Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otkriće

Mladi Ogulinac u ekipi koja je na tragu lijeka protiv raka

injekcija
Reuters/Pixsell
24.02.2012.
u 17:02

Belgijski znanstvenici više godina rade na cjepivu, a među njima je i Eduard Dolušić.

Ekipa belgijskih znanstvenika s Odjela za farmaciju Sveučilišta u Namuru već nekoliko godina radi na lijeku protiv raka, a među njima se nalazi i mladi Ogulinac Eduard Dolušić, piše Novi list.

Dolušić, koji kao znanstveni istraživač na namurskom sveučilištu radi od 2008. godine, u Belgiju se odselio prije dvanaest godina, nakon što je u Ogulinu završio temeljno obrazovanje. 2004. godine obranio je doktorat iz organske kemije na Sveučilištu u Leuvenu.

– Cjepivo bi radilo na sličan način, poput, primjerice, onog protiv gripe, gdje unošenje u tijelo oslabljenog virusa aktivira imunološki sustav, točnije određene vrste bijelih krvnih zrnaca. Ona poslije prepoznaju uzročnike bolesti i unište ih – kaže dr. Dolušić.

Problem je u tome što se stanice raka koriste određenim mehanizmima kako bi izbjegle napad imunološkog sustava, no znanstvenici su razvili novu seriju kemijskih spojeva koji koče djelovanje bjelančevine triptofan 2,3-dioksigenaza (TDO).

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Komentara 5

MD
mara-danda
19:10 24.02.2012.

od ovog sigurno ce i celavima kosa narasti

Avatar smrtfasizmu
smrtfasizmu
20:37 24.02.2012.

Sada je EDUARDO Hrvat?! da je neki klosar onda ne bi bio Hrvat ni po koju cjenu.. a da i Nikola Tesla je bio Hrvat..!

VI
Vito
06:17 25.02.2012.

Mladi Ogulinac u ekipi koja je na tragu lijeka protiv raka Koje li bizarnosti... OBJAVA: 24.02.2012 / 17:02 znanstveno otkriće iznimne važnosti A uopće nije na prvoj stranici... Novnarima je bitnije reklamirati nekakav auto, nego na prvu stranicu staviti ovui ovu vijest... Sramota za urednika i novinarakoji se nije izborio datavijest bude prva...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije