Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
budućnost

Hrvatska 2020. godine – imat ćemo 6 županija, 100 općina i Pelješki most?

Nezaposlenost
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/9
23.04.2015.
u 17:45

Pesimisti tvrde da nema projekata koji bi potaknuli rast, optimisti vide spas u 80 milijardi kuna iz fondova Unije

Kako će izgledati život u Hrvatskoj 2020. teško je predvidjeti iako nije riječ o dalekoj budućnosti, nego o vremenu udaljenom samo pet godina. Optimistične prognoze o prosječnoj plaći od 2500 eura i stopi zaposlenosti od 75 posto, koje su još 2011. iznesene u Povelji za konkurentnost Hrvatske do 2025., neće se ostvariti, ne zato što su bile nerealne, nego stoga što društvo ni politika nisu proveli nužne reforme koje bi oslobodile gospodarstvo i potaknule rast. Da je bilo hrabrih poteza, mogli smo već biti na trećini puta dostizanja cilja od 30.000 eura BDP-a po stanovniku i 30 posto visokoobrazovanih ljudi. 


Rezovi i inventivnost

Četiri godine nakon spomenute povelje Hrvatskoj ekonomski analitičari prognoziraju stagnaciju i tiho umiranje s izuzetno niskim stopama rasta koje bi se tek u 2018. mogle popeti na razinu nešto veću od dva posto. Prognoziraju se i nastavak zaduživanja države, sankcije Europske unije i težak ulazak u eurozonu, i to nakon 2020.

Nema pomaka nabolje na području nezaposlenosti ni najave novih velikih projekata koji bi potaknuli rast, kažu pesimisti.

Optimisti su, s druge strane, uvjereni da se trendovi još uvijek mogu preokrenuti i da Hrvatska uz intenzivan rad može rasti i četiri posto, a da nam sredstva iz Europske unije, koja su samo za nas rezervirana, to mogu i osigurati.

U fondovima za Hrvatsku leži više od 80 milijardi kuna za infrastrukturu, poticanje proizvodnje, ali i za reforme i poboljšanje javne uprave.

Istina o tome kako ćemo živjeti za pet godina vjerojatno je negdje u sredini i ovisit će ponajviše o spremnosti politike na rezove i štednju s jedne strane te inventivnosti i spremnosti na stvaranje u privatnom sektoru na drugoj strani.

Ovisi o nama samima

Upitali smo poznate poduzetnike kako oni vide budućnost Hrvatske i dobili smo niz optimističnih pogleda na 2020. godinu, a zaključak je: budućnost ovisi o nama samima, a to je i dobra i loša vijest!

Saša Cvetojević

Spašavat će nas turizam, male i srednje tvrtke

Ako se nastavi ovako, dobrim smjerom, ali izuzetno sporo i gotovo kukavički oprezno, Hrvatska će tek 2020. početi osjećati veće rezultate oporavka. Ne zbog reformi, već zbog oporavka na svjetskim, a pogotovo susjednim tržištima. Turizam će i dalje biti grana koja spašava zemlju u gospodarskom smislu, ali mala i srednja poduzeća koja su prethodnih godina pronašla svoje mjesto na svjetskom tržištu znatno će doprinositi BDP-u. IT tvrtke će se razviti toliko da će se u domeni IT zanimanja umjesto brain draina početi događati brain gain. Glavni problem daljnjeg razvoja gospodarstva bit će nedostatak radne snage zbog dugogodišnje depopulacije – kaže osnivač Zagrebačkog inkubatora poduzetništva Saša Cvetojević.

Ivan Vidaković

Informatika obvezan predmet u školi

Najbitnije je da se napokon počnu donositi odluke jer nije zabranjeno pogriješiti. Treba pravosuđe i javni sektor učiniti efikasnim, ali i svakako mijenjati sustav obrazovanja. Nažalost, nije čudno što informatika nije obavezni predmet u osnovnoj školi, ali to jednostavno nije normalno.

Hrvatski obrazovni sustav ostao je u 19. stoljeću i mora se početi mijenjati od osnovne škole. Memorira se, uči se napamet umjesto da se djecu uči razmišljati. I ne, nismo pesimistični, samim tim što stalno ponavljamo i govorimo tome znači da postoji optimizam da se stvari mogu promijeniti – kaže Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska.

Ante Mandić

Bit će nam gore nego što je danas

Do 2020. godine nema puno vremena i, sudeći prema sadašnjosti, bit će i gore nego što je danas. Potrebna nam je čvrsta i odlučna Vlada koja bi trebala igrati na kartu ekonomije, a ne emocija i prošlosti. No što očekivati od Vlade koja odustane i od reforme kada su u pitanju promjene registarskih pločica. Mi informatičari rješenje bismo pronašli u outsourcingu Vlade. Na primjer, Švicarskoj. Prenormiranost u javnom sektoru ekstremna je jer administracija tako opravdava svoje postojanje. Neselektivno se primjenjuju i ne uvažavaju specifičnosti sektora poput, primjerice, IT-a – kaže predsjednik uprave tvrtke IN2 Ante Mandić.

Jure Radić

Živjet ćemo od rada i imati Pelješki most

Gledam prema Hrvatskoj iz Bruxellesa koji je u kolapsu zbog štrajka javnog prijevoza i ne bih je mijenjao ni za što. Nisam optimist bez pokrića, ali očekujem da će Hrvatska 2020. biti u razdoblju 'debelih krava' jer vjerujem da je kriza završila. Uz rast u Europi, i sektori u kojima smo kvalitetni poput turizma i proizvodnje porast će za izvoz. Građanima će biti bolje jer će moći živjeti od svog rada, a i društvu jer će se promijeniti pesimistični pogled na budućnost i klima nastrojena protiv obitelji i patriotizma. Uvjeren sam da će 2020. Hrvatska imati jedinstven teritorij, odnosno da će pelješki most tada već biti sagrađen -kaže jUre Radić, predsjednik NO IGH.

Branko Roglić

Šest županija, 100 općina i suci – stranci

Vlasnik Orbica Branko Roglić tvrdi da u Hrvatskoj vlada antipoduzetnička klima. Ako se ona ne podigne na višu razinu, Hrvatska neće imati budućnosti, uvjeren je Roglić. – Zapravo bi trebala odmah u predstečajnu nagodbu. Javni sektor treba biti svjestan da javnu potrošnju ne plaća hrvatsko gospodarstvo, nego vjerovnici. Nije problem što smo zaduženi, nego što se i dalje zadužujemo. Županije treba svesti na njih šest, a općine na 100, privatizirati sve što se može privatizirati, restrukturirati javna poduzeća i sudstvo tako da se dovedu strani suci. To može učiniti samo Vlada koja će svjesno izgubiti izbore, ali se želi žrtvovati za Hrvatsku – kaže Roglić .

Davor Majetić

Bit ćemo bliže standardu razvijenih u EU

Ako gledamo iz današnje perspektive na 2020. i stava u kojem se opiremo promjenama, stvari ne izgledaju dobro, ali uz kvalitetne promjene Hrvatska može dostići gospodarski rast od 3 do 4 posto. U tom planu oporavka moraju sudjelovati i Vlada i sindikati i poslodavci, a ako krenemo u taj smjer, Hrvatska će 2020. biti ravnopravna zemlja EU u kojoj se povećava bogatstvo i plasiraju investicije. Nećemo možda biti bogati poput Danaca ili Engleza, ali možemo biti na pozitivnom putu prema standardu zemalja razvijene Europe. Vjerujem u taj scenarij jer imamo resurse: vode, šume, rudno bogatstvo, sposobne ljude i obrazovan kadar i moramo to iskoristiti – kaže glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Nenad Bakić

Treba vladati kultura uspjeha

Da bi poduzetnici stvorili novu vrijednost, mora postojati okolina i dionici koji to podržavaju. Poduzetnici trebaju biti katalizatori promjena. Postoji glasna manjina protiv neoliberalnog kapitalizma koji nikad nije zakoračio u Hrvatsku. Da bismo se popravili 2020., treba poraditi prije svega na kulturi uspjeha. Kod nas nije normalno ni probati, a kamoli biti uspješan. Zakočeni smo u blatu sitnog rentijerstva koje ne pridonosi uspjehu, već samo pobire mrvice sa stola. Treba poraditi na tome da se promijene stavovi i kultura uspjeha postane bitna i normalna – kaže Nenad Bakić, član uprave Selectija.

Damir Grbavac

Mirovinski fondovi bit će stabilni

Bez obzira na tešku situaciju, moramo biti optimisti i vjerovati u oporavak hrvatskog gospodarstva. Vjerujem da će u idućem mandatnom razdoblju biti povećane stope izdvajanja u drugi mirovinski stup te da će biti izjednačen položaj umirovljenika iz I. stupa i onih koji odlaze u mirovinu, a imaju štednju u oba sustava. Mirovinski fondovi imat će stabilno poslovanje, ne mogu obećati stope zarade koje smo imali proteklu godinu, ali mogu da ćemo biti stabilni i da ćemo obogatiti imovinu naših osiguranika. Očekujem od države da zadrži poticaje na dobrovoljnu štednju za mirovine jer je to najbolji način da se osigura sigurna starost – kaže Damir Grbavac, šef uprave Raiffeisen mirovinskih fondova.

>>Cipar i Hrvatska najteži bolesnici Europske unije

>>Konačno će srezati troškove agencija: Evo što će im sve skresati

Komentara 16

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
18:24 23.04.2015.

Bože daj da bude dobro u mojoj Domovini;više rada,reda i strpljenja.

DA
dadolinodarko
18:36 23.04.2015.

2500 € prosjecna placa hahaha, to nema radnik u Njemackoj a imati ce u HR. Malo morgen

KA
kajinx
19:59 23.04.2015.

Eto, znao sam da će Hajdaš sagraditi Pelješki most.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije