Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ante Kotromanović:

Mislim da RH treba biti spremna dati svoj doprinos u izgradnji sigurnosti

naslovnica 25092014
Foto: VL
24.09.2014.
u 21:04

- Odluku o angažiranju pripadnika OS RH izvan granica RH u kontekstu doprinosa međunarodnoj sigurnosti donosi hrvatski Sabor - kazao je ministar.

U kontekstu jačanja vojnih djelovanja SAD-a i njihovih saveznika protiv vojske ISIL-a, razgovarali smo s ministrom obrane Antom Kotromanovićem o zahtjevima SAD-a, odnosno o našem angažmanu u borbi protiv ISIL-a, te o mogućnosti da Hrvatska u Irak i Siriju pošalje svoje vojnike.

Što SAD očekuje od Hrvatske, a što konkretno od Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH u sklopu međunarodne koalicije usmjerene protiv Islamske države u Iraku i Levantu (ISIL)?

Sudjelovanje u ovoj koaliciji prije svega je politička odluka koja nije ničim uvjetovana i ona jasno demonstrira naše pozicioniranje prema djelovanju radikalnih skupina u Siriji i Iraku. Brutalne egzekucije i negiranje osnovnih ljudskih prava za nas, kao odgovornu članicu međunarodne zajednice, je neprihvatljivo. Način djelovanja unutar koalicije nije striktno definirano te države same mogu procijeniti da li će i na koji način i na kojem području poduprijeti međunarodne napore u borbi protiv ovog novog oblika prijetnji međunarodnoj sigurnosti. I ono što je posebno značajno, djelovanje unutar koalicije ne podrazumijeva isključivo djelovanje u vojnom smislu. U tom kontekstu SAD nije postavljao uvjete i načine djelovanja u koaliciji.

Što ako SAD od Hrvatske zatraži i angažman naših oružanih snaga u borbi protiv ISIL-a? Jeste li skloni podržati odluku o slanju naših vojnika u Irak i Siriju?

Ovo je hipotetsko pitanje na koje bi svaki odgovor bio nepotrebna spekulacija. Naglašavam da odluku o angažiranju pripadnika OS RH izvan granica RH u kontekstu doprinosa međunarodnoj sigurnosti donosi hrvatski Sabor. Da li ja osobno podržavam eventualni angažman u operacijama koje ste naveli, u ovom trenutku jednostavno nije relevantno. Međutim, osobno smatram da Hrvatska treba biti spremna dati svoj doprinos u izgradnji zajedničke sigurnosti.

>>Što ministar Kotromanović kaže o mogućnosti slanja hrvatskih vojnika u Siriju i međunarodnoj borbi protiv ISIL-a čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od četvrtka

Foto: VLm

>>Obama zna bolje od Pusić što se zbiva u Banskim dvorima

>>Josipović: Hrvatska neće slati vojsku u borbu protiv ISIL-a

>>Kotromanović: Ne idemo odmah u rat, ali ne bježimo od odgovornosti

Komentara 20

XA
xaron
21:35 24.09.2014.

...doprinos u izgradnji sigurnosti... Pa zašto ( za početak ) ne radimo na izgradnji ekonomije (?) ako smo tako dobri u izgradnjama. Katastrofa.

Avatar DomagojRi
DomagojRi
21:44 24.09.2014.

Ova naslovnica VL-a oslikava stanje u Hrvatskoj.Niti jedne jedine pozitivne ili lijepe vijesti!Premijer zivi u balonu sapunice i njemu je sve ruzicasto,a probleme gura pod tepih ili ih ignorira.Rafinerija u Sisku je pred gasenjem.Zdravstveni sustav je u komi.Doktori i medicinske sestre masovno napustaju.Tako nam je dobro,da nam ne preostaje nista drugo,nego obarati rekorde na alkotestovima. Neki jadnik "napuhao" cak 7,3 promila...juhuuu

TS
tsimunic0
22:50 24.09.2014.

Gospodine ministre, napustite svoju funkciju i izvolite dati svoj osobni doprinos u borbi protiv terorista, koje je i stvorila, zbog svojih osobnih interesa "svjetska velesila".također na isti način neka postupi i hrvatski sabor, a za slanje u smrt hrvatskih sinova i kćeri za tuđe interese MOŽE ODLUČITI SAMO HRVATSKI NAROD.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije