Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA RAZMJENA

Djed koji je za Večernji opisivao agoniju obitelji taoca saznao dobre vijesti: 'Vraćaju mi se unuci'

Foto: Gilad Korngold
1/8
26.11.2023.
u 00:28

Uz pomoć katarsko-egipatskih kontakata s dvije strane te će večeras biti pušteno 39 Palestinaca, dok će Gazu napustiti 13 izraelskih talaca i sedam stranaca

Izraelac Gilad Korngold, jedan od stotine kojima je Hamas oteo članove obitelji, danas je već izgubio nadu da će se provesti razmjena s palestinskim zatvorenicima. Dok je mjesec i pol čekao, imao je dogovor s izraelskim časnikom za vezu koji mu je tri puta tjedno javljao razvoj situacije da ga - ako se dogodi nešto loše - ne zove po noći. No kad mu je večeras zazvonio telefon, spremno se javio.  Nešto iza 23 sata po našem vremenu - iza ponoći po lokalnom - ipak stigla vijest da je u drugoj grupi, nakon prve u petak, Crveni križ prihvatio 13 taoca te bi ih trebao prevesti u Izrael. Među njima i njegovu kćer Adu (38) te unuke - Navaha (8) i Yahel (3). No dok ih ne vidi i ne dotakne, neće biti miran niti vjerovati da možda ipak nije došlo do zabune i da se agonija nastavlja. Navah i Yahel su djeca koja o kojima smo pisali nakon razgovora s njihovim djedom, koji je imao samo jednu misiju: upozoriti svijet da su među taocima djeca.

Tog 7. listopada, na dan napada Hamasa, Giladu Korngoldu oteli su i uzeli kao taoca čak sedmero članova obitelji. Uz unuke, sina i snahu, uzeli su Adijevu majka Shoshanu Haran, tetu Sharon Avigdori te njezinu 12-godišnju kćer Noam. Adijev otac, Avshalom Haran ubijen je sa svojom sestrom Lilach Kipnis i njezinim mužem Eviatarom.

Shohamovi su bili u redovnom mjesečnom posjetu u kibucu Be'eri. Snaha Adi Shoham je ondje odrasla i tamo su još živjeli njezini roditelji i brojna druga rodbina. Oko 70 terorista upalo je i ubilo 130 od 1100 članova. Kuća, u kojoj je šira obitelj boravila, spaljena je do temelja, ali u njoj nisu pronađena tijela. Svjedoci kažu da su Shohamovi bili skriveni u sigurnoj sobi kada su teroristi zapalili imanje, tjerajući ih van. Tada je sedam članova obitelji uzeto za taoce.

Cijelo to vrijeme u mislima su mu najviše bili unuci, kazao nam je u razgovoru. Naveh, koji je uživao igrajući nogomet, plivajući i slažući Lego kockice. Za 8. rođendan, a uskoro će tome biti godina dana, od djeda dobio ogroman set Lego kockica - čak 2500 komada. Negdje krajem listopada, unuk je rekao djedu da ih je gotovo sastavio. I, naravno,  malena Yahel, vedra djevojčica, koja voli skakati na trampolinu, igrati se lutkama i pomagati mami u kuhinji, govorio je djed.

Pokušavao je napraviti što je mogao pa i film u kojem, uz pomoć umjetne inteligencije, njegov unuk Naveh šalje poruku svijetu, - Netko u Gazi mora razgovarati s tobom - počinje film koji producirali Danielle Ofek i Shiran Mlamdovsky Somech, osnivač Generative AI for Good (Umjetna inteligencija u dobre svrhe).

- Nedostaju mi prijatelji, nedostaje mi nogomet, mama, pa čak se već želim vratiti u školu. Razmišljaju li moji prijatelji uopće o meni? Stalno mislim da je to samo priča, ali tako je loša, tko bi napisao takvu priču? Želim ići kući - moli Naveh u filmu.  
Sada umjetnu inteligenciju zamjenjuje stvarnost. Naveh će  doći kući. I sastaviti do kraja Lego kockice. 

VIDEO Emotivan susret obitelji i dječaka koji je rođendan dočekao kao talac u Gazi

 

Ključne riječi

Komentara 1

FU
Fusnota
21:39 25.11.2023.

Hamas teroristi su odgovorni za zločin nad vlastitim narodom. Lako je bilo ubijati Židove 07.10. Otimati Filipnce, starce i djecu. Slaviti po ulicana Gaze, onanirati nad Zarobljenim ženama. ,sad kad trebaju preuzeti odgovornost i brigu za civile vrše ucjene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije