Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mladi liječnici ljutiti: Specijalizacijama se naveliko manipulira

Odlazak mladih liječnika i manje specijalizacija osjetit će se tek za 10 do 20 godina
27. svibnja 2015. u 19:15 7 komentara 4547 prikaza
Danko Relić
Foto: ''

Broj liječničkih specijalizacija smanjio se, što uz odlazak 40 liječnika u dobi od 27 godina samo u posljednjih šest mjeseci znači golem gubitak koji će se osjetiti tek za 10-20 godina, upozorili su nedavno iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

Prosjek ocjena nevažan?!

Iznijeli su i podatke Liječničke komore da je 1. lipnja 2014. godine 1745 liječnika bilo na specijalizaciji, dok ih je 1. travnja ove godine 1583. Da mlade liječnike za odlazak ne motivira samo novac, nego uvelike i ogorčenost na sustav, već dulje upozorava i Hrvatsko društvo mladih liječnika pri Hrvatskom liječničkom zboru. Mjesecima čekaju što će biti s prijedlogom izmjene Pravilnika o mjerilima za prijam specijalizanata, nezadovoljni zbog netransparentnosti natječaja za specijalističko usavršavanje i velikog udjela subjektivnih kriterija pri izboru. Subjektivni sud povjerenstva nosi čak 40% bodova, a oni predlažu da to bude 25%.

– Nitko ne kaže koliko si bodova osvojio, već samo bude objavljeno tko je dobio specijalizaciju. Kriteriji bi trebali biti jasni, odluka se treba obrazložiti, ovako je sve podložno manipulacijama. Primjerice, za istu se specijalizaciju natjecala kolegica s prosjekom ocjena 5,0, dekanovom nagradom, sve ispite dala je u roku i ima puno objavljenih znanstvenih radova, i kolega s prosjekom ocjena 3, a bodovali su mu neki poslijediplomski koji vremenski jednostavno nije mogao završiti – navodi dr. Danko Relić, predsjednik Društva mladih liječnika.

Nepravedan udio bodova

Iz Ministarstva zdravlja podsjećaju da oni rade plan specijalizacija, ali ga realiziraju ustanove te da nerijetko u ruralnim i manje naseljenim područjima i nema kandidata. Od 1. siječnja do 17. lipnja 2014. godine bile su 473 specijalizacije, a od tog datuma pa do kraja 2014. godine 602 specijalizacije. Najavljuju da će se pravilnik mijenjati prema traženjima mladih liječnika i uskoro će biti objavljen. – Trenutačno povjerenstvo daje 15 bodova, a temeljem objektivnih kriterija može se dobiti najviše 22 boda. Mladi liječnici predložili su da se udio bodova za razgovor smanji na 7,5 bodova i u tom segmentu pravilnik će biti revidiran – poručuju iz Ministarstva.

>>Doktori u utrci za nadzor 19.000 liječnika i 15 mil. kuna godišnje

>>Ovo su najvredniji liječnici u Hrvatskoj, za njih radno vrijeme ne postoji

Gorenje WaveActive
ONI RADE DOK SE VI ODMARATE
Kako život učiniti jednostavnijim?

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar blederhund
  blederhund:

  ...sramota...doći će nas naša pasivnost jednog dana glave...

 • masterYoda:

  Bune se oni koji nemaju štelu za dobiti specku.

 • novo vriijeme:

  U drugim zemljama koje imaju minimum pristojnosti i pozitivnih vrijednosnih kriterija za zapošljavanje razgovor sa povjerenstvom ima smisla, u Hrvatskoj je to samo argument za zapošljavanje podobnih, poželjnih, prikladnih za razne "biznise" sa farmaceutima, a rezultati rada nakon zapošljavanja ako ... prikaži još!o ih nema će se napuhati ili izmisliti. Nismo mi uzalud propala zemlja, na tome se radi svakodnevno.