Naslovnica Vijesti Svijet

Moguće nove sankcije protiv Rusije

Kada je riječ o dodatnim sankcijama, to će se tek utvrditi. Imamo uskoro u prosincu zajednički sastanak, kazala je Karin Kneissl, nakon sastanka u Berlinu s njemačkim kolegom Heikom Massom
27. studenoga 2018. u 14:04 32 komentara 861 prikaza
Vladimir Putin
Foto: SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL

Nije isključeno da će Europska unija uvesti nove sankcije zbog napetosti na moru kod Krima i o tome bi se trebalo raspravljati u prosincu, kazala je u utorak austrijska ministrica vanjskih poslova, čija zemlja predsjeda EU-om.

Napad ruskog broda Odgovor protivnicima Proglašeno izvanredno stanje u Ukrajini, sukob s Rusima na granici eskalacije

"Kada je riječ o dodatnim sankcijama, to će se tek utvrditi. Imamo uskoro u prosincu zajednički sastanak", kazala je Karin Kneissl, nakon sastanka u Berlinu s njemačkim kolegom Heikom Massom.

"Sve će ovisiti o postupcima dviju sukobljenih strana. No to će se morati razmotriti", dodala je, napomenuvši da se trenutačno ne može znati koja strana govori istinu.

Mass je naglasio da je incident dokaz da je "ruska aneksija Krima sigurnosni problem za sve u Europi".

Ponovno je pozvao Rusiju da oslobodi ukrajinske mornare te apelirao na obje strane da smire napetosti.

Ruska blokada nova kriza Rusi otvorili Kerčka vrata pored Krima za plovidbu

Ruski pogranični brodovi zaplijenili su u nedjelju dva manja broda ukrajinske mornarice i tegljač pošto su otvorili vatru i ranili nekoliko ukrajinskih mornara, što je najozbiljniji sukob između Moskve i Kijeva zadnjih godina.

Moskva je prije toga zapriječila prolaz kroz Kerčka vrata pored anektiranog Krima kako bi spriječila da brodovi iz Crnog uđu u Azovsko more te kazala da je mala flotila ignorirala upozorenja da se zaustavi i izvodila opasne manevre.

Rusija je u napadu na ukrajinska plovila zatočila 24 mornara, od kojih su trojica ranjena.

Vladimir Putin Vojne napetosti Hitan sastanak u UN-u zbog Rusije i Ukrajine: 'To je bio ludi čin'

Rusija je pripojila Krim 2014. i tada je sagradila dugačak most koji povezuje taj poluotok s južnom Rusijom i premošćuje Kerčka vrata - uski vodeni prolaz koji vodi od Crnog mora do Azovskoga mora, gdje se nalaze dvije ukrajinske važne luke.

Međusobni sporazum daje i Rusiji i Ukrajini pravo korištenja Azovskog mora, koje leži između njih i povezano je uskim Kerčkim vratima s Crnim morem.

Vladimir Putin
1 / 5
Bandić i Putin
Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • miroslav.petkovic.7564:

    Paris gori oni o sankcijama Rusiji! Ha ha ovdje u Rusiji rade mega projekte uskro ce pravit most za otok Sahalin dugacak 580KM sankcije im dobro dosle okrenuli se svom farmerstvu.Uskoro sa zapada nista nece uvozit.A povrce voce po baltiku ... prikaži još! i Poljskoj kiseli se. Pa nesretnici udaraju stembilje da je porjeklo robe iz drugi zemalja nebi li nesto prodali.Dolaze na Rske granice da bi nasuli deset litara benzina.ovdje ispod cetri ipol kune tamo jedanest kuna..Njemci prosipaju mljeko popada izgubljene milijarde.Francuzi popizdili ne mogu kupit litar benzina. Prorosenkovic salje jadnike da poginu i provocira. Nista od jadni Ukrainaca ctri miliona iselilo se u Rusiju a cetri na zapad tako je to.

  • goran2hr:

    To su "bumerang" sankcije. Što to ima EU, a nemaju Kina, Indija, Brazil, Iran.., pa da bi Rusi bez toga patili?

  • @ploto@:

    Inače kazarska propalica koju je na mjesto predsjednika instalirala Victoria Nuland i CIA,zove se Peter Waltzman,što je čisto rusko ime,zar ne.Važno je prevarit gojime .