Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suđenje u haagu

"Mladić mi je rukom pokazao kako će muslimani biti ubijeni"

ratkomladic
Screenshot Haški sud
14.02.2012.
u 19:10

Nikolić je opisao kako mu je Mladić 13. srpnja 1995. to najavio nakon što je obišao skupinu muslimanskih zarobljenika u Konjević Polju

Na suđenju Radovanu Karadžiću u Haagu svjedok optužbe Momir Nikolić, nekadašnji časnik sigurnosti Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske, posvjedočio je kako mu u srpnju 1995., dva dana nakon osvajanja Srebrenice, zapovjednik Vojske RS Ratko Mladić i njegov časnik sigurnosti Ljubiša Beara najavili kako će muslimani iz enklave biti pobijeni, javlja agencija Beta, a prenose brojni mediji u Srbiji.

Nikolić je opisao kako mu je Mladić 13. srpnja 1995. to nagovjestio nakon što je obišao skupinu muslimanskih zarobljenika u Konjević Polju.

– Rekao im je da se ne brinu, da im nitko neće ništa i da će biti prebačeni gdje žele. Kad je krenuo prema autu, pošao sam za njim i pitao ga šta će biti sa zarobljenima. Ništa mi nije rekao, pogledao me je i načinio gest rukom – rekao je Nikolić ponavljajući pred sucima Mladićev pokret rukom, s lijeva na desno, ispruženih prstiju s dlanom nadolje što je on protumačio da će biti ubijeni. To mu je, posvjedočio je, iste večeri u Bratuncu potvrdio pukovnik Beara, naređujući mu da ode u zapovjedništvo Zvorničke brigade i Dragu Nikoliću, načelniku za sigurnost, prenese kako će zarobljeni muslimani biti tamo prebačeni.

– Mislim da mi je Beara rekao i da te ljude treba prebaciti dolje i da će biti pobijeni. Ja sam tako shvatio i prenio sam Nikoliću da će ti ljudi biti prebačeni i pobijeni tamo – rekao je Momir Nikolić i opisao razgovor Beare i Karadžićeva povjerenika za Srebrenicu u noći sa 13. na 14. srpnja 1995.

– Otvoreno se razgovaralo kako će zarobljenici biti ubijeni, samo je bilo pitanje da li će biti ubijeni u Bratuncu ili Zvorniku. Deronjić je insistirao da on ima instrukcije od Karadžića da zarobljenici sutradan idu u Zvornik, rekao je kako ne želi da se ubojstva dogode u Bratuncu i da ima dovoljno problema ionako. Beara je ustrajao da oni ostanu u Bratuncu – svjedočio je Nikolić koji je priznao kako je sudjelovao u progonu muslimana pa je osuđen na 20 godina i do sada je više puta svjedočio protiv pripadnika VRS optuženih za genicid i druge zločine nad musimanima u Srebrenici, a Beara je osuđen 2010. u Haagu na doživotni zatvor zbog genicida u Srebrenici.

Komentara 42

DP
Dule Pacov
20:51 14.02.2012.

a za kaj vi hrvati mrzite srbe, pa oni i madjari su vam 800 god teslacili stare, tako da ste polu mongoli a polu sloveni, dzaba vama sto tvrdite da ste ceceni, dagestanci i iranci, jok, more....

Avatar tomasesi
tomasesi
20:57 14.02.2012.

Srbska nastrana kolektivna svijest učinila je da je Srbima najdraži predmet bila Povijest ili Istorija, i to uglavnom ona \"istorija\" koja se bavi srpskom nacionalnom \"slavom\". Srbe naročito interesuje deseteračka, guslarska književnost u kojoj se glorificira \"srpsko čojstvo i junaštvo\". Također, izražen je interes Srba za državu, vojsku i sve drugo što bi moglo biti sredstvo ostvarivanja srpske nacionalne hegemonije nad susjednim narodima.

ST
Startrack
22:18 14.02.2012.

Culi smo mi za to sudjenje u San Francisku. Hoce Srbi i Zidovi para od Vatikana i Hrvata. Necete dobit nista, to je sigurno. Pocnite radit nesto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije