Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Sačekuša'

Ubio se nakon ranjavanja dvoje ljudi: Mjesecima mu prijetio pa mu pucao u trbuh

Pavlovci, pucnjava
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/12
24.02.2015.
u 22:00

Ivan Došlić pravosudnog policajca Željka Vinkovića dočekao je na kućnom pragu, a pucao je i u njegovu suprugu Kristinu

Bilo je jutro, nešto poslije sedam sati. Pravosudni policajac Željko Vinković išao je iz netom završene noćne smjene u požeškom zatvoru kući u obližnje Pavlovce. Ondje ga je dočekala supruga Kristina. Taman su se supruzi našli negdje blizu kućnog praga, kada je odjeknula pucnjava. Najprije 42-godišnjem Željku u trbuh, a zatim 35-godišnjoj Kristini u rame pucao je, najvjerojatnije iz karabina, Ivan Došlić. Skriven u dvorištu Vinkovićevih, čekao je tko zna koliko dugo da pravosudni policajac dođe s posla. Ranjene supružnike Hitna je brzo prevezla u požešku bolnicu.

– Oboje su operirani, no unatoč teškim ozljedama, nisu u životnoj opasnosti – kažu liječnici.

Čuo se pucanj

Šest sati kasnije, nakon što su propali svi pokušaji policijskih pregovarača da im se preda naoružani napadač, koji se zabarikadirao u svojoj kući u Pavlovcu prijeteći da će sve dići u zrak, 48-godišnji Ivan Došlić se ubio.

Tako je okončana drama u malom slavonskom selu s dvjestotinjak duša, smještenom na cesti Požega – Pakrac, u kojem je sve vrvjelo od policije – što one iz Požege, što specijalne postrojbe iz Osijeka koju su pozvali u pomoć.

– Oko 13.10 sati iz kuće u koju se zatvorio osumnjičeni čuo se pucanj. Policija je ušla u kuću i pronašla njegovo tijelo. Mrtvozornica je utvrdila smrt – rekla je Ivana Radić, glasnogovornica PU požeško-slavonske.

U nešto kasnije poslanom službenom priopćenju policija navodi još i da je "bitno napomenuti da policijski službenici tijekom postupanja nisu uporabili vatreno oružje."

Sukob Došlića s Vinkovićima traje već neko vrijeme. Službeni izvori kažu da konkretnog povoda za prijetnje koje su stizale od Došlića na račun Vinkovićevih zapravo i nije bilo. Neslužbeni pak kažu da je povod za Došlićevo maltretiranje bilo neriješeno pitanje oko puta koji vodi prema šumi, a koji prelazi preko Vinkovićeva zemljišta. Navodno je unatoč zabrani Vinkovićevih Došlić taj put koristio.

Bez obzira na to je li postojao kakav razlog ili ne, upravo je zbog prijetnji Vinkovićima Došlić već dva puta bio osuđivan. Prvi je put to bilo  2013. kada je prijetio Kristini Vinković. Zatvorska kazna od četiri mjeseca preinačena mu je u uvjetnu. Drugi je put zbog prijetnji uhićen lani kada je sinu Vinkovićevih  zaprijetio  – motornom pilom. U vrijeme dok je bio u istražnom zatvoru dvojici je zatvorenika kazao da će ubiti Željka Vinkovića. Došle su te prijetnje lanjskog listopada i do zatvorskih šefova, zatvorenici su potvrdili ono što su čuli, pa je o svemu obaviještena i policija. No u pretrazi Došlićeve kuće u Pavlovcima, u kojoj je živio sam, nije pronađeno nikakvo oružje. Ipak, zbog prijetnji mu je bio produljen istražni zatvor iz kojeg je pušten nakon što je na Općinskom sudu u Požegi okončan postupak protiv njega. Zatvorska kazna, ovoga puta u trajanju od pola godine, opet je bila zamijenjena uvjetnom i Došlić je potkraj siječnja izišao na slobodu.  Nije prošlo dugo prije no što je prijetnje izrečene još u zatvoru pokušao i ostvariti. Iako se nakon jučerašnje drame u Pavlovcima spominjalo da je Došliću uz ovu drugu uvjetnu kaznu bila izrečena i mjera obaveznog psihijatrijskog i liječenja od alkoholizma, to navodno ipak nije točno. Kao što nema ni potvrde da je prije prijetnji Vinkovićima već bio osuđivan na višegodišnju kaznu zatvora zbog obiteljskog nasilja, što se jučer također spominjalo.

Sindikati traže istragu

U vrijeme dok je trajala drama u Pavlovcima za promet je bila zatvorena cesta u Brestovcu pa se put Pakraca išlo drugim smjerovima. Prometna blokada i izoliranost sela u kojem je Došlić pucao najprije na Željka pa na Kristinu Vinković potrajale su od 7.50 do 13.50. O događaju su se oglasili Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika te Sindikat pravosudne policije Hrvatske koji od "ministra pravosuđa, ministra unutarnjih poslova i ravnatelja uprave za zatvorski sustav traže istragu jer je bivši zatvorenik ranio pravosudnog policajca i njegovu suprugu".

Došlić se nakon pucnjave zatvorio u kuću, gdje se nakon nekog vremena ubio, a liječnici su samo mogli konstatirati njegovu smrt.

>> Nastrijelio policajca i njegovu suprugu pa presudio sebi

Komentara 3

AM
ameris
08:01 25.02.2015.

Ubio se u samoobrani.

BA
baniček
22:32 24.02.2015.

dok čovjek ne uzme pravdu u svoje ruke nema ništa, sudovi su korumpirani i nemaš se čemu tamo nadati pravdi.

LU
luftbrenzer
11:14 15.05.2015.

Izgleda da nam je društvo bolesnije nego što bi i najcrnji pesimist mogao zamisliti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije