Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Mogućnost širenja sukoba na Libanon: Novim ratom na sjeveru smanjiti pritisak na Gazu

29.12.2008.
u 17:53

Iako se vojna akcija protiv Palestinaca u pojasu Gaze vodi stotine kilometara daleko od Libanona, Libanonci strahuju od mogućeg ponavljanja scenarija iz srpanjskog rata iz 2006. Naime, od samog početka rata u Gazi izraelski su borbeni zrakoplovi u neprekidnom niskom letu nad cijelim teritorijem Libanona, a kopnene su snage prijeteći raspoređene uzduž libanonsko–izraelske granice.

Opravdani strah
Koliko je opravdana strepnja Libanonca u času dok Gaza gori, potvrdio je glavni tajnik Hezbollaha šeik Hassan Nasrallah, koji je u nedjeljnom govoru pred nekoliko desetaka tisuća svojih pristaša borcima Hezbollaha poručio:

– Budite spremni jer Izraelu nikada ne treba vjerovati!

U svom govoru Nasrallah je okupljenima u povodu Ašure (sjećanje na smrt imama Huseina) poručio i da ne vjeruje da je grupiranje izraelskih snaga uzduž libanonske granice, kako tvrde Izraelci, preventiva u slučaju Hezbollahova napada na njihovu zemlju, nego da se Izrael sprema iskoristiti prijelazno razdoblje SAD-a i u dogovoru s još nekoliko arapskih zemalja istovremeno napasti i Gazu i Libanon kako bi ih oslabio te jači ušao u mirovne pregovore o bliskoistočnim problemima koje je već prije najavio Barack Obama.

Kao odgovor na Nasrallin govor, izraelski su borbeni zrakoplovi cijelo vrijeme u niskom letu nadlijetali Beirut kao prijetnja da se ne poduzimaju nikakve akcije kojima bi se smanjio pritisak na Gazu. S druge pak strane, kao odgovor na grupiranje Izraelaca uzduž libanonsko-izraelske granice, libanonska vojska i međunarodne snage UNIFILA na sjeveru Libanona u stanju su pune pripravnosti.

Otvaranje ratišta
Član političkog vijeća Hezbollaha Mufak Al-Jamal u telefonskom razgovoru nije nam niti dematirao niti je potvrdio nagađanja da bi Hezbollah u slučaju izraelske kopnene akcije na Gazu mogao otvoriti ratište na sjeveru zemlje i time smanjio pritisak na Gazu, nego je samo jasno rekao da su sve opcije otvorene i da je Hezbollah u punoj borbenoj spremnosti te da njegovo uključivanje u sukob ovisi samo o događajima u pojasu Gaze.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije