Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSLOBOĐENJE

VIDEO Mislili su da ju je ubio Hamas, a sad je u zagrljaju oca: 'Presretni smo što ponovno grlimo Emily'

Foto: ISRAEL DEFENSE FORCES
1/2
26.11.2023.
u 07:30

Nakon oslobađanja 13 izraelskih talaca i četvero stranih državljana, Izrael je oslobodio 39 palestinskih zatvorenika. Četverodnevno primirje između Izraela i Hamasa uslijedilo je nakon šest tjedana borbi. Primirje je dogovoreno pod uvjetom da se 50 civilnih izraelskih talaca zamijene za 150 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

Emily Hand napunila je svoj deveti rođendan kao taokinja u Gazi, dan prije nego što se ponovno susrela sa svojim ocem, koji je isprva vjerovao da je ubijena u razornom Hamasovom napadu  na južni Izrael prošlog mjeseca. Emily je vraćena u drugoj skupini talaca koje je oslobodio Hamas. Na objavljenoj fotografiji, pojavila se zajedno s drugom taokinjom, Hilom Rotem, čija se majka još uvijek nalazi u Gazi. 

Oslobađanje je dio sporazuma s Izraelom u kojemu je posredovao Katar. Emily je na fotografiji ostavila dojam da je dobrog zdravlja.  9-godišnja djevojčica kćer je irske doseljenice u Izraael, koja je umrla od raka dok je Emily imala dvije godine. Obitelj djevojčice opisala je mješavinu svojih osjećaja. 

"Ne možemo pronaći riječi kojima bismo opisali naše emocije nakon 50 izazovnih i kompliciranih dana", rekla je njezina obitelj u priopćenju. "Presretni smo što ponovno grlimo Emily, ali u isto vrijeme se sjećamo Raye Rotem i svih talaca koji se tek trebaju vratiti".

VIDEO: Susret otete curice i oca

Za stanovnike Handsovog kućnog kibuca Be'eri, jedne od zajednica koje su bile najteže pogođene prošlomjesečnim napadom Hamasa, oslobađanje nekih talaca otetih 7. listopada donijelo je određeno olakšanje pomiješano s tugom. U odmaralištu na Mrtvom moru u koje je evakuirana većina stanovnika kibuca, bilo je klicanja i pljeska dok je zajednica gledala dovođenje talaca u Izrael.

"Ne znaš, ne možeš zamisliti da će doći. Jednostavno ne možeš zamisliti, što će učiniti, hoće li pričati o tome", rekla je 10-godišnja Talia, prijateljica Emily Hand .

“Imamo puno pitanja, svi ih žele pitati, što se tamo dogodilo, što su im radili, jesu li jeli i pili”, rekla je.

Nakon oslobađanja 13 izraelskih talaca i četvero stranih državljana, Izrael je oslobodio 39 palestinskih zatvorenika. Četverodnevno primirje između Izraela i Hamasa uslijedilo je nakon šest tjedana borbi. Primirje je dogovoreno pod uvjetom da se 50 civilnih izraelskih talaca zamijene za 150 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora. Nakon isteka primirja, izraelski zapovjednici i Hamas rekli su da očekuju nastavak borbi. Budućnost talaca koji su ostali u Gazi je nejasna.

VIDEO: Emotivan susret obitelji i dječaka koji je rođendan dočekao kao talac u Gazi

 

Ključne riječi

Komentara 5

BU
burza
15:30 26.11.2023.

A 5 000 palestinske djece zagrlit ce zemlja

PM
Pionir_Mali
19:52 26.11.2023.

Od 150 palestinskih zatvorenika koji su oslobođeni iz izraelskih zatvora - trećina su maloljetna djeca.

DU
Deleted user
13:47 26.11.2023.

Osoba koja je napravila pomutnju u Irskoj bio je Alžirac

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije