Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Previsoke razine

Mlijeko u Sloveniji zatrovano aflatoksinom: 'Kukuruz smo nabavili iz Hrvatske'

kukuruz
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
31.01.2014.
u 14:42

– Deset godina nismo imali nikakvih problema. Aflatoksin se pojavio ove godine kada smo zbog suše prvi put morali kukuruz kupiti iz Hrvatske – rekao je Martin Jamšek

Slovenski Nacionalni veterinarski institut analizom je otkrio da se kancerogeni aflatoksin u mlijeku na dvije farme u Sloveniji pojavio zato što su krave hranili zaraženim kukuruzom uvezenim iz Hrvatske, piše Dnevnik.si.

Opasni aflatoksin pronađen je u mlijeku s farme Jamšek u Komendi te na farmi u Strahinju blizu Kranja. Zbog pojave aflatoksina na farmi Jamšek svakoga dana moraju proliti 1700 litara mlijeka. Zbog suše koja je smanjila urod kukuruza u Sloveniji prošle godine, naši susjedi su uvezli stočnu hranu iz Hrvatske te strahuju od toga kolikih bi razmjera mogla biti "aflatoksinska afera".

"Deset godina nismo imali nikakvih problema"

Slovenske inspekcijske službe sada provjeravaju nije li možda neprimjereno skladištenje stočne hrane na slovenskim farmama dovelo do pojave aflatoksina. – Mi kukuruz skladištimo primjereno, u silosima. Deset godina nismo imali nikakvih problema. Aflatoksin se pojavio ove godine kada smo zbog suše prvi put morali kukuruz kupiti iz Hrvatske – rekao je Martin Jamšek te dodao kako su, zbog toga što su velika farma koja mlijeko prodaje na tržištu, odlučili kukuruz kupiti preko Poljoprivredne zadruge Cerklje.

– Prema prvim informacijama koje imamo, kukuruz je predugo stajao na hrpi prije nego što su ga stavili u sušilicu i zato su se na njemu razvile pljesni – kazao je Jamšek. Tom slovenskom poljoprivredniku hrvatski kukuruz dovezli su u dva navrata, u listopadu i studenom prošle godine, i to svaki puta oko 25 tona. Iz jedne pošiljke od 25 tona potrošio je oko pet tona kukuruza za koji se pokazalo da sadržava četiri puta više aflatoksina nego što je dopušteno. Drugih 25 tona kukuruza još nisu ni načeli, a Jamšek se boji da ni taj kukuruz nije ispravan, iako su ga dovezli iz drugog dijela Hrvatske.

Pronašli aflatoksin u hrvatskom kukuruzu

– Uz obje pošiljke je stigao i certifikat na kojem je pisalo da je testirana i na aflatoksin te da je on bio na razini kod koje se može koristiti – kaže poljoprivrednik. Slovenska Uprava za sigurnost hrane sinoć je izvijestila da su u uzorku kukuruza hrvatskog podrijetla pronašli četiri puta veću količinu aflatoksina od dopuštene. Prije godinu dana u Hrvatskoj je izbila afera s mlijekom zatrovanim aflatoksinima, a nakon toga stizale su vijesti iz cijele regije o pronađenom mlijeku s tim proizvodom plijesni Aspergillus flavus.  

>>Seljacima do kraja mjeseca 1,39 milijuna kuna odštete zbog aflatoksina

>>Kancerogeni aflatoksin pronađen i u mlijeku u Vojvodini

Komentara 2

DU
Deleted user
15:27 31.01.2014.

To je kukuruz pod kontrolom sustava nesposobnog ministra Jakovine.Došli smo u stanje da hrvatski poljoprivredni proizvođač ne zna proizvesti kvalitetan kukuruz,nema mu tko pokazati ,niti ga zna tko u sustavu kontrolirati.Ovakvi primjeri nanose dugoročnu štetu hrvatskom gospodarstvu i ugledu države.Problem je što ovakvi primjeri nisu iznimke i postaju pravilo u vrijeme obnašanja dužnosti nesposobne SDP-ove vlasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije