Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjedi

Mljekari ne pristaju na Dukatov model otkupa mlijeka

mljekari (1)
Foto: Patrik Macek/Pixsell
1/10
14.02.2012.
u 12:31

Dukat je, smatraju, glavni krivac za, kako kažu, novi tržišni obračun proizvedene litre mlijeka

Stotinjak predstavnika proizvođača mlijeka okupljenih u Krizni stožer za obranu cijene mlijeka pred Dukat u Zagrebu stiglo je točno u podne kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo protiv novog modela otkupa mlijeka. Njih još 200-tinjak okupilo se i traktorima stiglo pred Sirelu u Bjelovaru, ističući kako je Dukat, u čijem sastavu posluje i Sirela, glavni krivac što većina mljekara od početka veljače u Hrvatskoj više ne primjenjuje tripartitni dogovor iz 2009. kojim se svaka otkupljena litra mlijeka obračunava prema tromjesečnom prosjeku EU25. 

- I dalje tražimo prosjek EU, a ne balkanskih asocijacija, koje nemaju nikakve kontrole mlijeka, dok je naše mlijeko prema svim standardima i kvaliteti, kakva se traži u Europskoj uniji. Prosječna cijena otkupljene litre u siječnju je bila 2,66 kuna, a od veljače manja za 50 lipa. Na taj se način mljekare želi dovesti na rub bankrota kako bi  legionarima iz Lactalisa bio otvoren put za još veći uvoz u Hrvatsku - kazao je Igor Rešetar, predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM), koji okuplja 20 farmerskih udruga i više od 5000 proizvođača mlijeka, koji drže više od 90 posto udjela u otkupljenom mlijeku u RH. 

-  Ne idemo doma i nećemo se razići dok ne postignemo dogovor - poručio je Mladen Šolčić potpredsjednik HSUPM-a u ime nezadovoljniih stočara koji su oko 12.30 blokirali ulaz u bjelovarsku Sirelu.

Sam Šolčić tako primjerice proizvodi godišnje milijun i 700 tisuća litara mlijeka, a Dukatovom odlukom na mjesečnoj razini gubit će oko 60 tisuća kuna. Kad se tome doda da su mljekari, zaključno s listopadom 2011., ostali bez 42 lipe državne potpore, govori Šolčić, nije ni čudno što su ogorčeni i što su se okupili pred Sirelom jer tako više ne ide.

Napominje da se stočare tjeralo da potpišu promemoriju iako im to tada nije odgovaralo, a sada se proizvođači ne pridržavaju cijene iz promemorije.

- Mi po ovoj cijenu koju su ponudili ne možemo proizvoditi i tražimo da se država izjasni da li mi njima trebamo ili ne trebamo - poručio je Šolčić uz odobravanje okupljene mase. - Zašto su nas poticali da gradimo farme i proširujemo proizvodnju - pitaju se nezadovljni seljaci.

Troškovi proizvodnje svake litre mlijeka u Hrvatskoj su, naime, 4,09 kuna (veterinarske usluge, plavi dizel, poljoprivredno zemljište, krediti, stočna hrana...), a oni za razliku od ratara rade 365 dana u godini, a sada zbog zime i 24 sata na dan, kazali su danas prosvjednici.

Za srijedu je najavljen treći sastanak u Ministarstvu poljoprivrede na kojem bi trebali biti i predstavnici mljekarske industrije te ministarstva, a ako se ne postigne zadovoljavajući dogovor, za četvrtak su najavili prosvjede ispred svih mljekara, a ne isključuju ni dolazak traktorima na prosvjede u Zagreb.

- Smatramo kako prosvjedi najavljeni ispred Dukata i ostalih mljekara neće doprinijeti rješavanju nagomilanih problema u sektoru već naprotiv, oni doprinose stvaranju dodatnih problema koje resorno ministarstvo, na čelu s ministrom Tihomirom Jakovinom, želi sustavno rješavati - priopćili su danas iz Dukata. Ističu kako vjeruju da će se u sektoru ipak pronaći razumijevanje za kompleksnu problematiku s kojim su danas suočeni kako proizvođači tako i prerađivača mlijeka.

U Sirelu danas nije ušao nijedan kilogram od 200 tona mlijeka, koliko otkupljuje dnevno. Mljekari, njih sedamdesetak, namjeravaju ostati na mjestu cijelu noć, a već su i naložili vatru. Blokirali su jedan trak ceste, dok drugim promet, kojeg policija regulira semaforom, teče bez poteškoća.

Nijedan od mljekarskih vođa koji su danas vodili prosvjede nije kooperant Dukata.

Komentara 31

OB
-obrisani-
14:12 14.02.2012.

Banditi, Pa zar moram prodati 24 L mlijeka da popijem jednu pivicu u birtiji?! bem ti Kemiju i tko je izmisli?! bandu jos gore!

LI
libero
12:59 14.02.2012.

To ste prije trebali tražit, dok je Sivka imala mlijeka....

OB
-obrisani-
14:10 14.02.2012.

BANDITI? Pa zar moram dati DUKATU 24 litra mlijeka da se popijem jednu pivivu?! BEM

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije