Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.01.2020. u 23:09

U SAD-u se vodi i polemika je li prethodno trebao obavijestiti Kongres te hoće li nova međunarodna situacija zasjeniti raspravu o opozivu predsjednika.

Nekoliko sati prije nego što je ubijen iranski general Kasim Sulejmani američki je ministar obrane Mark Esper kazao da je “igra promijenjena”. Washington je pripremao preventivne napade na iranske snage zbog njihovih planova da napadnu SAD. Nitko nije ni slutio da će do preventivnog napada i doći, odnosno da će američki predsjednik Donald Trump odobriti ubojstvo Sulejmanija, što se njegovi prethodnici Bush i Obama nisu usudili učiniti iako su za to imali priliku.

U SAD-u se vodi i polemika je li prethodno trebao obavijestiti Kongres (šefu demokratskih senatora Chucku Schumeru koji je na to upozorio, Trump je uzvratio u svom stilu rekavši da bi informiranje Schumera bilo jednako informiranju Irana) te hoće li nova međunarodna situacija zasjeniti raspravu o opozivu predsjednika.

Trumpu nije potrebno skretanje pažnje s opoziva na međunarodno zaoštravanje jer raspravu koja će se odvijati u Senatu može pretvoriti u šou u svoju korist. Čini se da je napadom htio izbjeći da mu se dogodi ono što se dogodilo predsjedniku Jimmyju Carteru 1979. s okupacijom američkog veleposlanstva u Teheranu, odnosno talačkom krizom. Reagirao je preventivno. Ali kako?

Šef jedne države (SAD) zapovjedio je ubojstvo čovjeka broj tri po važnosti druge države (Iran) do kojeg je došlo u trećoj državi (Irak) u operaciji zrakoplova bez pilota (dron) koji je poletio iz četvrte države (Katar). I ako se tome doda da ne postoji neki ratni razlog za operaciju, već samo preventivno reagiranje na eventualne namjere (u demokraciji se ne kažnjavaju namjere već čini), onda se situacija još više komplicira bez obzira na to što bi se moglo kazati, ali to treba i pred sudom dokazati, da je Sulejmani odgovoran za smrt brojnih Amerikanaca. Pred kojim bi se sudom vodio eventualni proces za ubojstvo Sulejmanija?

Članak 51. povelje Ujedinjenih naroda kaže da se legitimna nacionalna ili kolektivna obrana mora ograničiti na odgovor na oružani napad. Pandorina kutija je otvorena...

Hassan Haidar Diab o napadu Irana na američke baze u Iraku: Hoće li SAD i Trump odgovoriti?

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Observer
Observer
03:45 12.01.2020.

Zar nije bolje sprijeciti nego lijeciti ?

DO
domxerex
19:41 19.01.2020.

U ovoj priči sa puno buke nema svetaca a svi drugima pametuju, ponajviše oni koji cijelo vrijeme propuštaju uraditi svoj posao tobože zbog visokog morala. Kada su tako moralni neka izvole namiriti troškove prolaska migranata koje su oni pozvali u EU. Napravili su rat u Siriji samo zato da otmu njihovu naftu dok nama uz pomoć izdaijica drže lekcije jer smo se uspjeli obraniti. Sram nas bilo poremetili smo njihove planove i zato smo sada zločinci a agresor je žrtva. Vrlo su moralni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije