Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U LIBANONU Jučer je Hizbullah ispalio oko petnaest raketa na Haifu

Mobilizacije u Izraelu za invaziju

SVI-LIB-TXT.jpg
import
21.07.2006.
u 17:23

Jučer su rakete ispaljene iz uporišta Hizbullaha u južnom Libanonu u dva navrata padale po Haifi i još nekim izraelskim gradovima. Istodobno su izraelski zrakoplovi nastavili žestoko bombardirati više od četrdeset ciljeva u Libanonu.

Posljednja upozorenja
Na libanonskom području, blizu granice s Izraelom, i jučer su se vodile žestoke borbe. Izrael je davao posljednja upozorenja civilnom stanovništvu da hitno napusti taj dio zemlje jer bi se uskoro mogla pokrenuti sveobuhvatna invazija kojoj je cilj čišćenje toga dijela Libanona od pripadnika milicije Hizbullaha te stvaranje tampon-zone prema Izraelu. Tom zonom, širina koje bi bila oko 35 kilometara, osiguralo bi se da izraelski gradovi više ne budu nasumce gađani raketama kratkog dometa. Jučer je na tom području pogođeno i promatračko mjesto UN-a.

Libanonski ministar obrarane Elias al-Murr kazao je da će libanonska vojska braniti zemlju od okupacije. Stanovništvo juga Libanona u masovnom je zbjegu, a uvjeti života u gradovima sve su teži. Lučki gradić Sidon pretrpan je izbjeglicama pa gradonačelnik upozorava da je pitanje trenutka kada će cijeli grad ostati bez hrane, lijekova i pitke vode. Slično je i u gradu Tyre, iz kojega masovno bježe stranci, pa čak i članovi misije UN-a. Libanonski premijer jučer je objavio da je poginulo više od 330 Libanonaca te da je potpuno srušeno 55 mostova. U Izraelu su poginule 34 osobe, a rakete koje su jučer padale po gradovima na sjeveru zemlje prouzročile su veću materijalnu štetu. Jučer je mobilizirano nekoliko bataljuna izraelskih rezervista, a ministar obrana Amir Peretz kazao je da je Izrael spreman za kopnenu invaziju bude li potrebno. "Nismo namjeravali okupirati Libanon, ali učinit ćemo to dok trepneš okom", kazao je on.

Budući da je Izrael ovih dana objavljivao kako je u dosadašnjim napadima uspio uništiti pola arsenala Hizbullaha, oglasila se i druga strana.

Iznenađenje za Izrael
Šeik Nasrallah kazao je da Izrael ništa nije uništio te da su spremni na borbu. Naglasio je da je Hizbullah uspio "apsorbirati udar" i da se ozbiljno priprema na borbu s Izraelom. Štoviše, dodao je, za svoje neprijatelje pripremaju i veliko iznenađenje.

Jučer su nastavljene evakuacije stranaca, a Sjedinjene su Države objavile da će svoje građane početi evakuirati preko druge zemlje u regiji kako bi se smanjio pritisak na sada već vrlo opterećen Cipar. Vjerojatno je riječ o Turskoj, koju je kao bazu za evakuacije već odabrala Kanada.


Rat i razaranja

Iz dana u dan sve je više izraelskih vojnika na granici s Libanonom, a intenzitet borbi s pripadnicima Hizbullaha na libanonskom podruu010Dju pokazuje da uskoro slijedi kopnena invazija. U zrau010Dnim je napadima razrušena gotovo cijela prometna infrastruktura zemlje, a najgore su prošli mostovi i suvremene brze autoceste.


Rice sutra stiže na Bliski istok

Glavni tajnik UN-a K. Annan i američka državna tajnica C. Rice počeli su jučer razgovore o krizi na Bliskom istoku. Američki mediji objavili su da bi se C. Rice mogla sutra uputiti u Izrael. Američki je Kongres u međuvremenu dao punu potporu Izraelu za borbu protiv Hizbullaha u Libanonu i Hamasa u Gazi.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije