Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Moja je želja da Hrvatska postane 'Jadranski tigar''

Kao jedan od glavnih ciljeva Grabar-Kitarović je navela poreznu reformu i smanjenje troškova rada, što utječe i na najveći problem Hrvatske trenutno, a to je odljev mozgova
14. studenoga 2018. u 17:14 109 komentara 2126 prikaza
Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović predstavila je danas na Gospodarskoj konferenciji dnevnika Sueddeutshe Zeitung u Berlinu svoju viziju gospodarskog razvoja Hrvatske posebice ukazavši na potrebu poboljšanja investicijske klime, 'rebrendiranja' Hrvatske te potrebu porezne reforme i smanjenja troškova rada

Kolinda Grabar Kitarović KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ Pozitivno ocijenila poreznu reformu:' Idemo u dobrom smjeru'

"Želimo poboljšati investicijsku klimu kako bi Hrvatska postala konkurentna unutar Europske unije. Mislim da bi Hrvatska mogla biti jedna od najnaprednijih zemalja na svijetu", rekla je Kolinda Grabar-Kitarović na završetku trodnevne gospodarske konferencije.

Ona je spomenula i uspjeh Hrvatske na svjetskom nogometnom prevenstvu u Rusiji istaknuvši da bi taj uspjeh mogao biti i od koristi za Hrvatsku.

Pogledajte video predsjednice u Afganistanu

[video: 26412 / ]

"Isto tako kao što je Irska nakon Svjetskog prvenstva u Italiji izbacila slogan ‚Keltski tigar' tako je moja želja da Hrvatska postane 'Jadranski tigar'", rekla je hrvatska predsjednica u Berlinu.

Spomenula je i kako je to utjecalo na njezin imidž u svijetu. "Možete godinama raditi kao političarka ali onda odjednom zbog jednog prvenstva postaneš poznat", rekla je Grabar-Kitarović.

Zdravko Marić Porezna rasterećenja Marićeva reforma: božićnice će biti veće, a lijekovi jeftiniji

Ona je istaknula želju za "rebrendiranjem" Hrvatske kako bi ona mogla biti prepoznata kao zemlja u koju se isplati ulagati.

Kao jedan od glavnih ciljeva Grabar-Kitarović je navela poreznu reformu i smanjenje troškova rada, što utječe i na najveći problem Hrvatske trenutno, a to je odljev mozgova.

Kolinda Grabar-Kitarović
1 / 7

"Naš problem je jer gubimo ljude koje odlaze tamo gdje su uvjeti bolji“, rekla je predsjednica RH zaključivši da bi reforme trebale ići u smjeru povećanja plaća, jer bi to zadržalo radnu snagu u Hrvatskoj.

"Neki su mi rekli da bi ostali u Hrvatskoj da im je plaća samo 1000 kuna viša", kazala je je Grabar Kitarović.

Tijekom svog govora, Grabar-Kitarović se dotakla i Inicijative triju mora koja bi, kako je rekla, pomogla smanjenju razlike u blagostanju između istočnog i zapadnog dijela Europske unije.

Dalija Orešković Renata Rašović Nastavi li ovako, Dalija ljevici nikad neće biti što i Kolinda desnici

"Ta inicijativa je krivo shvaćena kao inicijativa razdora, a ona zapravo ide u smjeru kohezije unutar Europske unije", rekla je hrvatska predsjednica.

Nakon govora Kolinda Grabar-Kitarović je odgovarala na pitanja publike Gospodarske konferencije.

Gospodarska konferencija dnevnika Sueddeutsche Zeitung održana je po dvanaesti put, a otvorena je u ponedjeljak govorom predsjednika Europske komisije Jean-Clauda Junckera o budućnosti Europske unije.

Konferencija je ove godine okupila niz državnika i visokih predstavnika gospodarstva. U sklopu kongresa sudjeluju i predsjednici vlada Islanda, Estonije i Srbije.

Predsjednica s kujicom Kikom Ugostila studente Predsjednica ugostila studente s prvim psom Kikom u naručju

Hrvatska predsjednica bila je poslije otvaranja i gost na svečanoj večeri tijekom koje je razgovarala i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Posjet predsjednice Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske u Karlovcu

[video: 27487 / ]
OSVOJITE MAKEOVER
Žudite za promjenom? Prijavite se na naš makeover i osvojite CCC cipele i torbicu

A1 izdvaja za Vas

 • Hrvatska:

  Samo naprijed Kolinda. Jedina koja radi za dobrobit Hrvatske i naroda.

 • Avatar Vojvoda..
  Vojvoda..:

  Vi i jeste pravi tigar ! I mi smo hteli pa dibili po surli, ostalo samo more bre..

 • Avatar Vojvoda..
  Vojvoda..:

  Ja imam samo portal janjičare,daleko od tigra.