ranijim dogovorima te da je temeljem toga Hrvatska pretrpjela znatnu financijsku štetu.

S obzirom na takve tvrdnje u arbitražnoj tužbi, DORH-ov zahtjev za privremenu mjeru zapravo je pravni automatizam kojim bi se spriječilo daljnje nanošenje takve štete. Dakako, očekivati je da će MOL poduzeti pravne korake kako bi probao spriječiti ovakav scenarij, odnosno zadržao kontrolu nad kompanijom u kojoj i dalje posjeduje 49 posto vlasničkog udjela.

Tražit će se dogovor

Najveći dio tih dionica neosporno je vlasništvo MOL-a i mora biti prihvaćeno kao realna činjenica. Očekivati je stoga da će se i dalje tražiti dogovor između dvaju dioničara, no dinamika tog procesa bit će bitno izmijenjena.

Nakon ove presude, nitko ne može formalno osporiti činjenicu da je mađarska kompanija za 10 milijuna eura mita nekadašnjem hrvatskom premijeru preuzela nepripadajuću kontrolu nad hrvatskom nacionalnom naftnom kompanijom. Riječ je o djelu koje ima sva bitna obilježja veleizdaje nacionalnih interesa i kao takvo sa sobom nosi ozbiljne, kako pravne tako i reputacijske posljedice. MOL, koji je sve optužbe dosad negirao, nakon potvrde presude morat će takav stav korigirati novim formalnopravnim realnostima.

Buduća suradnja u Ini u najmanju će ruku podrazumijevati službenu ispriku mađarske kompanije, kao i mehanizme koji bi spriječili da se takvi događaji ponove u budućnosti.

>>Vrdoljak: Presuda Sanaderu je 
dokaz da su pregovori opravdani

>>Vrhovni sud smanjio kaznu Sanaderu i osudio ga na osam i pol godina zatvora

Komentara 8

Avatar pretplatniik
pretplatniik
17:07 14.06.2014.

Vrijeme je sada da i Mesić izgubi upravljačka prava nad svojim uredom kojeg je dobio u dilu sa Sanaderom.A 1,3 milijuna kuna šta mu dajemo da se luxuzira godišnje trebalo bi preusmjeriti prema poplavljenim područima. Da mu je ikad staloalo do Hrvatske i njenih građana svojevoljno bi odstupio.

Avatar Django
Django
14:01 14.06.2014.

Srećom po pravdu, sada smo u EU, pa će priča nakon presude Vrhovnog suda završiti na jednoj još višoj instanci. Na našu nesreću, na Europskom sudu će presuda u potpunosti pasti, jer tamo montirani procesi, bez i jednog valjanog dokaza ne prolaze. Zašto na našu nesreću? Zato što će nakon presude europskog suda Hrvatska (dakle mi, obični građani) morati platiti masnu odštetu Sanaderu zbog držanja u zatvoru, rušenja ugleda, duševnih boli i tko zna koje čega još. A INI zbog rušenja poslovnog ugleda, destabilizacije kompanije i tko zna čega još......

DU
Deleted user
14:07 14.06.2014.

Fino, sad kad je presuda službena, što će se dogoditi sa svima onima koji su ugovor, za koji je Sanader dobio mito, potpisali? I da li će se na posao u INU moći vratiti 30 direkora sektora koji su 2009.. smijenjeni po tom ugovoru i otpušteni iz INE, da bi se na te poziciji mogli postaviti hrvatski poslušnici kao i veći broj mađarskih direktora?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije