Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neizvjesni izbori

Mladim Talijanima je dosta: Glasat će za komičara Grilla

Pierluigi Bersani
Foto: Milestone Media/PIXSELL
1/4
22.02.2013.
u 12:30

Na skupove ovog komičara dolaze deseci tisuća mladih Talijana koji poručuju da im je dosta starih političara, pljački i stalnih prevara.

Na omotnici pisma piše: “Važno upozorenje za povrat IMU 2012.”, odnosno poreza na nekretnine plaćenoga u prošloj godini. Takvo pismo upućeno je svim talijanskim građanima. Bilo je, nažalost, starijih osoba koje su s tim pismom otišle u porezni ured tražiti povrat novca uplaćenog na ime poreza za nekretnine. Omotnica i tip slova na njoj istovjetni su onima pravog poreznog ureda i lako se padne u zabludu. Pisma šalje bivši premijer Silvio Berlusconi koji u predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore, koji će se održati 24. i 25. veljače, obećava da će ne samo ukinuti porez na nekretnine koji je uvela nestranačka vlada Marija Montija već da će vratiti uplaćeni porez.

Kupuje birače

Praktički kupuje birače novcem iz državne blagajne. Ne samo što bi na taj način mogao ponovno dovesti u krizu državne financije nego bi Italija bila nestabilna kao za njegova vladanja, posebno 2011. godine, zbog čega je i pozvan Monti da sredi račune.

U pismu kojim se obraća biračima obećanjem kako će na prvoj sjednici vlade, bude li izabran, donijeti zakon o ukidanju poreza na nekretnine i povratu uplaćenoga u prošloj godini, napominje kako će ukinuti i porez na poljodjelske nekretnine i terene.

Hoće li Talijani i ovaj put nasjesti na Berlusconijeva obećanja? Otkad je žestoko ušao u predizbornu kampanju, a posebno otkad je počeo obećavati povrat poreza na nekretnine, Berlusconiju se, prema ispitivanju javnosti, povećala popularnost. Na početku kampanje procjenjivalo se da njegova stranka Narod sloboda ne može dobiti više od 15 posto, ali sada se predviđa da bi mogao dostići i 18 posto. Berlusconi, dakako, drži kako će pobijediti na parlamentarnim izborima i preuzeti vladu, premda ne bi smio biti premijerom jer je takav dogovor s koalicijskom Sjevernom ligom.

Prema ispitivanju javnosti, i dalje je na prvom mjestu Demokratska stranka čelnika Pierluigija Bersanija s preko 30 posto. Lijevi bi centar, dakle, trebao pobijediti, ali je pitanje hoće li moći vladati bez ulaska u koaliciju s centrom koji podupire Marija Montija.

Neće u koalicije

Pitanje je uopće hoće li nakon izbora bilo koja stranka imati dovoljnu većinu za stvaranje vlade i hoće li uopće, pa i u koaliciji s drugima, biti moguće sastaviti vladu. Naime, velik broj glasova odnijet će pokret Pet zvijezda bivšeg komičara Beppea Grilla. Taj pokret mogao bi dobiti oko 20 posto glasova, ali ne želi ni s kim u koaliciju.

Beppe Grillo, kojega na mitinzima prati više desetaka tisuća ljudi, poručuje strankama i političarima da odu.

Za pokret Pet zvijezda glasovat će uglavnom mladi i izborni rezultat mogao bi stvarno značiti nemali preokret u Italiji.

>>Monti: Berlusconi sad želi podmititi Talijane njihovim novcem

Komentara 1

Avatar EU afrodita
EU afrodita
19:27 22.02.2013.

Beppe Grillo je jedini koji nosi svježinu i promjene....Montija Talijani više ne vole...Berlusconi je prolupao....pobijedit će Bersani i šteta je što neće moći ići u koaliciju sa Grillom, jer ovaj to odbija...a ako bude išao u koaliciju sa Montijem to neće odobravati ni Nichi Vendola ni Matteo Renzi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije