Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvješće o radu DORH-a

Salapić: Mi se još lovimo po šumama i tražimo gdje je Boško Buha

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
05.02.2014.
u 12:31

Josip Salapić (HDSSB) istaknuo je kako izbor Glavnog državnog odvjetnika ne smije ovisiti o politici te se ne bi smio birati na dulje od dvije godine

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić danas je u Hrvatskom saboru predstavio izvješće o radu državnih odvjetništava u 2012.

 – Broj podnesenih kaznenih prijava protiv poznatih osoba je manji za 10,3 posto, a protiv nepoznatih je uvećan za 3 posto, a taj trend nastavio se i u 2013. godini – rekao je Bajić.

Istaknuo je i da su sudovi u 2012. godini donijeli 22.305 presuda, od kojih je 19.850 osuđujućih.

 – Kao i prijašnjih godina, kaznena djela ubojstava i razbojništva na istoj su razini te Hrvatska pripada europskim zemljama s najmanjim brojem takvih kaznenih djela na 100.000 stanovnika. Organizirani kriminal je u porastu, a u predmetima USKOK-a u 2012. zamrznuto je 81,38 milijuna kuna i 1,5 milijun eura, kazao je Bajić.

Vlasti ništa ne čine

Branko Vukšić iz Hrvatskih laburista rekao je kako se nije dao zavesti izvješćem koje ne daje odgovor na suštinska pitanja koja „mrcvare“ Hrvatsku već godinama.

 – Za toleriranje korupcije krivo je to što sve tri vlasti ništa ne čine. Bajić nije promijenio ni stil ni tempo rada, a aktivan je u osluškivanju državne politike, rekao je Vukšić i dodao kako Bajić i dalje samo proganja političke mrtvace, pozivajući se na slučaj Sanader i Vidošević.

Glavni državni odvjetnik trebao bi 'kukuriknuti' u slučajevima Šegon i Merzel

Branko Vukšić

 – Glavni državni odvjetnik trebao bi „kukuriknuti“ u slučajevima Šegon i Merzel, a taj su posao za njega većim dijelom obavili novinari. Pijetla treba baciti u lonac, a razloga za to bilo je mnogo, kazao je Vukšić i napomenuo kako je toliko predmeta stavljeno na „stand by“ da Bajića možemo zvati „Stand Bajić“.

 – Glavni je državni odvjetnik šutio i čekao da oni protiv kojih ima dokaze siđu s vlasti kako bi dočekao novi mandat. Kada će uništavanje Jadran kamena biti zaustavljeno? Nad aferom Kamensko nadvila se nečija zaštitnička ruka, a još uvijek ne znamo istražuje li se lopovluk u Hypo banci – nabrajao je Vukšić.

Replicirao mu je HDSSB-ov Boro Grubišić koji se zapitao dopušta li se onome tko je osumnjičen uništavanje dokaza i utjecanje na svjedoke.

 – HDSSB je u saborsku proceduru uputio prijedlog da glavni državni odvjetnik bude maksimalno dva mandata, no to nije prihvaćeno, kazao je Grubišić.

Mirela Holy kazala je kako je za nju Bajić više političar nego odvjetnik te je pogodan svim vlastima.

„Pjesnički jezik

SDP-ova Ingrid Antičević Marinović kazala je kako je Bajić aktivan u iščitavanju aktualne vlasti. – To je kompliment – rekla je Antičević Marinović.

Marin Jurjević (SDP) zamolio je Vukšića da se u Saboru ne služi pjesničkim i kuhinjskim jezikom, na što mu je Vukšić odgovorio da se na njegovu razinu ne bi mogao spustiti.

Jadranka Kosor kazala je kako se u Saboru ne bi smjelo komentirati slučajeve koji su u tijeku jer bi se to moglo protumačiti kao pritisak na sudstvo, na što joj je Vukšić odgovorio da to ne stoji nigdje u zakonu te da se „Turudić sigurno ne boji što će reći Vukšić“.

Goran Marić (HDZ) rekao je kako smatra da je DORH najzaposlenija institucija u državi te da će u budućnosti imati još više posla.

Dok DORH ne uđe u DORH, neće biti sreće. Ljudima iz DORH-a treba omogućiti autonomiju rada

Damir Kajin

Nezavisni zastupnik Damir Kajin rekao je da se politika mora maknuti od DORH-a.

– Dok DORH ne uđe u DORH, neće biti sreće. Ljudima iz DORH-a treba omogućiti autonomiju rada, kazao je Kajin.

 – Netko se napije i cijela Hrvatska priča o tome, a u Istri se skuplja sve više korištenih šprica narkomana i nikom ništa. U Istri možeš kupiti gram droge, dva dobiješ. Kući dođe prije nego pizza – rekao je Kajin.

Mirela Holy osvrnula se na nedavno uhićenje Ivice Babića  i primijetila kako je zanimljivo da je sam slučaj inicirao Nikica Gabrić neposredno prije osnivanje svoje stranke, a da optužbe protiv Babića datiraju od prije 17 godina.

 – To govori u prilog tezi da se glavni državni odvjetnik ponaša kao političar, a zabrinjava me i  „naknadna pamet“ DORH-a koja se može vidjeti u cijelom nizu primjera.

Josip Borić (HDZ) zamolio je Kajina da u Saboru ne govori o stanovnicima Istre kao o kriminalcima.

 – Za vas je Istra takvo područje, a protivite se ukidanju županija. Ako ste svjesni da postoji kriminalno djelo, dužni ste ga prijaviti. Ne govorite o Istri na takav način.

Kajin mu je odgovorio kako nitko ne može osporiti da voli Istru i njene ljude, ali je činjenica da ta regija ima problem s drogom.

 – Odakle vam pravo da me optužujete, zar niste vi član zločinačke organizacije, rekao je Kajin, na što ga je predsjednik Leko upozorio da se ne obraća zastupnicima nego javnosti i dao mu opomenu.

Josip Salapić (HDSSB) istaknuo je kako izbor glavnog državnog odvjetnika ne smije ovisiti o politici te se on ne bi smio birati na dulje od dvije godine. Mi tu možemo raspravljati do beskonačnosti. Ljudi već misle da smo ludi koliko se vraćamo u prošlost. Mi se još lovimo po šumama i tražimo gdje je Boško Buha – izjavio je Salapić.

Jadranka Kosor rekla je kako rasprava o izvješću pada u nezgodno vrijeme jer je Bajiću mandat na isteku.

Milorad Pupovac (SDSS) rekao je kako se mora promijeniti praksa da izvješća dolaze u Sabor s tolikim kašnjenjem jer se rasprava čini besmislenom.

>> Promijeni li se Ustav, Perkoviću slijedi izručenje ili ga goni Bajić

Komentara 57

RE
rennes
09:22 05.02.2014.

DORH je jedna velika stramota i odličan alat za stvaranje privida postojanja pravne države! U ovoj je državi i danas hrpetina vlastolizaca i uguza, koji samo osluškuju kako podilaziti aktualnoj vlasti! A i to je edan od razloga što ubrzanozano postajemo sve siromašnije i uništenije društvo u svakom pogledu!

KA
kafka
10:23 05.02.2014.

Riba smrdi od glave! .

HO
hordubal
08:47 05.02.2014.

izvješće mu mođže stat na mali papirić, dovoljno je da napiše "Nismo ništa radili", jer je to i istina, sanader, vidošević i šegon nisu preko noći izvršili pljačku, ali valjda bajić nije imao vremena regairati, posao je bitno obavljati jedino pred izbore, obaviš 2 uhićenja i već možeš na novi mandat

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije