Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tv duel

Bespotrebna svađa koja bi koristila samo Aleksandru Stankoviću

kolaž
Foto: Pixsell
27.05.2015.
u 11:05

U demokratskim zemljama suparnici uvijek nađu način da sjednu za stol

Hrvatska je na dobrom putu da postane Divlji zapad. Premijer Zoran Milanović i šef oporbe Tomislav Karamarko ne samo da ne rade dovoljno da je vrate na pravi kolosijek, nego je svojim isključivim politikama guraju prema gospodarskoj, političkoj i društvenoj provaliji.

Podjele i obračuni

Umjesto uljuđenog razgovora s neistomišljenicima, ova dvojica političkih "revolveraša" nude podjele i obračune u obliku nekakvih televizijskih sučeljavanja. Dok se u obračunu kod O. K. Corrala vrlo dobro znalo tko su dobri momci za koje treba navijati, ovaj se sukob ni izbliza ne može jednoglasno označiti kao borba dobra i zla. Nijedan ne zaslužuje poštovanje Wyatta Earpa, dok bi se obojica mogla prepoznati u Ikeu Clantonu. Stoga je ideja da se prije početka službene kampanje održava televizijsko sučeljavanje zapravo uvreda za sve građane. Takav politički ekshibicionizam ne postoji nigdje u svijetu. Analitičar Žarko Puhovski ističe da je glavni problem što šef Vlade i šef oporbe ne komuniciraju. A gledanje u političkog suparnika preko nišana prava je rijetkost u Europi. U demokratskim zemljama glavni suparnici uvijek nađu način da sjednu za stol i razgovaraju.

– Odsutnost kontakta samo pokazuje da sustav ne funkcionira – ističe Puhovski. Po njegovu mišljenju, odgovornost je na Milanoviću kao šefu većine, ali i na Karamarku koji bi "želio razgovarati" nakon što je političke protivnike osudio kao vragove. Puhovski drži da kaubojski pristup odgovara obojici jer svjesno koriste napetosti i podjele u društvu kako bi povećali rejting. Puhovski smatra da Karamarko na politici podjela i konfrontacija gradi svoj uspjeh od kada je došao na čelo HDZ-a prije tri godine, a sada se tome dosjetio i Milanović koji na ideološkoj mobilizaciji učvršćuje svoju poziciju na ljevici. Na tome još više inzistira nakon što se uvjerio da je Josipovićeva politika "ni vrit ni mimo", kojom se želio svidjeti baš svima, bila potpuni promašaj.

Analitičar Davor Gjenero ističe da ne samo da nije uobičajeno da se šef vlade i oporbe prije početka predizborne kampanje suočavaju na televiziji, nego je to nedopustivo jer se tako nepotrebno prenose političke napetosti u javnost.

Širenje napetosti

Gjenero smatra da je glavni krivac za političku netrpeljivost premijer Milanović koji se ne ponaša kao predsjednik Vlade nego kao politički uzurpator. Gjenero mu zamjera što ne razgovara s političkim oponentima, ne pojavljuje se u Saboru i nije osoba od kompromisa. U normalnim zemljama kao što je Velika Britanija šef vlade i oporbe se svaki tjedan sučeljavaju u parlamentu, dok se u kontinentalnom dijelu Europe prije važnih odluka održavaju političke konzultacije između vlasti i oporbe.

"Televizijsko sučeljavanje stoljeća", koje je Milanović prihvatio a Karamarko rezolutno odbio, u ovome trenutku ne bi donijelo ništa dobrog osim što bi povećalo gledanost "Nedjeljom u dva" Aleksandra Stankovića.

>> Evo što u SDP-u i HDZ-u kažu o sučeljavanju Karamarka i Milanovića

>> Karamarko Milanoviću napisao pismo i pozvao ga na razgovor

Treba li Hrvatskoj duel Milanovića i Karamarka?

Komentara 184

VJ
vjetropir23
10:53 27.05.2015.

Milanoviću bi bilo bolje da se uhvati posla i obavlja svoju dužnost a ne da se sukobljava sa Karamarkom i da ne vodi brigu samo o predizbornoj kampanji pola godine prije izbora.Iskompleksiran i licemjeran premijer nam ne treba!

Avatar mili99
mili99
10:50 27.05.2015.

Milanović ne želi razgovorati o konkretnim problemima koje muče Hrvatsku, on bi samo pravio medijski cirkus.

Avatar mili99
mili99
10:50 27.05.2015.

Karamarko uskoro postaje premijer Hrvatske, Milanović je pokazao što je znao, odnosno više nije znao!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije