Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAŠAO 1080 predmeta

Mještanin Sotina detektorom za metal vršio arheološka istraživanja pa prisvojio kulturna dobra

Foto: PU vukovarsko-srijemska
1/3
27.05.2022.
u 12:08

Policija je u domu 49-godišnjaka pronašla 1080 predmeta za koje se sumnja u njihovu arheološku vrijednost

Iz PU Vukovarsko – srijemske izvijestili su kako su proveli kriminalističko istraživanje nad 49-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo „Nedozvoljeno obavljanje istraživačkih radova i prisvajanje kulturnog dobra“. Prema navodima policije oni su još 12. svibnja, na temelju naloga Županijskog suda u Vukovar, u Sotinu pretražili dom i druge prostorije gdje boravi osumnjičeni 49-godišnjak te su privremeno oduzeli 1080 predmeta za koje se sumnja u njihovu arheološku vrijednost. Oduzeli su privremeno i dva metal detektora. Tom prilikom 49-godišnjaku su privremeno oduzete 3 zračne puške te jedan pištolj kalibra 7.65 mm te je protiv njega nadležnom sudu podnijet optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.

Pojašnjavaju i kako je postojala sumnja da je osumnjičenik bez odobrenja nadležnog tijela proveo arheološka istraživanja na lokalitetu Sotina, gdje je i pronašao predmete, PU je od Ministarstva kulture i medija, Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Vukovaru zatražila ekspertizu odnosno utvrđivanje svojstva kulturnog dobra o pronađenom lokalitetu i predmetima.

– Zaprimili smo izvješće Konzervatorskog odjela u Vukovaru koji su utvrdili da od 1080 komada oko 90% zbirke čine arheološki predmeti protopovijesti, Antike, Seoba naroda, Ranog i Srednjeg Vijeka te Novog vijeka te da se radilo o nedvojbenim arheološkim nalazima koji imaju svojstvo kulturnog dobra, a koje ima znatnu veličinu i vrijednost – navode iz policije.

Dodaju i kako su tijekom kriminalističkog istraživanja utvrdili da je 49-godišnjak na tom lokalitetu detektorima metala proveo arheološka istraživanja bez odobrenja nadležnog tijela na kojem je pronašao vrijedne arheološke predmete, koji su kulturno dobro u vlasništvu Republike Hrvatske. Protiv osumnjičenog je nadležnom državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava.

Komentara 1

MO
modovisisajteMaraschino
12:28 27.05.2022.

ima puno takvih koji švercaju sa time. moj šogor trguje (ili je barem trgovao do bolesti) sa novčićima starim i kaže da i arheolozi i ovi koji ilegalno kopaju da prodaju na crnom tržištu i okreću veliku lovu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije