Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSVJED

Mljekari će na traktorima „napasti“ Dukat i Sirelu

Dukat ne želi pristati na veće cijene otkupa mlijeka
Kristina Štedul Fabac/ PIXSELL
13.02.2012.
u 16:26

Dukat je početkom veljače svojevoljno prekinuo tripartitni ugovor te uveo tzv. tržno formiranje cijena čime se cijena svake otkupljene litre mlijeka u RH srozala za 40 lipa

Dukat u Zagrebu i Sirela u Bjelovaru prvi su punktovi na kojima će u utorak točno u podne u traktorske prosvjede proizvođači mlijeka, a ne postigne li se dogovor s mliječnom industrijom do srijede, u četvrtak će u još masovnije prosvjede – pred svim hrvatskim mljekarama.

Najavio je to u ponedjeljak na konferenciji za novinare Igor Rešetar, predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka ističući kako je to zajednička odluka svih 20 farmerskih udruga s oko 5000 članova okupljenih u Krizni stožer za obranu cijene mlijeka.

Nakon što je Dukat početkom veljače svojevoljno prekinuo tripartitni ugovor, kojim se cijena otkupljene litre u Hrvatskoj formirala prema tromjesečnom prosjeku EU27 te uveo tzv. tržno formiranje cijena, koje slijede i druge mljekare, cijena svake otkupljene litre mlijeka u RH srozala se za 40 lipa, na svega 2,30 kuna. To je cijena jednog jogurta u trgovini, dok su naši troškovi proizvodnje definitivno veći, kao i kamate na kredite, veterinarske usluge... nabraja Rešetar. Nema nikakvog razloga, ističe, da mljekare u vrijeme kad ćemo u EU sada kao referentnu cijenu uzimaju onu iz BiH i Srbije gdje nema nikakve kontrole, ali njihovo mlijeko ravnopravno stoji na policama trgovina čime se proizvođače želi dovesti na rub bankrota, onemogućiti tržišnu utakmicu i omogućiti još veći uvoz.

– Ne želimo abnormalne zarade, želimo samo živjeti od svog rada – poručio je i mljekar Mladen Šolčić, koji tvrdi da od seljaka mljekare rade idiote.

- Nitko u ovoj državi ne može proizvesti mlijeko za 2,30 kuna po litri. Zar legionari i menadžeri Dukata doista misle da smo mi takvi “seljaci“- kazali su proizvođači u ponedjeljak ističući kako Dukat svojim jednostranim nastupom želi kroz prosvjede proizvođača mlijeka stvarati tenzije spram novoj vladi i resornom ministarstvu s ciljem da njihovu pohlepu za ekstra profitom indirektno financira država kroz subvencije za proizvodnju mlijeka. 

Komentara 20

KN
konju-njarski_ko-ko-ko-KOŠINJA
18:26 13.02.2012.

dobro da ne napadnu sa kravljim sisama

Avatar tiktak
tiktak
20:26 13.02.2012.

ako se ne isplati proizvodnja mlijeka prekvalificirajte se na druge poslove naprimjer uzgajajte puževe

DU
Deleted user
16:46 13.02.2012.

Koji cirkusanti imaju farme milijunskih izosa a plaču gore nego beskućnici. ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije