Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U zatvorenoj zoni 60 milijuna Talijana

Mladi su mislili su da su lukavi, ali su onda shvatili kako je virus lukaviji od njih

Koronavirus u Italiji
Foto: Daniele Mascolo/REUTERS/PIXSELL
1/15
VL
Autor
Silvije Tomašević//RIM
09.03.2020.
u 23:20

Čim se pročula vijest o zatvaranju Lombardije, svi su pohrlili na vlakove želeći pobjeći

Od utorka ujutro na cijelu Italiju, 60 milijuna stanovnika, proširuje se karantena kakva je prije par dana bila uvedena u regiji Lombardiji i 14 provincija zbog koronavirusa, najavio je u ponedjeljak uvečer premijer Giuseppe Conte na konferenciji za novinare.

Prvozaraženi se oporavlja

Conte je rekao kako je prije donošenja te odluke, osim s cijelom vladom, bio u suglasju i sa svim predsjednicima 20 regija, kao i s čelnicima oporbe, među kojima i s čelnikom Lige Matteom Salvinijem o potpunom izoliranju Italije i ostajanju Talijana u svojim domovima. Naime, podaci objavljeni u ponedjeljak govore kako je zaraženo 7985 osoba, umrle su 463, ozdravile su 724 osobe, dakle ukupno 9172 osobe. Brojka oboljelih povećala se za 1500 osoba u odnosu na stanje u nedjelju.

I, jedna dobra vijest, 38-godišnjak, prvozaraženi u mjestu Codognu 21. veljače koji je dosad bio na respiratoru diše svojim plućima i počeo se oporavljati.

No zaraza se širi i dalje i nastavi li se širiti dosadašnjim ritmom, 31. ožujka bit će 371.000 zaraženih i 18.000 umrlih od koronavirusa jer je smrtnost 5%. Ritam širenja zaraze bio je takav da je 24. veljače bio 221 zaražen, 1. ožujka 1337 zaraženih, 6. ožujka 3916 zaraženih, a 9. ožujka 6387 zaraženih. Samo ti podaci govore kako je bilo potrebno poduzeti drastične mjere zaustavljanja širenja zaraze. Tim više što su drastične zabrane kretanja uvedene u Kini zaustavile širenje koronavirusa izvan Wuhana, a i 14-dnevna karantena u mjestima Vo’ ili Casalpusterlengo u regiji Veneto pokazala su usporavanje širenja zaraze. U nekim zonama Italije evidentno je da je ograničeno lokalno kretanje ključno za zaustavljanje širenja zaraze, rekao je predsjednik talijanske visoke zdravstvene ustanove prof. Silvio Brusaferro te spomenuo dva mjesta u Venetu. Smanjenje rasta broja zaraženih u tim dosadašnjim “crvenim zonama” potvrđuje kako je sustav ograničavanja kretanja učinkovit.

Prvi dan s novim mjerama, ponedjeljak, prošao je bez incidenata. Policija na svakom koraku kontrolira kretanje osoba, kao da je uveden policijski sat. Ljudi ne trebaju tražiti posebnu potvrdu da bi otišli s jednog na drugi kraj Milana, primjerice, ili izvan Lombardije, već je dovoljno da potpišu obrazac kojim sami potvrđuju kako se moraju kretati zbog posla ili iz zdravstvenih razloga. Robu se može slati izvan zona pod karantenom, a osobe za putovanje moraju imati jako valjane razloge.

Građani Milana počeli su se organizirati za život zatvoreni u stanovima. U zgradi u ulici Mac-Mahon, primjerice, na ulazu je postavljen listić na kojem piše: “Dobar dan, stanujem u stubištu G ove zgrade i obraćam se svim stanovnicima zgrade koji imaju teškoća, odnosno ne mogu izaći kupiti si kruh. Ja ću vam ga donijeti besplatno svaki dan od ponedjeljka do petka. Zdrava sam i čista. Pozvonite na broj 79 stubišta G.” Kafići koji su u nedjelju bili puni, u ponedjeljak su prije svega na polovinu smanjili broj sjedala i stolova kako bi se poštovao razmak od jednog metra.

Nedjelja je u Milanu bila čudna. Svi su izašli ujutro kao da poslije dolazi sudnji dan. Ispunili su parkove, šetališta, posebno je bilo puno okupljalište mladih Navigli, a onda se sve ispraznilo. Među mladima je prije kružila uzrečica kako njih ne može pogoditi koronavirus, a i ako ih zahvati, lako će ozdraviti. Mislili su da su lukavi, ali su onda shvatili kako je virus lukaviji od njih. Pogađa njih, ali preko njih i njihove starije članove obitelji. Preko društvenih mreža počela je kružiti poruka: “Evo onih kojima se živo fućka za pravila, ali tako će pobijediti virus. Jer je lukaviji od lukavih.” Dakako, nisu odmah svi mladi prihvatili pravila.

Koronavirus u Italiji
1/8

 

– Mislim da izlaziti i susretati se s prijateljima pomaže da se prevlada to nadrealno vrijeme – kaže Giorgia Boemi (18).

– Ne mislim da je to stvar koje se treba plašiti i zatvoriti se u kuću. Samo ću izbjegavati prekrcane lokale – kaže Riccardo Serra (17).

Počeli shvaćati opasnost

No, ima i onih koji su počeli shvaćati opasnosti. Rocco Vita (20) kaže da je odlučio odlaziti kupovati hranu svome djedu, koji je uz ostalo i onkološki bolesnik i previše je opasno za njega izlaziti iz kuće. Giovanni Tam (16) kaže da mu ne smeta toliko ne odlaziti u lokale s prijateljima koliko zabrana izlaska iz Lombardije. Htio je otići u Udine posjetiti baku i djeda. Sofia Stella (19) vrlo trezveno kaže kako pravila postoje, a na njima je da ih poštuju.

No, dan prije, odnosno u subotu uvečer, nije izgledalo tako. Čim se pročula vijest o zatvaranju Milana i Lombardije, svi su pohrlili na vlakove. Na milanskoj željezničkoj postaji Garibaldi, odakle je posljednji vlak u noći na nedjelju krenuo u 23.20 sati, putnici su skakali u vagone i bez karata. Kontrolori kažu da su htjeli platiti i kaznu samo da ostanu u vlaku. No, nisu mogli iz sigurnosnih razloga jer je broj osoba u vlaku bio veći od dopuštenog. Na glavnu milansku željezničku postaju, Centrale, mnogi su se morali vratiti ne samo zato što su ih na postajama na jugu Italije zaustavili pripadnici civilne zaštite i policije, već i zato što su im članovi obitelji kazali da se vrate u Milano i Lombardiju jer su se plašili da će ih rođaci iz zaraženih prostora zaraziti.

A u bolnicama na sjeveru Italije među zaraženima virusom Covid-19 bira se koga će se liječiti. Doktor Christian Salaroli iz bolnice Giovanni XXIII. u Bergamu ističe da se odlučuje na osnovi godina i zdravstvenih uvjeta koga će zadržati u bolnici, a koga poslati na kućnu njegu. Bolnice su prepune. Mnoge bolesnike oboljele od drugih bolesti prebacuje se u druge regije koje nisu toliko zaražene. One koje se zadržava treba staviti i na respiratore kojih nema dovoljno za ovu situaciju. Vlada je izdvojila novac za nabavu potrebne opreme te za primanje u radni odnos još 20.000 liječnika i medicinskog osoblja.

Pogledajte i video – Koronavirus u Italiji: Kontrole talijanske policije

Ključne riječi

Komentara 11

SP
SP
08:54 10.03.2020.

Ne treba paničariti, nego se pridržavati uputa. Ako trebaš biti 2 tjedna u karanteni onda nema putovanja, izlazaka, ljubljenja... Talijani nemaju discipline za razliku od Kineza i posljedice ćemo osjetiti svi u Europi.

TH
than
01:26 10.03.2020.

Mladi su pokazali da ne pišem što. Jao si ga nama s ovakvom omladinom. Išli pomagati onkološkim bolesnicima i starijima ? Valjda raznoseći virus. Pa za njih je opasna i obična prehlada. Nitko tu nije ispao lukav, već su pokazali kuda ovaj svijet ide. Što nas je više, prosječna inteligencija je sve manja.

HO
hohohoho
02:14 10.03.2020.

Silvije ne znam kako si dosao do računice od 375 000 do kraja mjeseca,. Ako je 24. 2, bilo 200 zarazenih a 9. 3. 9100 to znači da se virus širio po prosječnom dnevnom umnošku od 1,315 u odnosou naa dan prije ili 200x 1,315 na 14-tu. Ukoliko bi se i dalje šrio tim postotkom ili ritmom kako nazivate do kraja mjeseca bi bilo 2,6 milijuna bolesnih. Mozemo reći da bi i smrtnost bila veća jer bolesni bi imali puno losiju skrb od dosadašnjih. No postotak zadnjih dana se smanjuje na 25% dnevno a vjerovatno ce bit i niži a i vjerovatno je da je zarazenih već sad dosta vise od registriranih 9100 tako da ni podatak o smrtnosti nije točan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije