Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Papa Franjo:

Moj drugi rođendan je onda kada sam kršten – na Božić

papa
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
24.12.2013.
u 08:30

Bergoglio - 
Rođen je 17., a kršten 25. prosinca 1936. godine u Buenos Airesu

Jorge Mario Bergoglio kršten je 25. prosinca 1936. godine pa je ovaj Božić u Vatikanu za njega posebno značajan. Uoči 77. rođendana, koji je obilježio 17. prosinca, citirali smo njegove riječi da svaka krštena osoba ima dva rođendana: onaj kada je došla na svijet i onaj kada je ušla u Crkvu.

– Krštenje je u određenom smislu osobna iskaznica kršćanina, njegov rodni list, dokument o rođenju Crkvi – rekao je papa Franjo u katehezi na općoj audijenciji 13. studenoga.

– Prvi je rođendan dan rođenja, dolaska na život, a drugi je rođendan rođenje za Crkvu – kazao je Franjo.

Bergoglio je rođen 17. prosinca 1936. u 17.10 sati u Buenos Airesu, točnije četvrti Flores, a kršten je tjedan dana potom, odnosno 25. prosinca 1936. u bazilici Marije Pomoćnice (Maria Auxiliadora) i sv. Carla Borromea u nedalekoj četvrti Almagro, odnosno u istoj crkvi u kojoj su se godinu dana prije, koncem prosinca, oženili njegovi roditelji Mario Giuseppe Francesco Bergoglio i Regina Maria Sivori.

Te detalje iz života pape Franje iznio je Daniel Vargas, novinar u Buenos Airesu, savjetnik centra za povijesno istraživanje četvrti argentinskog glavnog grada i autor istraživanja o krštenjima u bazilici Marije Pomoćnice.

Salezijanstvo isusovca

Vargas je po majci podrijetlom iz talijanske regije Piemonte, kao što je Franjo po ocu iz Piemontea. Zanimljivo je da je baziliku Marije Pomoćnice 13. listopada 1934. godine pohodio kardinal Eugenio Pacelli, budući papa Pio XII. Tekst koji je napisao Vargas uručen je prije nekoliko dana papi Franji, koji ga je nazvao, zahvalio mu i iznio još neke detalje.– Kada sam čuo na telefonu glas koji je za sebe rekao da je otac Jorge Mario Bergoglio nisam više shvaćao ništa, nisam više mogao razumjeti ni riječ – kaže Vargas i dodaje da mu je papa odmah pomogao da se pribere čestitajući mu na istraživanju koje je proveo i ohrabrivši ga u daljnjem radu.

Tako je papi Franji mogao postaviti i nekoliko pitanja.Naslov je Vargasova rada “Krštenje pape Franje. Od Torina do Buenos Airesa, pater Pozzoli i salezijanstvo isusovca Jorgea Marije Bergoglia”. Spominje se, dakle, salezijanski svećenik Enrico Pozzoli, rođen 1880. godine u mjestu Senna Lodigiana na rijeci Po u Italiji koji je stigao u Argentinu 1903. godine. Otac budućeg pape izabrao ga je kao svoga ispovjednika, a surađivao je i s ostalim mladićima u djelovanju župe. Među tim mladićima bila su braća Sivori koja su imala i mlađu sestru Reginu Mariju, buduću majku Jorgea Marija.

Bazilika Marije Pomoćnice

Vargas je otkrio da je četvero od petero djece Marija i Regine bilo kršteno u bazilici Marije Pomoćnice pa je u telefonskom razgovoru pitao papu Franju zašto i peto, odnosno drugo po starosti dijete obitelji Bergoglio nije tu kršteno. Papa Franjo objasnio je da su njegovi roditelji izabrali drugu crkvu jer upravo je tada otac Pozzoli bio odsutan, a veza s njime bila je duboka.

Božić koji će papa Franjo sada provesti u Vatikanu ima višestruko značenje.

>>Papa Franjo: Neka svaka obitelj ima stan

>>Papa Franjo ni kriv ni dužan osoba godine. Nezasluženo!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije