Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MUZEJ DOMOVINSKOG RATA

Mjesto sjećanja na otpor, ustrajnost i žrtvu branitelja

Muzej Domovinskog rata u karlovcu
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/21
04.07.2019.
u 13:07

Na drugom katu zgrade, na 300 četvornih metara, stalni je izložbeni postav, a za posjetitelje pripremljena su i tri i pol sata multimedije s filmovima, fotografijama, glazbom i interakcijom

Ne postoji kuća koja nije pogođena i razrušena, neke i do temelja; naselje na južnom ulazu u Karlovac izgleda sablasno. U tom “malom Vukovaru” samo jedna zgrada izgleda donekle useljivo, bez većih oštećenja, čak ima i krov – ona u užasu koji je okružuje izgleda, zapravo, kao hotel California – zaključuju karlovački branitelji iz 110. Robert Bartolac i Miro Šegavić ujesen 1991. kada su na Turnju, južnom ulazu u Karlovac, odlučili zapovjedništvo 110. karlovačke brigade postaviti upravo u toj zgradi; jedinoj u kojoj se moglo biti. Nisu tada vjerojatno ni znali da će zgrada, u kompleksu u kojem je JNA imala skladište prije Domovinskog rata, zauvijek nositi to ime.

Najbolje mjesto za muzej

– Cijeli Domovinski rat karlovačka 110. brigada imala je tu zapovjedništvo. Samo je od kolovoza 1994. do ožujka 1995. poslužio za smještaj izbjeglica iz zapadne BiH. No, i tada su pripadnici 110. bili ovdje – prisjeća se Dubravko Halovanić, brigadir u miru koji je prije puno godina počeo skupljati eksponate, ratno naoružanje i tehniku koji se danas mogu vidjeti uz hotel Californiju.

Na Turnju je bila prva crta obrane Karlovca i ostatka Hrvatske. Linija razgraničenja gdje se ginulo, primale su se strane delegacije, dogovarala primirja, razmjenjivali zarobljeni, primali izbjeglice. Zahvaljujući upornosti branitelja koji nisu dozvolili neprijateljima, vojsci JNA i pobunjenim Srbima da prijeđu Koranu, most na rijeci nikada nije srušen, već je branjen. Upravo to mjesto već 20-ak godina svjedoči svim strahotama koje su proživjeli branitelji i Karlovčani u Domovinskom ratu. Muzej je na tom mjestu nastajao godinama, a u petak 5. srpnja, ususret 440. rođendanu Karlovca, bit će i službeno predstavljen javnosti kao jedinstveno, moderno uređeno zdanje – Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj.

– Nema boljeg mjesta u ovom gradu za takav muzej. Ova je lokacija važna i kroz povijest, jer tu je bila vojna straža još u 16. stoljeću i čuvala je grad. Mi smo ovdje, kod hotela California, zapravo na starom rimskom putu koji je vodio od Siska do Ljubljane. Njega kasnije Austro-Ugarska koristi za svoje obrambene kule. Turanj je i u Domovinskom ratu bio poseban simbol, do temelja razrušen, a pružao je otpor – prisjeća se D. Halovanić ratnih dana.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, ilustracija

Podsjeća da je prvi izložak na prostor današnjeg muzeja postavio 2002. godine, a danas je ovdje više od 20 izložaka; od tenkova, topova, oklopnih transportera, do aviona, točnije MiG-a. Karlovačko je Poglavarstvo nekoliko godina nakon Domovinskog rata donijelo odluku da se lokacija pretvori u muzej posvećen strahotama i žrtvama Domovinskog rata, da postane vlasništvo Gradskog muzeja, a nakon prvih eksponata 2002., stalno su se dodavali novi.

Od tada je lokacija iznimno popularna brojnim turistima koji cestom D1 kroz Turanj prolaze prema Plitvicama i Jadranu. Posebno je atraktivan turistima iz Koreje koji turanjsku lokaciju imaju na popisu lokacija koje moraju posjetiti u Hrvatskoj. Tijekom godine, zapravo, lokaciju obiđe čak 50.000 posjetitelja. Osim izložaka, goste fascinira i priroda te Korana koja protječe tik uz kompleks. Zgrada hotela California svjedoči o ratnom razaranju, stoga je njezin izvorni vanjski oblik očuvan tako da je konzerviran i zatvoren staklom na čeličnim nosačima. Unutrašnjost ima tri etaže koje su uređene u suvremeni muzej. Na drugoj etaži, na 300 kvadrata, stalni je izložbeni postav s tri i pol sata multimedije s filmovima, fotografijom, glazbom i interakcijom.

Tri etaže

– Izloženo je čak 350 predmeta iz Domovinskog rata. Želimo pokazati da se Karlovac u to vrijeme branio životom, ali da život nije stao. U ratnim uvjetima u oštećenim objektima, uz uzbune i napade, radile su škole, u kazalištu su igrale predstave, u bolnici su se rađala djeca. Prikaz će pratiti kronologiju događanja, od raspada bivše države, prvih izbora, početka rata do Oluje. Na prvoj od tri etaže, uz suvenirnicu i ugostiteljski sadržaj, nalazi se spomen-soba poginulim braniteljima. Na trećoj etaži su dva ureda, multimedijska dvorana za 150 osoba te biblioteka. Iako je muzej stvaran od 2011., njegovo intenzivno uređenje traje dvije godine i koštalo je 26,5 milijuna kuna, što su sredstva Grada Karlovca i države – kaže nam Hrvojka Božić, ravnateljica Gradskog muzeja Karlovac.

Bojnik Davor Celinšćak iz satnije Rebelsi 110. brigade koji je tijekom cijelog rata bio na Turnju, kaže da Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj danas izgleda i bolje od svih očekivanja.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, ilustracija

– Time se odaje počast i našim poginulim braniteljima. Samo iz satnije Rebelsa 110. brigade na Turnju je u prvih šest mjeseci rata poginulo 29 branitelja, a 75 ih je ranjeno. Udaljeni smo sčetiri kilometra od središta Karlovca, a neprijatelj koji nas je gađao bio nam je udaljen 400 metara. Stalni postav i izložba u Californiji govori o tim danima i uvjeren sam da će biti poučna svima koji je pogledaju; o tome kako je bilo nama na Turnju, a kako stanovnicima grada pod stalnom uzbunom – prisjeća se bojnik.

Danas je Turanj obnovljen, život ide dalje, škola u naselju ima sve više učenika, a hotel California jedna je od najzanimljivijih turističkih lokacija u gradu, ali i lokacija pijeteta i snažne poruke o buntu, otporu, ustrajnosti i žrtvi u borbi za svoje. 

Komentara 2

DU
Deleted user
13:19 04.07.2019.

Ovdje na ovom mjestu bi svi političari prije nego uđu u Sabor na koljenima po makadamu trebali napraviti počasni krug za poginule branitelje, kako bi razumjeli patnju i bol poginulih branitelja i njihovih obitelji i cijenili slobodu koju su im donijeli. Svi oni koji budu kažnjeni za sukob interesa ili druge spačke, pored novčane kazne, trebali bi takav krug raditi na golim koljenima.

RE
realisticki
13:26 04.07.2019.

Uskoro će mo dobit i Muzej turizma. Lokacija još nije utvrđena, ali po svoj prilici biti će negdje u Dalmaciji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije