Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIJEČNIČKA KOMORA

Doktori u utrci za nadzor 19.000 liječnika i 15 mil. kuna godišnje

Trpimir Goluža
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/3
20.05.2015.
u 21:00

Član aktualnog vodstva natjecat će se za mjesto predsjednika, a vjerojatno i šef HUBOL-a, dok će iz redova obiteljske medicine ciljati samo na jedno čelno mjesto

Tko će ovladati institucijom koja predstavlja 19 tisuća liječnika i raspolaže godišnjim budžetom od 15 milijuna kuna, odlučivat će se 20. lipnja. U sjeni dnevnopolitičkih i medijski atraktivnijih događanja počeli su izbori za vodstvo Hrvatske liječničke komore. Glasa se za 148 delegata Skupštine, koji će 20. lipnja tajnim glasanjem birati predsjednika, dopredsjednika, članove Izvršnog i Nadzornog odbora te Komore.

Plakati po bolnicama

Utrka za čelno mjesto te krovne strukovne udruge poprimila je političku žestinu zahvaljujući Hrvatskoj udruzi bolničkih liječnika, lani osnovanoj udruzi koja je još prije nekoliko mjeseci de facto započela kampanju upozoravajući na netransparentnost komorskih izbora i otvorene mogućnosti za manipulacije. Tako su mnogi bolnički hodnici proteklih mjeseci oblijepljeni plakatima koji zovu na liječničke izbore, a odaslana su i predizborna pisma s detaljima za glasanje. Šef HUBOL-a dr. Trpimir Goluža, ginekolog iz Petrove, objašnjava da je HUBOL i osnovan zbog nezadovoljstva položajem liječnika u društvu.

– Ovakva Komora nije adekvatno uspjela u zadaći koju joj i Statut propisuje, a to je da štiti prava liječnika. Primjerice, Komora se nije izjasnila u vrijeme štrajka bolničkih liječnika iako oni, uključujući umirovljene, premašuju polovicu članstva. Nije ni reagirala kad je predsjednik Vijeća Komore, pomoćnik resornog ministra dr. Marijan Cesarik, Vladu uvjerio da liječnicima treba uvesti radnu obvezu, što je Ustavni sud srušio – nabraja Goluža i tvrdi da se HLK otuđio od liječnika i postao sam sebi svrhom. Moguće je da će se osobno kandidirati za šefa Komore, priznaje, potvrdivši tako opće mišljenje kako je u pohodu na to mjesto, no HUBOL će svoje kandidate birati nakon što bude poznat novoizabrani sastav Skupštine (za koju se glasa do 27. svibnja).

Nedvojbeno će svoju kandidaturu pak istaknuti dr. Hrvoje Šobat, specijalist radioterapije i onkologije u Klinici za tumore KBC Sestre milosrdnice.

– Službene kandidature počinju 1. lipnja, ali ne krijem da se želim kandidirati za predsjednika. Godinama sam u Zboru liječnika i Komori, pa je to korak dalje – kazao nam je Šobat.

I dok Goluža smatra da je reforma Komore nužna i da to tijelo ne može biti tek nijemi promatrač, već mora anticipirati u odlukama važnim za struku, pa i pri donošenju zakona, Šobat smatra da nema mjesta revolucionarnim promjenama i zagovara kontinuitet.

– Komora radi baš ono što rade komore u drugim europskim zemljama. Obavljaju onaj tihi stručni rad koji podrazumijeva stručni nadzor, sankcije, nostrificiranje dozvola, sve one javne ovlasti koje je Ministarstvo prenijelo na komore – kaže Šobat, inače Komorin “ministar vanjskih poslova”, odnosno čelnik Povjerenstva za međunarodnu suradnju HLK-a. Na špekulacije o potrebi vraćanja zakonodavnog veta koji je HLK imao prije dvadesetak godina (a koji joj je ukinut nakon što su ga prvi put upotrijebili), Šobat uzvraća kako nijedan europski ministar ne dopušta liječničkoj komori da kroji zakone, a ni osobno nije siguran da bi Komora trebala preuzimati odgovornost za zakone. I Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHom) u izbornu će utrku, ali ne za sva, već za jedno od čelnih mjesta, a koje – tek će se dogovoriti, kaže obiteljska liječnica dr. Ines Balint, predsjednica KoHOM-a. Nisu toliko kritični kad je riječ o dosadašnjem radu Liječničke komore, ali ipak, kažu, uvijek može bolje.

– Ako bismo bili u prilici, mijenjali bismo pristup rješavanju problema, tako da se oni rješavaju brže. Stava smo da Komora ne bi trebala biti samo savjetodavno tijelo, već da treba imati veću ulogu, pa smo za to da joj se vrate zakonodavne ovlasti – govori I. Balint.

Upravni nadzor

Protive se uvođenju upravnog nadzora nad radom komora u zdravstvu, a Šobat napominje kako mehanizmi nadzora postoje. Predložene izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti ga predviđaju, a ministar Siniša Varga ocijenio je nedavno nedopustivim što Ministarstvo nema mehanizme djelovati nakon što je inspekcija utvrdila da tri komore ne rade po propisima.

– Liječnička nije među njima, to se nas ne tiče, uzvraćaju kandidati.

Komentara 2

ZA
zambezi
21:25 20.05.2015.

Pa bilo bi lijepo da kazu koje tri komore ne rade kako treba.

Avatar mirica19
mirica19
21:37 20.05.2015.

Ima se viška novca pa se može izgleda...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije