Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Mogućnost širenja sukoba na Libanon: Novim ratom na sjeveru smanjiti pritisak na Gazu

29. prosinca 2008. u 17:53 1 prikaza

Iako se vojna akcija protiv Palestinaca u pojasu Gaze vodi stotine kilometara daleko od Libanona, Libanonci strahuju od mogućeg ponavljanja scenarija iz srpanjskog rata iz 2006. Naime, od samog početka rata u Gazi izraelski su borbeni zrakoplovi u neprekidnom niskom letu nad cijelim teritorijem Libanona, a kopnene su snage prijeteći raspoređene uzduž libanonsko–izraelske granice.

Opravdani strah
Koliko je opravdana strepnja Libanonca u času dok Gaza gori, potvrdio je glavni tajnik Hezbollaha šeik Hassan Nasrallah, koji je u nedjeljnom govoru pred nekoliko desetaka tisuća svojih pristaša borcima Hezbollaha poručio:

– Budite spremni jer Izraelu nikada ne treba vjerovati!

U svom govoru Nasrallah je okupljenima u povodu Ašure (sjećanje na smrt imama Huseina) poručio i da ne vjeruje da je grupiranje izraelskih snaga uzduž libanonske granice, kako tvrde Izraelci, preventiva u slučaju Hezbollahova napada na njihovu zemlju, nego da se Izrael sprema iskoristiti prijelazno razdoblje SAD-a i u dogovoru s još nekoliko arapskih zemalja istovremeno napasti i Gazu i Libanon kako bi ih oslabio te jači ušao u mirovne pregovore o bliskoistočnim problemima koje je već prije najavio Barack Obama.

Kao odgovor na Nasrallin govor, izraelski su borbeni zrakoplovi cijelo vrijeme u niskom letu nadlijetali Beirut kao prijetnja da se ne poduzimaju nikakve akcije kojima bi se smanjio pritisak na Gazu. S druge pak strane, kao odgovor na grupiranje Izraelaca uzduž libanonsko-izraelske granice, libanonska vojska i međunarodne snage UNIFILA na sjeveru Libanona u stanju su pune pripravnosti.

Otvaranje ratišta
Član političkog vijeća Hezbollaha Mufak Al-Jamal u telefonskom razgovoru nije nam niti dematirao niti je potvrdio nagađanja da bi Hezbollah u slučaju izraelske kopnene akcije na Gazu mogao otvoriti ratište na sjeveru zemlje i time smanjio pritisak na Gazu, nego je samo jasno rekao da su sve opcije otvorene i da je Hezbollah u punoj borbenoj spremnosti te da njegovo uključivanje u sukob ovisi samo o događajima u pojasu Gaze.

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?