Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brod s migrantima

Mlada kapetanica broda prkosi najmoćnijem ministru Matteu Salviniju

Sea-Watch 3, Carola Rackete
Foto: REUTERS
1/5
29.06.2019.
u 07:00

Talijanske su vlasti protiv organizacije pokrenule postupak jer migrante nije iskrcala na libijskim obalama, a kapetanica je jasno rekla: “Ne mogu to učiniti jer u toj zemlji bjesni rat”

Carola Rackete, mlada zapovjednica broda Sea-Watch 3, na koji je 12. lipnja ukrcala 56 brodolomaca-izbjeglica ispred libijske obale, u Italiji je sada pod istragom. Sumnjiči je se za poticanje ilegalne imigracije i zbog kršenja članka 1099. zakona o plovidbi koji kažnjava zapovjednika ako ne posluša zapovijed s broda nacionalne ratne mornarice. Iz tužiteljstva u Agrigentu na Siciliji kažu da je pokretanje istrage obavezno nakon što je talijanska financijska straža iznijela prijavu protiv nje.

Govori pet jezika

Carola Rackete je brodom nevladine organizacije i izbjeglicama na njemu krenula prema Italiji, ali je ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini zabranio bilo kakav ulazak plovila u talijanske vode, a kamoli luke. Nakon nekoliko dana provedenih na pučini ispred otoka Lampeduse Sea-Watch 3 ipak je prekršio zabranu opravdavajući taj postupak teškom situacijom u kojoj su se nalazili izbjeglice. Nevladina organizacija zbog nedozvoljenog bi ulaska svog broda u talijanske vode mogla biti kažnjena s do 50.000 eura.

Foto: REUTERS

Jučer je s broda Sea-Watch 3 na plovilo iskrcano i prebačeno na Lampedusu 16 migranata među kojima i jedna žena. Na brodu Sea-Watch 3 koji se nalazi ispred Lampeduse i ne smije se približiti otoku na manje od tri milje nalazi se još 40 migranata. Rackete je Njemica, nevladina organizacija je njemačka, a brod ima nizozemsku zastavu pa Salvini kaže da je mogao otići u te zemlje. Uz to je predbacivao posadi broda da migrante koje je izvukao iz mora nije vratio u Libiju, a Rackete odgovara da ta zemlja nije sigurna za njih.

– U Libiji se vodi građanski rat i ni jedna luka nije sigurna – ponavlja Rackete jer pomorska pravila nalažu da se brodolomca odvede do sigurne luke.

Zapravo sve se vrti oko Dublinskog sporazuma prema kojem zemlja u koju prvi put uđu izbjeglice mora ih prihvatiti i identificirati, a druge države, barem do sada, kao da ne žele vidjeti što se događa. Zapravo na tim plovilima i ne dolazi veliki broj izbjeglica, ali time što im brani ulazak u talijanske luke Salvini stječe vidljivost. Uz to, više stotina imigranata ušlo je tajnim putovima u Italiju dok se vodila bitka oko Sea-Watcha 3.

Iz talijanskog ministarstva vanjskih poslova kažu da su Njemačka, Francuska, Luksemburg i Portugal voljni prihvatiti imigrante s broda Sea-Watch 3. I premijer Giuseppe Conte, koji se nalazi u Osaki na sastanku G20, kaže kako postoje zainteresirane tri-četiri države za prihvat izbjeglica. No Salvini nije uvjeren u dobru volju drugih zemalja, već želi konkretne poteze.

– Kažite mi kamo će ići izbjeglice i ja ću odmah dopustiti njihov iskrcaj. Previše je puta netko preuzeo obvezu koju poslije nije održao – kaže Salvini.

Tko je 31-godišnja Rackete? Imala je, kaže, sretan život, pohađala je tri sveučilišta i diplomirala kada je imala 23 godine. Govori engleski, njemački, španjolski, francuski i ruski.

– Rođena sam u dobroj državi (Njemačkoj), imam vrijednu putovnicu i, kada sam shvatila koliko mi je dobro, osjetila sam obvezu da pomognem onima koji nisu imali iste mogućnosti kao ja – objašnjava Rackete zašto je počela spašavati izbjeglice. Radila je s više volonterskih organizacija, bila zapovjednica brodova, a od 2016. dio je organizacije Sea Watch.

Otac stao iza kapetanice

– Kada je bila mlada, prošla je cijelu Južnu Ameriku autostopirajući. Bila je na Antarktici i na Sjevernom polu. Osam mjeseci bila je dobrovoljka na Kamčatki, a onda je otišla u Pakistan. Uvijek sama, ali nismo nikada bili zabrinuti – kazao je Carolin otac Ekkehart Rackete (74). A na Salvinijeve napade na nju da je razmažena curica, Ekkehart odgovara kako se mogu i ne moraju dijeliti mišljenja o načinima nečijeg djelovanja, ali Carola “čini dobru stvar”.

Salvini nad slabijima pokazuje svoju snagu i kaže da bi posadu trebalo zatvoriti, a brod zaplijeniti. Nevladine organizacije, forsirajući talijansko more, žele pokazati kako je Salvini zločest. A na ljude koji pate, očito, ne misli se dovoljno.

Ključne riječi

Komentara 2

DJ
DjD
17:17 29.06.2019.

Silvek, malo više glupast članak nego obično. To je tako kad si novinar po zasluzi a ne koliko trenutno doprinosiš.

BF
bf2
15:51 29.06.2019.

mlada kapetanica koju "novinar" toliko glorifcira je ništa više od krijumčarke ljudima. Tko je ona da dovodi u pitanje suverenitet Italije i nelegalno iskrcava ekonomske migrante?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije