Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mljekari će na traktorima „napasti“ Dukat i Sirelu

Dukat je početkom veljače svojevoljno prekinuo tripartitni ugovor te uveo tzv. tržno formiranje cijena čime se cijena svake otkupljene litre mlijeka u RH srozala za 40 lipa
13. veljače 2012. u 16:26 20 komentara 4 prikaza
Dukat ne želi pristati na veće cijene otkupa mlijeka
Foto: Kristina Štedul Fabac/ PIXSELL

Dukat u Zagrebu i Sirela u Bjelovaru prvi su punktovi na kojima će u utorak točno u podne u traktorske prosvjede proizvođači mlijeka, a ne postigne li se dogovor s mliječnom industrijom do srijede, u četvrtak će u još masovnije prosvjede – pred svim hrvatskim mljekarama.

Najavio je to u ponedjeljak na konferenciji za novinare Igor Rešetar, predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka ističući kako je to zajednička odluka svih 20 farmerskih udruga s oko 5000 članova okupljenih u Krizni stožer za obranu cijene mlijeka.

Nakon što je Dukat početkom veljače svojevoljno prekinuo tripartitni ugovor, kojim se cijena otkupljene litre u Hrvatskoj formirala prema tromjesečnom prosjeku EU27 te uveo tzv. tržno formiranje cijena, koje slijede i druge mljekare, cijena svake otkupljene litre mlijeka u RH srozala se za 40 lipa, na svega 2,30 kuna. To je cijena jednog jogurta u trgovini, dok su naši troškovi proizvodnje definitivno veći, kao i kamate na kredite, veterinarske usluge... nabraja Rešetar. Nema nikakvog razloga, ističe, da mljekare u vrijeme kad ćemo u EU sada kao referentnu cijenu uzimaju onu iz BiH i Srbije gdje nema nikakve kontrole, ali njihovo mlijeko ravnopravno stoji na policama trgovina čime se proizvođače želi dovesti na rub bankrota, onemogućiti tržišnu utakmicu i omogućiti još veći uvoz.

– Ne želimo abnormalne zarade, želimo samo živjeti od svog rada – poručio je i mljekar Mladen Šolčić, koji tvrdi da od seljaka mljekare rade idiote.

- Nitko u ovoj državi ne može proizvesti mlijeko za 2,30 kuna po litri. Zar legionari i menadžeri Dukata doista misle da smo mi takvi “seljaci“- kazali su proizvođači u ponedjeljak ističući kako Dukat svojim jednostranim nastupom želi kroz prosvjede proizvođača mlijeka stvarati tenzije spram novoj vladi i resornom ministarstvu s ciljem da njihovu pohlepu za ekstra profitom indirektno financira država kroz subvencije za proizvodnju mlijeka. 

Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće