Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IAKO SU KAZNE SVE STROŽE

Mnogi iznajmljivači ne prijavljuju turiste: 'Smeta me, to je nelojalna konkurencija'

Gužva na splitskoj plaži Kasjuni podno Marjana
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/3
17.07.2023.
u 10:47

Iznajmljivači na sjeverozapadu Istre, okupljeni u strukovnu udrugu, voljni su sufinancirati zapošljavanje dodatnih turističkih inspektora u sezoni, a rješenje problema vide i u povećanjima ovlasti komunalnih redara

Iako su kazne i kontrole sve strože, privatni iznajmljivači i dalje ne prijavljuju dio turista koji dolaze na odmor u Hrvatsku. Iznajmljivači na sjeverozapadu Istre, koji su okupljeni u strukovnu udrugu, govore da je u Hrvatskoj trenutno barem 30 posto više turista nego što ih je prijavljeno, piše HRT.

- Živim u zemlji koja poštuje zakone i etiku. Ne bi mi palo napamet da dođem na ljetovanje, a nisam prijavljena. To je apsurdno. No comment - rekla je Vera Perin, gošća iz Austrije koja godinama ljetuje u Umagu. Dodala je da joj je uz kvalitetu usluge jednako važna i legalnost poslovanja. Dragica Lukin u svom smještaju može primiti 20 osoba i sve uredno prijavljuje. Smatra da je neprijavljen gost nesiguran gost.

VEZANI ČLANCI:

- Mene smeta što je to nelojalna konkurencija. Nepošteno je prema nama. Ako kod nas ovdje ima 40 posto neprijavljenih gostiju, što govorimo odgovorno kao predsjednica udruge iznajmljivača sjeverozapadne Istre, to je sramota - rekla je Lukin. Na području Umaga ima oko 20 tisuća kreveta u, takozvanom, nekomercijalnom smještaju koji nije kategoriziran ni namijenjen iznajmljivanju te to vlasnici često zloupotrebljavaju.

- Nije problem oni koji su nekomercijalni u kojima stvarno borave on i njegove obitelji, nego je problem da se to iznajmljuje na crno, novac uzimaju u kešu, ne plaća se ni boravišna pristojba ni paušalni porez - izjavio je direktor TZ Umag Milovan Popović. Zbog toga državi i lokalnoj zajednici izmiču milijunski iznosi te se opterećuje infrastruktura

- Ako mi moramo naša davanja plaćati i redovno poslovati, smatram da to mora svatko bio on naš državljanin ili strani. Uopće nije važno, važno je da se to dovede u red - rekla je privatna iznajmljivačica Dolores Miloš. Upravo to pokušavaju učiniti u tamošnjoj turističkoj zajednici kontroliranjem platforme za oglašavanje smještaja sa svojom bazom podataka.

- Onda takve ljude koje nađemo da oglašavaju smještaj, a nisu registrirani prijavljujemo državnom inspektoratu - objasnio je Popović. No, često sve ostaje samo na prijavi zbog malog broja inspektora pa su zbog toga voljni sufinancirati zapošljavanje dodatnih turističkih inspektora u sezoni. Smatraju i da bi se problem riješilo povećanjem ovlasti komunalnih redara.

- Česta su upozorenja s terena o ilegalnim iznajmljivanjima u vikendicama koje nisu vikendice nego su objekti za iznajmljivanje. To nikako nije dobro. Prije svega za ljude koji pošteno rade i iznajmljuju i ulažu, a ni za one koji su nelegalni iznajmljivači jer se time narušava destinacija - izjavila je direktorica TZ-a Splitsko-dalmatinske županije Ivana Vladović za HRT. Dodala je da se radi o bitnom sigurnosnom pitanju.

- Mi smo u Schengenu, nema prijavljivanja na granicama, neprijavljeni gost nije sigurnost ni za destinaciju ni za samog domaćina. Apeliramo zato na odgovornost prema destinaciji u kojoj živimo i prema poslu od kojeg mnogi žive - rekla je VladovićNaglasila je i da su dosadašnje turističke brojke sjajne jer su nakon fenomenalne predsezone, s rastom od preko 20 posto, uslijedili vrlo dobri rezultati u srpnju. 

- Ne možemo još govoriti o rezultatima sedmog mjeseca, ali dosadašnji rezultati kažu da smo u rastu od otprilike 6 posto što je fenomenalno. Mi smo razvijena destinacija i više nećemo imati ogromne brojeve rasta. Ovo je jako dobro i vjerujemo da će se tako i nastaviti - zaključila je Vladović. 

VIDEO Velike gužve na prometnicama: Bahati vozači voze i po zaustavnim trakama

Komentara 5

NAFO čl.5.
12:35 17.07.2023.

sramota je zakonska regulativa koja dozvoljava prijavljivanje neograničenog broja "prijatelja"! u objektu u sezoni trebao bi biti dozvoljen boravak vlasnika i osoba koje s njime žive na istoj adresi te max 6-8 osoba, a za sve druge trebao bi platitii sva davanja kao i oni koji legalno drže turiste!

DU
Deleted user
12:11 17.07.2023.

Mnogi vlasnici apartmana iznajmljuju ( mnogo je stranaca vlasnika), gosti se uredno prijave i plate boravišnu pristojbu, ali najam plate na crno jer su prikazani kao prijatelji. Na moru ro rade moja tri prva susjeda, za ostale ne znam.

BU
Bubalamala
13:55 18.07.2023.

Naplatiti im porez prema kapacitetima za iznajmljivanje. Poznato je da kod nas institucije ne rade svoj posao a to je veliki posao iz kontrolirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije